Last news in Fakti

4 Декември, 2023 15:15 2 023 3

В мандарините няма нитрати, ето защо

  • мандарини-
  • нитрати-
  • антидепресант-
  • витамин c

Но въпреки всички ползи от плодовете, те могат да бъдат опасни за някои хора

В мандарините няма нитрати, ето защо - 1
Снимка: Shutterstock

Мандарините крият много ползи за здравето и са едни от най-предпочитаните източници на витамини и минерали през зимните месеци.

Според диетолога Ирина Писарева те съдържат много лимонена киселина, която неутрализира вредните съединения и се счита за вид естествена противоотрова.

Следователно в мандарините няма нитрати, обяснява специалистът. Този плод съдържа голям брой различни витамини. Диетологът посочва, че мандарините съдържат много аскорбинова киселина поради високото съдържание на витамин С.

Плодът съдържа също витамини B и K, витамини D и P. Цитрусите също съдържат минерали: калций, магнезий и калий.

И не на последно място те са естествен антидепресант.

Писарева обръща внимание на факта, че в мандарините е полезна и кората. Най-горният слой е наситен с различни масла, флавоноиди и киселини.

Но въпреки всички ползи от плодовете, те могат да бъдат опасни за някои хора, предупреждава лекарят. Не трябва да се ядат при хепатит, холецистит, както и при язва на стомаха. Мандарината може да навреди и на хората с диабет, тъй като съдържа много захар. Затова се препоръчва да се ядат не повече от 5-6 плода на ден.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 2 Отговор
    Има едни боядисани с агент-ориндж мандарини, от които се лови една магарешка кашлица.
  • 2 Директора

    9 0 Отговор
    До вчера обясняваха как ги боядисват, как в кората им имало не знам си какви гадости, сега извъднъж се оказва, че няма проблем.
    Явно някой ще внесе няколко стотин тона и трябва да направим презентация, колко са полезни мандарините, които идват от другия край на света, брани са преди седмици, но въпреки това са свежи все едно са откъснати днес. Не, няма никакъв проблем и с нищо не са третирани. Глупости!
  • 3 мани беги

    7 1 Отговор
    през соца имаше само дек. месец цитрусови плодове :) и трудно се намираха ... инак евтини ... пак са били пълни с химия ... демек комунягите са ни спестявали 11 месеца ядене на отрови :) куул а?