Last news in Fakti

8 Декември, 2023 14:46 1 060 7

Как студентите вредят на здравето си

  • студенти-
  • здраве-
  • здравословно хранене-
  • физическа активност-
  • сън-
  • грешки

Ето 3 съществени грешки,, касаещи здравето на младите хора

Един от най-важните аспекти на здравето, който бива пренебрегнат от студенти, е храненето. Липсата на правилни навици на хранене се дължи на фактори като липсата на време за приготвяне на здравословна храна. Друга възможна причина е, че студенти избягват да се хранят правилно, защото са млади и не смятат за нужно да обръщат внимание на здравето си.

Липсата на достатъчно полезни хранителни вещества влияе не само на физическото здраве - има по-голям риск от сърдечни болести, хипертония, диабет или затлъстяване, но и на психичното - когато нямаме достатъчно калории в организма, това може да доведе до проблеми с концентрацията и вниманието, както и до промени в настроенията и повече стрес.

Макар и студентите да имат други приоритети – академичните занимания и социален живот, повечето университети предоставят студентски столове – заведения, където се предлага готвена храна на достъпни цени. Студентските столово позволяват на студентите да не губят времето си в пазаруване и готвене, и предлагат здравословна алтернатива на заведенията за бързо хранене. Готвенето, макар и да отнема повече време, също е добър начин за здравословно хранене – препоръчва се, поради натоварения график на студентите ястията да се приготвят в големи дози, за да покриват нуждите им от топла храна за няколко дни.

Освен храненето, физическата активност също е пренебрегвана от студентите. Редовната физическа активност има много полезни ефекти за организма – тя намалява стреса (натрупал се поради натоварения график), подобрява паметта и концентрацията, настроението и забързва метаболизма.

Сънят е друг аспект на здравето, който бива пренебрегнат при студентите. За да имат достатъчно време да учат, или за да поддържат социалните си контакти, студентите могат да се лишат от необходимите им часове качествен сън. Липсата на сън може да доведе до проблеми с концентрацията и критичното мислене, което би повлияло на учебния процес, но също така и до някои дълготрайни последици като повишен риск от заболявания, качване на килограми и загуба на паметта. Кофеинът е един от начините за справяне с липсата на сън през деня – но твърде високите количества кофеин могат да доведат до нервност, повишено кръвно налягане, главоболия и проблеми със стомаха, пише puls.bg. Дремките са друг начин за справяне с недоспиване, като за най-пълноценна дрямка се препоръчва да не се дреме твърде късно през деня (най-оптималното време е ранния следобед), и дрямката да не трае повече от 30 минути.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зъбльо секиров

    4 1 Отговор
    Разпаряне, алкохол, наркотици ---- ето ви други 3

    Коментиран от #3

  • 2 Сила

    2 0 Отговор
    АЛФАТА ЗАБРАВЯТЕ, АНИТО......
  • 3 Дядо Стою

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Зъбльо секиров":

    Разпарянето компенсира всички останали вредни навици. Моята бабичка търчи като младо яре.

    Коментиран от #4

  • 4 Смешно

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо Стою":

    Ужас! Представих си го!Грозна картинка

    Коментиран от #6

  • 5 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Вреди им гледането на ТВ шоу,... тихомълком си казват, зао трбваше да се мъ над книгите, когато имало и дргуги начини
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.