Last news in Fakti

9 Декември, 2023 11:13 2 412 21

Библиотекарка в "Стани богат" се издъни на три въпроса, свързани с книги

  • библиотека-
  • библиотекар-
  • стани богат-
  • знание-
  • книги-
  • книга-
  • въпроси

Представянето на участничката от с. Мадара предизвика бурни коментари в социалните мрежи

Йовка Димитрова, която представи себе си като читалищен секретар и библиотекар в родното си село Мадара, предизвика много коментари с участието си в „Стани богат“ във фейсбук страницата на предаването. Куриозът в отговорите ѝ доведе до реакция дори от водещия Михаил Билалов.

Причината бе, че ѝ бяха зададени три поредни въпроса, свързани с книги, на които тя нямаше никаква представа от отговора. В началото на играта си участничката разказа, че в библиотеката ѝ имало 14 000 книги. За нейна радост много хора я посещавали да четат, но младото поколение правело това по-малко, цитира я Блиц.

След като мина през въпросите за първа сигурна сума от 500 лева, ѝ бе зададен шестият: „Къде се развива действието във фентъзи романите на Джон Толкин?“. Възможните отговори бяха Нарния, Фанагория, Средната земя или Римската империя.

„Да видим сега кой не е чел. Имаме го в библиотеката, но не харесвам фентъзи романи“, възкликна дамата и повика кръстницата си Юлия, която бе неин жокер от публиката. Оказа се обаче, че и тя не знае. „Двоумя се между Фанагория и Нарния. Но може да е и Средната земя“, каза Юлия.

Тук водещият Михаил Билалов попита: „Вие за кое сте?“ „Ние сме за Фанагория, но може да е и Средната земя“, каза Йовка Димитрова. Библиотекарката реши да не рискува и поиска втори жокер „50:50“, като с негова помощ правилно маркира Средната земя, след като отговорът беше останал като възможен заедно с Римската империя.

Участничката заключи 1500 лева като втора сигурна сума, като въпросът за нея бе: „През 1921 г. Едит Уортън става първата жена, която е удостоена с коя престижна награда?“ Четирите възможни отговора са Оскар, Пулицър, Нобелова награда или Грами.

Билалов попита коя награда за какво се дава, а библиотекарката отговори: „Оскар е за кино, Грами за пеене. Пулицър… Пулицър май за някакво изобретение беше, да не се изложа. А нобеловата награда е за голямо постижение“.

Тя реши да се обади на приятел – Александър Димитров от Димитровград, който ѝ бил девер. Той в последния момент каза Пулицър и участничката му се довери, като това бе верният отговор. „Тази награда ѝ е връчена за нейния роман „Невинни години“. Пулицър е за всичко, което е писано – статии, стихове, дори и графика“, каза ѝ Билалов.

Въпросът за 2000 лева бе: „В коя книга от Стария завет се казва, че „който трупа познание, трупа печал“?“ Тук Йовка можеше да избира между Изход, Еклисиаст, Числа или Битие. „Тези чела ли си ги?“, пита Билалов, а отсреща получи отрицателен отговор.

„На библиотекар задаваме трети пореден въпрос, свързан с книга“, подчерта той, а малко след това с усмивка ѝ каза с учителски тон: „За следващия път четирите книги – наизуст“.

Димитрова маркира Битие, без да знае отговора, но каза, че има сигурна сума от 1500 лева и реално няма риск.

Тук Билалов реагира малко странно: „Йовке, имам удоволствието… тоест една лоша новина за тебе – това е грешен отговор“, и добави, че верният е „Еклисиаст“.

