Last news in Fakti

5 Декември, 2023 16:46 3 123 27

Музиката, която слушате показва що за човек сте

  • музика-
  • предпочитания-
  • характер-
  • морални ценности

Музикалните предпочитания са свързани с моралните ценности и личностните качества, твърдят изследователи

Музиката, която слушате показва що за човек сте - 1
Снимка: Shutterstock

Музикалните предпочитания са свързани с моралните ценности и личностните качества, твърдят изследователи. Музиката може да рефлектира моралния ни компас, но моралният компас също може да се ръководи от музиката, която предпочитаме.

Анализът на текстовете на любими песни, както и техните звукови характеристики, дава информация за моралния компас на даден човек. В ново научно проучване са използвани данни на над 1400 доброволци. С помощта на алгоритми и методи за машинно обучение за иззети ключови ценности, които любимите песни предават чрез текст и звука. Анализирани са сюжетите в песните, емоциите и настроенията, които придават.

Открити са множество характеристики в песните, които отговарят на определени черти на характера. Например някои елементи като височината на тона и тембър се оказват ключови показатели за грижовност, както и чувство за справедливост – хората, при които тези качества са най-силни, предпочитат плавна и по-спокойна музика вместо силни и динамични звуци. От друга страна, текстът на песента, и по-конкретно чувствата и емоциите, които се изразяват чрез него, са силно свързани с лоялността, авторитета, както и целомъдрието – тези, които държат на тези качества, предпочитат текстове, които са свързани с любов и справедливост. Лоялността, авторитета и целомъдрието също така се определят и чрез предпочитанието им за традиционни и ритмични песни.

Макар и музикалните предпочитания да не са дефинитивно определящи за характера, жанрът музика, който се предпочита, може да е показателен за някои личностни черти. Предишно проучване установява връзка между любимите жанрове музика и някои преобладаващи черти на характера. Например тези, които харесват рап или хип-хоп са по-общителни и имат по-високо самочувствие. Феновете на рока или метъла са с по-ниско самочувствие, висока креативност и интровертност. Почитателите на класическа музика често са интроверти, но нямат проблеми със самооценката и самочувствието си.

Музиката, която слушаме, може и да има връзка с начина, по който мозъкът работи. При предишен труд се намира връзка между любимата музика и различните начини, по които възприемаме нова информация и взаимодействаме с други хора. Тези, които имат по-динамичен и емоционален начин за възприемане на живота, предпочитат силно емоционална музика с меки тонове. От друга страна, тези, които предпочитат структура и систематизират информацията си, си падат по интензивна, жизнерадостна, енергична музика.

Слушането на любимата музика, без значение от жанра, може да бъде полезно и за функцията на мозъка. Слушането на музика намалява тревожността и подобрява настроението, паметта и качеството на съня.

Любопитното проучване е представено в сп. PLOS ONE, предава puls.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А за чалгарите

    29 1 Отговор
    Нищо не прчетох
    Това са по скоро хора от малцинствата или такива с ниско или никакво образование произхождащи от малки населени места и избиващи комплекси

    Коментиран от #2, #7, #15, #27

  • 2 Хахахаха

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "А за чалгарите":

    Много точна оценка
  • 3 метълхед 90'

    26 1 Отговор
    тревожи ме идното поколение със сегашните рапо-чалга гюбеци
  • 4 Хмм

    14 1 Отговор
    по ще се съглася, че дискотеките образоват децата ни на див идиотизъм
  • 5 Успешен бизнесмен, политик и будител!

    0 23 Отговор
    Макар, че слушам Азис, як турбо фолк и откровени кючеци съм достатъчно образован, ерудиран, креативен и спокоен човек! Не случайно съм постигнал толкова много в живота и са пример за хиляди деца и родителите им, понякога просто гениалността, таланта, работоспособността и функционалната грамотност се събират в едно, знам, че такива като мен са рядкост, но добре е да се знае, че ни има!

    Коментиран от #8, #16

  • 6 може би

    6 1 Отговор
    Понякога не се заслушвам в текстовете.
  • 7 Идън

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "А за чалгарите":

    Жанровете отдавна се преливат или съчетават един в друг- нарича се кросоувър.Наистина съм интроверт- харесвам съчетанието на класическа с рок и метъл музика. Това го правят- Ингви- Ричи Блекмор- Найтуиш- Ацепт и мн. др Също харесвам съчетанието между блус и рок-Гери Мур- Цепелин- Джо Бонамаса- Алвин Лий... Но Ричи е Бог- ,, Cant Let You Go,,- Rainbow- започва с Бах.. и разцъфва с Джо Лин Търнър...

    Коментиран от #9

  • 8 Кво речи?

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Успешен бизнесмен, политик и будител!":

    Азис ли? Дефектирал ти е чипа, трябва подмяна!
  • 9 Охо, перфектния...

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    Много си демоде. Пробвай това Nickelback - Million Miles An Hour!

    Коментиран от #12

  • 10 Варненски Моряк

    1 3 Отговор
    Ако си на чашка важи ли?
  • 11 @@@

    6 4 Отговор
    Много късно разбрах какво е сериозна музика, след 35 се заслушах в Пинк Флойд и оттогава само прогресив и пауър рок оставих тежкия рок и пънка в миналото
  • 12 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Охо, перфектния...":

    Модерното отминава- класиката е вечна.Не е моето.

    Коментиран от #13

  • 13 мдаа

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Идън":

    Сигурно си към 60-те.

    Коментиран от #14, #19

  • 14 ...

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "мдаа":

    И с притъпена чувствителност...
  • 15 Тест

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "А за чалгарите":

    Има един уникален музикален тест с който много бързо разбирате, кой, какъв е!
    Тестът се нарича "Бяла роза", пускате тази "песен" и на секундата разбирате дали пред вас е "селска" душа с всичките й "екстри" без значение как е замаскирана и за каква се представя!
    /да не се обиждат хората от селата под "селска" разбирате, какво имам предвид "проста"/

    Коментиран от #25

  • 16 Огледало

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Успешен бизнесмен, политик и будител!":

    Тц,тц,тц.....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 А.А.

    4 1 Отговор
    Безкрайни са Вселената и българската простотия,за първото не е сигурно.
  • 19 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "мдаа":

    Ти ще ме готвиш да ме ядеш ли? Слушам и BATTLE BEAST, и BEAST IN BLACK - много са...

    Коментиран от #21

  • 20 Всички

    2 4 Отговор
    Селяндури които се довлякоха в София , са я металист и , я пънкари , я модернисти и подобни , и всячески се стремят да бъдат чути , как гръмогласно заклеймяват чалгата! Така че - на никой вяра да нямаш !

    Коментиран от #22

  • 21 хе хе

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Идън":

    BEAST IN BLACK стават, но BATTLE BEAST са гОла вОда. Мислех, че ще обърнеш внимание на текста на онова, което ти изпратих, но и ти се оказа повърхностен, както и очаквах.

    Коментиран от #23

  • 22 Ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Всички":

    И като си отидат на село - Яко сръбско :))) Истината е, че музиката не гарантира нищо. Като Бетовен - уникален музикант и композитор, е-ал майката отвсякъде на любимата си заради недоразумение. Има една камара талантливи хора, които като хора не струват...
  • 23 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "хе хе":

    Приеми го като препратка към “Матрицата”. Когато наблюдаваш събитията отвън, реалността изтънява, а времето се забавя като в песента. Как тече времето за теб?
  • 24 Берковската духова музика

    0 1 Отговор
    Само мазна чалгия и цигански оркестри.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "А за чалгарите":

    те са австралопитеци, неандерталци
    от тоя сорт селска пръчка