Last news in Fakti

4 Януари, 2024 12:32 1 345 3

Рядка горила се роди в зоопарка в Прага (СНИМКИ)

  • горила-
  • бебе-
  • прага-
  • зоопарк-
  • зоологическа градина-
  • чехия

Бебето е първата горила, родена в Чехия

Рядка горила се роди в зоопарка в Прага (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Зоологическата градина в Прага посрещна рядко потомство сред своите горили, съобщава ДПА.

10-годишната женска горила Дуни роди първото си дете, съобщиха от зоопарка.

„Раждането мина бързо и въпреки че Дуни беше първескиня, тя се справи с всичко без ни най-малка трудност“, каза директорът на зоопарка Мирослав Бобек. Той добавя, че бебето се чувства добре и майка му започна да го кърми малко след раждането.

Посетителите ще могат да видят потомството на горилите през следващите няколко дни, но на гостите ще им бъде забранено да правят снимки, за да не притесняват човекоподобните маймуни.

Полът на новороденото все още не е известен. Негов баща е 26-годишният Кисуму. Той е пристигнал в Прага от зоопарка Шмидинг в Австрия през септември 2022 г. Съобщава се, че горилата Кидживу също очаква дете от него.

Западните низинни горили са застрашени от изчезване според Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Броят на животните от този вид в дивата природа намалява. Те населяват тропическите гори и блатата на Централна Африка.

Зоологическата градина в Прага отдавна е една от най-посещаваните атракции в Чехия, допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубава вест

    8 0 Отговор
    Да са живи и здрави мама и бебето ѝ !
  • 2 Грет

    4 0 Отговор
    Успех, ще бъде ако може такива бебета да се интегрират в естествената им среда на обитание.
  • 3 Евтим

    0 0 Отговор
    Вече са изчезващ вид, в света има около 200 горили останали понеже човека е най-страшния буклук живял на тази смачкана планета. Същото ще стане с лъвовете и тигрите. Въпрос на време, а не на морал.