Разочароващото представяне на библиотекарката предизвика много коментари във фейсбук страницата. Ето и част от тях:

„Как може да каже Фанагория ? Вдигнах кръвното. Библиотекар би трябвало да има знания за създаване на Българската държава! Дано да прочете моя коментар! Излагация!“

„Библиотекар да не знае за Пулицър???“

„Язък за 14-те хиляди тома книги!“

„Работи в библиотека, не знае каква награда е Пулицър. За изобретения била. Предният въпрос пак в нейната сфера, пак точно това пропуснала…“

„Как може да викаш за помощ във въпроса за Толкин жена 60+ ????!!!!!!“

„Преди време участваше също една библиотекарка, която беше скарана с книгите. Сега те не четат, а пазят книгите и отключват и заключват библиотеките“.

„Библиотекарката получи 3 въпроса тясно свързани с книгите, на които не можеше да отговори….“


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    13 1 Отговор
    Гледах я. Много ограничена

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    12 2 Отговор
    Дадоха и три въпроса от нейната сфера да и помогнат хората.Отде да знаят че тя само пази книгите и не ги е чела.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Некой си

    14 2 Отговор
    Извадка от жалката действителнос.Простотия до шия !

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Некой си":

    Тя каза жената че младите четат само задължителните книги които са им дали от училище за лятото.
  • 8 Беден

    16 4 Отговор
    Алабалов напоследък страна леко дразнещ и преиграва на моменти, нещо забуксува това предаване, може би сценаристите и режисьорите трябва да вземат някакви мерки
  • 9 шааа

    19 2 Отговор
    Интересно ми е тези, които пишат колко зле се е представил някой си в "Стани богат" ... дали биха се представили по-добре? Щото иначе всички подобни статии са като някоя стара мома да коментира булките коя колко грозна била, на коя зъбите ѝ криви, краката - къси, веждите - асиметрични...
  • 10 мнение

    10 1 Отговор
    Билалов умишлено обърква участниците за да се кефи.
  • 11 бечев

    14 1 Отговор
    Водещият е извънредно дразнещ.Самият той нишо не знае а чете от таблета.
  • 12 Тралалалов

    11 2 Отговор
    е жалък псевдоерудит.
  • 13 Идън

    17 0 Отговор
    Въпросите са добре обмислени според участника, за да го издънят на точно определена сума. В случая имаме трудни въпроси за малка сума и тематика на книги нехарактерна за четене от жена. Отделно, че много малко хора са чели или четат Новия завет- да не говорим за книги от Стария. А и тези книги не се съхраняват в светските библиотеки.И ако човек си има свой вкус за книги защо трябва да пълни паметта си с нещо излишно... като романи с фантастична тематика- при положение, че има фантастични романи с теми от истинския живот.

    Коментиран от #14, #20

  • 14 Съгласен с теб

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Идън":

    Издънката е относно "Пулицър"; другите две и Белалов не ги е чувал до предаването.
    Но разказва за всичко(написано на монитора му) все едно е защитил дисертация по дадената тема.
  • 15 раз

    1 0 Отговор
    Лапидариум. Лапи дариум.Д.
  • 16 хаберих

    8 0 Отговор
    Билалов си е много добре на стола. Лошото е,че в предаването махнаха жокера "Помощ от публиката". Това е глупаво от страна на сценаристите!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 шишарка нашишкана

    1 0 Отговор
    За нейна радост много хора я посещавали,за да четат, но младото поколение правело това по-малко.- цитира я "Блиц".
  • 19 Стига Глупости

    2 0 Отговор
    Писанията на Толкин са ебаси Простотията че чак бе а кръстиле некъф супер на ГеоМилев Симеонов Век Борис Христоф Фродо...Историците да кажът как са зовеше преди след и сига тоя Супера Толкин и Ай ША ти го !
  • 20 редник

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Идън":

    /Въпросите са добре обмислени според участника, за да го издънят на точно определена сума. В случая имаме трудни въпроси за малка сума и тематика на книги нехарактерна за четене от жена. /

    Taka e!
    Това предаване, не се ли върне към оригинала, е безинтересно...
    Предпочитам Орлин Горанов по БНТ.
  • 21 СМЕХОРИИ

    2 2 Отговор
    ЧИ, колко книги може да има в едно селско читалище, защо се учудвате...