Last news in Fakti

18 Декември, 2013 07:00 2 798 0

5 природни начина да спрете настинката

  • настинка-
  • грип-
  • съвети

100% застраховка от болестите няма, но можем да опитаме да ги победим по естествен начин

Зимата е сезон на радостни емоции, топли празници и снежни забавления, но също така и сезонът на настинките и грипа. Какво правите, за да се предпазите от болести през зимата?

На първо място трябва да знаете, че вашето тяло има естествени защитни сили срещу настинките и грипните състояния. Така че трябва да се запитате как да засилите имунните сили на тялото си, така че настинките и грипът да не ви застигат. Ето 5 съвета за лесни и естествени начини, благодарение на които да преборите болестите преди да са ви тръшнали.

1. Ограничете преработените храни

Всички преработени храни трудно се усвояват от организма. На храносмилателната система й трябва много повече време, както и енергия, за да се справи с пакет чипс например. Затова изяжте няколко ябълки. Ако тялото ви пренасочва своята енергия в храносмилането, то няма да има ресурсите да се бори срещу обикновената настинка или грип. Когато ограничите количеството на преработени храни, вие помагате за укрепването на тялото си, така че то да може да се бори с вирусите, които се задават.

2. Избягвайте млечните продукти

Когато почувствате, че настинката се задава, е добре да избягвате млякото и млечните продукти, тъй като те отслабват имунните реакции на организма и увеличават лигавицата. Това не означава, че трябва изцяло да се откажете от млечните продукти през зимата. Умерената консумация е достатъчна.

3. Управлявайте нивата на стрес

Има цяла науката, която се занимава с връзката между имунната система и психиката. Тя се нарича психоневроимунология. По принцип, когато нивата на стрес се повишат, имунната система отслабва. Идеята е, че ако тялото ви е изразходвало своите запаси и енергия, за да се справи със стреса, то няма да бъде толкова устойчиво и в състояние да се бори с обикновената настинка.

4. Консумирайте повече цитрусови плодове

Приемането на витамин C е чудесен начин да засилите имунитета си. Най-добре е да получавате витамините от храната. Пресните цитрусови плодове като портокалите, лимоните, грейпфрутът, кивито (както и много други) са чудесни източници на витамин C. Цитрусите са богати на витамини и антиоксиданти, което ги прави чудесен „защитник“ на имунната система.

5. Увеличете консумацията на зелени листни зеленчуци

Колкото по-тъмнозелени са зеленчуците, толкова са по-богати на полезни за здравето вещества. С яденето на подобни храни вие увеличавате енергията за тялото си, така че то да е по-силно и готово да се справи с всякакви чужди нашественици (например простуда), които се опитват да ви връхлетят. Консумацията на повече зеленчуци гарантира, че тялото ви ще е силно и устойчиво срещу обикновена настинка.

Сред полезните зелени зеленчуци са спанак, лапад, синап, листа от цвекло, глухарче, рукола. Към тази група спадат и всички видове зеле и броколи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА