Last news in Fakti

9 Декември, 2013 16:28 2 763 0

Медицинският факултет на СУ връчи дипломите на първия си випуск абсолвенти

  • медицински факултет-
  • су-
  • софийски университет

Това стана на тържествена церемония в Аулата на Алма матер

Медицинският факултет на СУ връчи дипломите на първия си випуск абсолвенти - 1
Снимки: СУ "Св. Климент Охридски"

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет бяха връчени дипломите на първия випуск абсолвенти след възстановяването на Медицинския факултет на Университета. Випуск 2013 завършват 58 студенти, от които 7 отличници. На церемонията присъстваха Симеон Сакскобургготски, зам.-председателят на Българския лекарски съюз и други гости, съобщиха от университета.

Церемонията откри деканът на факултета проф. д-р Любомир Спасов, дм. Приветствие към завършилите и всички присъстващи в залата отправи заместник-ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. „Днешният ден е особено тържествен, защото виждаме първите плодове на младия ни Медицински факултет. Тук се събраха няколко души, които са свързани с това откриване. Всеки от тях има принос за това Медицинският факултет да бъде създаден и само за няколко години да израсне по такъв категоричен начин”, каза проф. Герджиков.

Той обърна внимание, че днес Аулата е пълна с млади хора, които са не само хубави и умни, но вече и със знания и умения, които ще бъдат полезни на обществото. „Виждаме, че по-скоро има недостиг на сериозни и добре квалифицирани кадри, отколкото трудности при намиране на работа. Затова ви пожелавам да се реализирате по най-добрия начин в България. Да помагате на всички нас, а ние ще ви подкрепяме, както можем и занапред. Не скъсвайте връзката си със Софийския университет, защото сигурно има какво още да научите в бъдеще”, допълни проф. Герджиков. Той пожела на абсолвентите успех, а на техните родители да отпразнуват достойно днешния празник на децата си.

Д-р Юлиан Йорданов – зам.-председател на Българския лекарски съюз поздрави абсолвентите от името на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов. „В тези трудни за здравеопазването времена искам да кажа, че вие сте светлият лъч, нашето вдъхновение, нашите надежди действително да дойдат добри времена за всички, които работят и които са съпричастни за здравето на нашата нация”, каза д-р Йорданов. Той пожела на студентите да са здрави и да не забравят, че в България всички имат нужда от тях и биха желали да останат да се реализират и усъвършенстват в родината си.

След това проф. Спасов разказа накратко историята на факултета, още от възникването на идеята за възстановяването му през 2002 г. до днешния тържествен ден на завършващия първи випуск студенти.

Симеон Сакскобургготски се обърна към присъстващите в залата с думите „Факт е, че дядо ми Фердинанд стои в основата на изграждането на Медицинския факултет. Но също е факт, че проф. Спасов дойде при мен навремето, когато бях премиер и каза, че болницата предоставя чудесни условия за обучение – мисля че това беше една интересна идея. Срещнахме не малко затруднения, но много пъти новото предизвиква някакви задръжки”. Той допълни, че учението не би трябвало да е само кариера, а устрем да станеш по-добър човек. „Не се и съмнявам, че при вас и двата мотива се обединяват и че не само сте станали още по-добри хора, но също и че ще можете да се реализирате”, каза още Симеон Сакскобургготски.

Деканът проф. Спасов отбеляза, че факултетът използва учебна база, включваща модерно оборудвани аудитории и лаборатории на Медицинския, Биологическия, Физическия факултети и Факултета по химия и фармация на СУ, а клиничните дисциплини се изучават в базите на Университетска болница „Лозенец” и Военно-медицинска академия. Той заяви, че в момента това са най-добрите учебно-преподавателски бази в България.

След това започна връчването на дипломите на абсолвентите. За всеки от абсолвентите проф. Спасов съобщаваше какъв е успехът му от следването и от положените държавни изпити.

Важна част от тържествената церемония в Аулата бе изричането на Хипократовата клетва от младите доктори, изправени на крака. На отличниците бяха връчени и награди от името на Българския лекарския съюз.

В края на тържеството първенецът на випуска, който е пълен отличник, д-р Стойко Николов от специалност „Медицина“ получи голямата награда на Медицинския факултет - специално изработена златна статуетка , почетна значка на СУ, грамота и подарък на БЛС.

Проф. Спасов разказа за Стойко Николов, че през годините на следването си е успял да създаде в екипа, в който работи, уважение към себе си и към своя труд. Проф. Спасов му пожела да прехвърли това доверие в работата си, в своя професионален път, в отношението си с пациентите.

Стойко Николов благодари за високите отличия, плод на 6-годишен труд, който е полагал с голямо удоволствие. „Попаднах на място, където витаеше много голям професионализъм. Хората, преподавателите, деканът, са уникални хора, които знаят как да предразположат, как да обясняват, как да се държат”, каза той и припомни думи на проф. Спасов, че „Студентът е човек, който пита. Той търси информация, той винаги се рови. И когато преподавателят не му отговори той си изгражда мнение за него. Именно по този начин протичаше обучението във факултета. Ние винаги търсехме и винаги ни се отваряха всички врати и ни се обясняваше. Затова съм безкрайно благодарен на своите преподаватели, които не само са ни учили, но и са ни възпитавали. Възпитавали са ни в изкуството, наречено медицина”.

В края на тържеството всички абсолвенти се качиха на сцената и хвърлиха шапките си във въздуха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА