Last news in Fakti

29 Декември, 2023 16:18 1 681 13

Скандалът с Жерар Депардийо разкри разделението във Франция по отношение на сексизма

  • жерар депардийо-
  • скандал-
  • сексизъм-
  • еманюел макрон-
  • защита

Президентът Еманюел Макрон се обяви в защита на Депардийо малко преди Коледа

Скандалът с Жерар Депардийо разкри разделението във Франция по отношение на сексизма - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Отворено писмо, написано от десетки актриси и други артисти в защита на обвинения в сексуален тормоз Жерар Депардийо, разкри разделението във Франция относно разплатата на движението #Аз също със сексизма, предаде Ройтерс.

Актрисите Натали Бай и Карол Буке - бивша партньорка на Депардийо, както и певицата и бивша първа дама Карла Бруни бяха сред над 50-те дейци на културата, които нарекоха актьора жертва на публичен "линч".

Озаглавено "Не отменяйте Жерар Депардийо", писмото, публикувано тази седмица във всекидневника "Фигаро", посочва, че актьорът е станал обект на "порой от омраза". "Не можем повече да мълчим пред линча, който се стовари върху него", пишат авторите му.

"Жерар Депардийо е може би най-великият от всички актьори. Когато нападате Жерар Депардийо по този начин, вие всъщност нападате изкуството".

75-годишният актьор, който се е снимал в десетки френскоезични филми, през последните години е във фокуса на увеличаващ се брой обвинения в сексуално посегателство.

През март 2022 г. срещу него започна разследване по подозрение в изнасилване и сексуално посегателство. По-късно 28-годишната актриса Шарлот Арну разкри, че тя стои зад тези обвинения. Арну каза, че повече не е в състояние да понесе да мълчи. Оттогава над 10 жени са обвинили Депардийо в сексуално насилие, припомня БТА.

Актьорът отрича да е извършил каквото и да било нарушение и чрез адвокатите си "категорично отхвърли" обвиненията срещу него. "Никога, абсолютно никога не съм насилвал жена", написа той в писмо от 2 октомври, публикувано във "Фигаро".

Жерар Депардийо не е осъждан по нито едно от обвиненията срещу него.

Президентът Еманюел Макрон също се обяви в защита на Депардийо малко преди Коледа, когато в интервю беше попитан за плановете на неговия министър на културата да преразгледа медала на Почетния легион на актьора - най-високото френско отличие.

Макрон осъди "преследването" на Депардийо, когото нарече "невероятен актьор" и "гений на своето изкуство". "Той кара Франция да се гордее с него", каза президентът.

Казаното от Макрон и отвореното писмо разтревожиха феминистки и по-млади актриси, които осъждат опита да бъдат заглушени гласовете на жертвите на сексуално насилие и да се подкопаят основите на движението #Аз също срещу сексуалния тормоз във Франция.

Критиците на движението в страната го обвиняват в пуританска борба, подхранвана от презрение към мъжете и изкуството на съблазняването.

Катрин Деньов, една от най-известните френски актриси, беше сред 100-те французойки, които през 2018 г. написаха вестникарска колона, в която обвиниха кампанията #Аз също, че е стигнала твърде далече.

Беренис Амиди, преподавател в университета "Люмиер Лион 2", отбелязва, че не е изненадващо, че глобалното движение #Аз също се е зародило от американската киноиндустрия, където според нея препитанието може да бъде несигурно, а границите между фактите и измислиците - размити.

"Във френското кино се наблюдава истинско културно изключение, което отказва да разглежда като насилие деянията, извършени от артисти, и да ги осъжда", каза Амиди пред радио Франс енфо.

Жерар Депардийо на свой ред нарече "много смели" авторите на отвореното писмо в негова защита.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Жора Депардиев се беше пИсал

    7 23 Отговор
    руснак, не му трябваше много да разбере, че Русия не е място за него въпреки ниските данъци. Да го бяхте видели после какви ги реди - сълзи и сополи, колко велика била Франция. Русия е страна - тюрма на народите, както беше писал руския класик!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Първо се вижте вие къде сте!

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Демостен е наричал Александър Македонски варварин, а народа му - варварски! Александър говорел на някакъв неразбираем за елините език, това го е рекъл Херодот.

    Коментиран от #5

  • 5 Вие без Александър сте 10 полиса с

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Първо се вижте вие къде сте!":

    общо население от 50-60 000 дошляци от Египет и Етиопия.
    Същинските гърци са данайците, които идват от Африка, смесват с местното население на Балканите и асимилират част от предгръцките автохонни племена на Балканите - като ахейци, аргосци, йонийци и др.
    Според гръцките легенди, от Египет Данай пристигнал в Пелопонес с голям флот. Той се обявил за владетел и нарекъл народа си данайци.
    Страбон, География – кн. 7 – 7, стих 1 - Данай довежда хората си от Египет.
    Според ортодоксалните равинистични възгледи - гърците (данайците) са част от еврейското Даново коляно, прогонени от Египет.
    Диодор пише, че Кекропс произхожда от Египет и основава Атина като колония на египетския град Саис и народа сюес.
    Според Страбон - В древни времена преди идването на гърците цяла Елада е била поселище на варварите, а цяла Атика някога се е владеела от траките.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да се чете:

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Издание на руски, спонсорирано от дедишорош... ако "цитатът" не плод на нечие "богато" въображение;-)...
  • 11 М да

    5 15 Отговор
    Ляволиберастите, арабите и руснаците са триглавата ламя напънала се да погълне и унищожи западната цивилизация. Тях когато и да ги утрепеш все е късно

    Коментиран от #12

  • 12 М не

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "М да":

    Родител 1 и 2 са ли част от западната цивилизация? На туй ми отговори, пък да видим кой е за ... оправяне;-)...
  • 13 баба Гуси

    0 0 Отговор
    Браво на Макроня