Last news in Fakti

31 Декември, 2023 12:23 1 527 21

В Кападокия има близнаци на Перперикон

  • проф. овчаров-
  • кападокия-
  • перперикон-
  • открития

Това твърди проф. Овчаров

В Кападокия има близнаци на Перперикон - 1
Снимка: БГНЕС

Професор Николай Овчаров представи удивителни открития в областта, които разкриват тайни от далечната история на региона. Проф. Овчаров, световноизвестен историк и археолог, обяви, че скалните градове Учхисар и Ортахисар са нещо като близнаци на нашия собствен скален град Перперикон. Тези изключителни селища, както и новоразкритият подземен град Невшехир, предлагат вълнуващ прозорец към древната цивилизация, живяла в региона.

В Кападокия има близнаци на Перперикон
Снимка: БГНЕС

От Кападокия произхождат живелите през ІV в. главни отци на християнството – Василий Велики, Григорий Богослов и Григорий Нисийски. Те са първите, формулирали християнския символ на вярата, и неслучайно се изобразяват в олтара на всяка православна църква. Те са една от причините, централната част на Кападокия да се превърне в място за отшелничество и мистицизъм, разказва изследователят.

Скалните формации в Кападокия са подходящи не само за изграждане на градове, но и за подземни селища. Професорът разкрива, че тези подземни структури, като най-известния Деринкую, са служили като дом за хиляди души през вековете. Системата за водоснабдяване и специално издълбаните помещения разкриват удивителни аспекти на ежедневния живот в този древен рай.

Най-голямата – Башхисар, в околностите на днешния Ургюп, почти не е запазена. Учхисар и Ортахисар са разположени в центъра на съвременните едноименни села. Едната се намира върху 60-метрова канара, а другата е на по-висока – 86 м. Тези масиви са подобни на пчелни кошери и са буквално надупчени като швейцарско сирене с множество стаи, зали, коридори и проходи. Неволно ми се появява асоциацията с кошер, в който вместо пчели са живели хора, разказва проф. Овчаров.

При обиколката си той изследва и идентифициран съвсем наскоро паметник. „При разрушаването на изоставени къщи в краен квартал на днешния Невшехир през 2013 г. строителни работници попадат на входове, водещи в истински лабиринт от издълбани в масива стаи и тунели. Проектът е замразен и градските власти викат археолози и геофизици, които започват проучването“, разказва проф. Овчаров. Той цитира кмета на Невшехир – Хасан Унвер, според когото „първата следа за произхода на подземната мрежа е открита в древни документи, които описват 30 големи тунела за водоснабдяване“.

През 2014 г. учените започват да разкриват системата от жилищни помещения, разположени на множество етажи. Освен стаи за спане, в града през древността е имало кухни, винарни, параклиси, стълбища и работилници за производство на маслени лампи. Археолозите намират артефакти – воденични камъни, каменни кръстове и керамика. Анализът показва, че градът е използван от жителите си най-активно от ранновизантийската епоха до османското завоевание.

Този увлекателен поглед към историята на Кападокия не само предоставя детайли за невероятните скални градове, но и ни въвежда в света на подземните селища, които допълнително обогатяват културната и историческа стойност на региона.

В резултат на систематичните проучвания се е стигнало до нови данни за размера на подземния град Невшехир, които представляват най-голямото откритие до момента. Съвременните технологии, използвани в археологията, разкриват не само обема на селището, но и дълбочината на тунелите, като по този начин се подчертава важността на тези подземни комплекси в историята на Кападокия.

Съчетавайки историческия контекст с археологическите открития, тази новина предоставя не само интересна информация, но и се фокусира върху ключовите факти, свързани с Кападокия. Проф. Овчаров със своите открития показва, че регионът продължава да бъде източник на вълнуващи истории, които ще привлекат вниманието на хората и ще ги въведат в мистериите на дълбоката история на Кападокия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    6 1 Отговор
    От нас в тръгнала цивилизацията.

    Коментиран от #17

  • 2 Асдф

    6 1 Отговор
    А сега искат да ни претопят с талибани.

    Коментиран от #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 един от стадото

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    всичко е било унищожено там от селджуците. По късно османците слагат край на сагата там и хвърлят око и насам. Ето ги първите талибани

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    Хаха...Боже,добре че има такива статии да поддържат духа, кой знае България, кой зачита българите, това е държава според народни предания, която е създадена от х0йдуцi и ще бъде съборена от същите такива!
    Даже хората си скъсаха паспортите зада нямат нищо общо с България, тоя ми се фръцкаа!
  • 18 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "един от стадото":

    Доказано е че в гена на българина има продажност и историята го доказва, най пресният пример е османската империя, една камара български родове живеят в пътинпо-добре от османските семейства, ЗАЩО?
    След идването на" освобождението " историята се повтаря, една камара български родове живеят по-добре от всички, ЗАЩО?
    Отговора е един:ПРОДАЖНОСТ!

    Коментиран от #19

  • 19 Ти затуй си гост

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Щото нямаш палатите на Доган и Ердоган. Турчин се правиш само тук, иначе знаеш че си османски Ром.
  • 20 копи пейст

    0 0 Отговор
    Документалните сведения за българите в Мала Азия през Средновековието са оскъдни. Писмени източници за тях се съдържат в някои летописи и в епически произведения на средновековни поети в Ориента и легенди. Те трябва много внимателно да се използват, тъй като са повече поетически измислици, отколкото документални свидетелства и летопис. Най-известното от тези произведения е Караманското шахнаме на Шикяри Мухлис, написано в стихове. В тази епическа поема -Шахнаме (царственик, или биографии на царе) на много места се говори за българи в Южен Анадол, в полите на планинската верига Торос, в нейното разклонение Булгар-даг (Българска планина). Така се нарича тя и днес от населението, а и от историците, въпреки че е прекръстена на Болкар даг. През периода от XII до XVI в., според Шахнамето, тези българи създавали на два пъти своя държава със ханове и царе, с войска и сечени пари. Споменават се имената на царица Катерина, Яхша хан I, Яхша хан II, Асен, Асеноглу (син на Асен). Те се съюзявали ту с византийците или караманите срещу селджукските и османските турци, ту с турците срещу византийците и караманите, намесвали се в междуособиците в техните държавици (княжества и бейлици). Воювали и с кръстоносците. Описан е походът на султан Селим I в Египет, в който участвали и българи. През 1513-1514 г. войската на царица Катерина била разбита, много от войниците и част от населението били избити в ожесточено сражение с войските на султан Селим I,
  • 21 Интересно

    1 2 Отговор
    Преди идването на османците местните жители не познават къщите и живеят под земята в издълбани землянки. Същото и тук при нас