Last news in Fakti

11 Декември, 2023 10:58 3 565 8

Спиращо дъха явление наблюдаваха в река в Китай (ВИДЕО)

  • прилив-
  • вода-
  • феномен-
  • китай-
  • цянтан-
  • река-
  • рибени люспи

Водата в р. Цянтан формира т. нар. прилив "рибени люспи"

Спиращо дъха явление наблюдаваха в река в Китай (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Заради географското си положение Китай винаги е бил известен със своите странни природни феномени, а наскоро бе наблюдаван още един. Става дума за река Цянтан в провинция Жецзян, където бе забелязано удивително явление, което учените наричат ​​прилив „рибени люспи“, пише Блиц.

През 2021 г. по време на научна експедиция изследователи откриха, че при определени условия приливът в река Цянтан се движи в спираловидни вълни, които наподобяват рибени люспи на повърхността на водата. Така този природен феномен се сдобива с името си и става известен като прилив "рибени люспи", съобщават световните издания.

Устието на река Цянтан отдавна е известно с най-силните приливни вълни в света, понякога достигащи девет метра височина. В този район редовно се виждат впечатляващи вълни, движещи се срещу течението. Вниманието на учени и други изследователи обаче бе привлечено от новото явление.

Изследователите смятат, че причината за възникването на прилива "рибени люспи" все още е неясна. Различните източници предлагат различни теории. Някои учени смятат, че това явление възниква поради въртящи се течения, които могат да променят посоката си. Тези течения могат да създадат необичайни условия, при които две групи вълни се сблъскват под наклонени ъгли, създавайки необичаен визуален ефект.

Според информация от INF News, астрономията, топографията и посоката на вятъра също се считат за ключови фактори, влияещи върху прилива.

Луната и слънцето, както и формата на устието, играят важна роля в този удивителен природен феномен. Устието на река Цянтан е тясно в устието си, но се разширява значително там, където реката се влива в морето.

Изследванията на този мистериозен феномен продължават и учените се надяват да разкрият неговите тайни.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 1 шофьорска биричка и шофьорски знания !

    3 0 Отговор
    Дрън, дрън, че пляс. Радио вълните в невидимия за човешкото око диапазон при замърсяване дори в малки колочества стават видими особено когато са с голяма мощност...
  • 3 Будител

    5 0 Отговор
    ...и всичко което е тясно, навътре се разширява...:)))
  • 4 Без дъх съм

    2 0 Отговор
    Спря ми дъхът!!!
  • 5 Соваж бейби

    1 0 Отговор
    Обожавам приливите страхотна гледка и релакс. Когато има прилив в Европа има прилив и в Съединените щати. Земята е обект на привличането на Луната която действа като магнит на океаните. В допълнение към това привличане Земята изпитва друга сила, наречена центробежна сила която отблъсква Земята и Луната една от друга, следователно Земята изпитва две сили в противоположни посоки силата на привличане на Луната и центробежната сила. Тъй като земната кора е твърда, тя почти не се деформира под действието на тези сили. От друга страна водите на планетата са деформируеми. Когато Луната и Слънцето образуват прав ъгъл със Земята са малките приливи и отливи в Атлантическия океан, се нарича полуденонощие .Много интересни неща съм засичала дори и малки рибки в края на вълната движят се хаотично въртени от теченията самата вода не ги хвърля на брега за щастие в Китай теченията са по силни какво му се чудят.Все пак бих искала да видя с очите си в Китай имам много набелязани неща за разглеждане ,живот и здраве.

    Коментиран от #6

  • 6 девил

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Мини ме вземи и мене ,ще ходим двамата какво ще кажеш за идеята
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.