Last news in Fakti

13 Януари, 2024 14:36 1 935 5

Минералната вода в Рударци - лековита и благословена от Дънов

  • рударци-
  • минерална вода-
  • петър дънов

"От сега нататък тази вода ще лекува всички болести.", казал Учителят, когато опитал рударската вода

Минералната вода в Рударци - лековита и благословена от Дънов - 1
Снимкa: Shutterstock

Рударци се намира на 7 км от Перник и на 25 км от София. Селото е разположено в югозападните склонове на Витоша, на 730 м надморска височина. Топлата минерална вода пълни трите открити басейна край селото, а в закритият басейн желаещите да се възползват от ценните ѝ качества могат да го направят и през зимата.

Температурата на лековитата вода е 28℃ и при къпане се усеща леко студена.

Преди години рударската вода се е бутилирала, но фирмата е фалирала. Днес два от минералните извора все още свободно изтичат в дерето, вместо да потекат от чешмите на хората в селото. Въпреки това, вода от Рударци може да си налее всеки, който го посети. Лесно се стига до чешмата в центъра на селото, а за останалите може да питате местните хора.

Природата в подножието на южните склонове на Витоша е чудесна и заради това Рударци е било предпочитана дестинация за отдих "още от едно време“, както казват старите хора.

Минералната вода в Рударци е била благословена от Петър Дънов.

Говори се, че когато опитал водата за първи път Учителят казал: "От сега нататък тази вода ще лекува всички болести". През последните години от живота си основателят на Бялото братство, е живял в близкото село Мърчаево, така че нищо чудно да е пиел и от рударската вода.

Преди няколко години в интервю рударският кмет Богдан Богданов заявява: "Водата помага за стомашни и бъбречни проблеми. Имаме едно 90-годишно семейство, което не са пили никога друга вода, освен рударската. Сутрин идват и си точат. Затова смятам, че може да се каже, че водата води и до дълголетие".

Минералната вода в Рударци може да помогне и при чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания. Леко киселата на вкус вода е добра за хората в високо кръвно налягане и алергии. Комбинацията от свежия въздух, идващ от Витоша и къпането с минерална рударска вода, ще помогне при хронични белодробни проблеми. Заради киселия си вкус може да е добра и срещу образуването на фосфатни камъни в бъбреците и пикочния мехур.

По състав водата е слабоминерализирана, хипотермална, хидроксикарбонатна, сулфатнонатриева и е най-силно радиоактивна от всички минерални води в Софийската котловина и подножието на Витоша, пише lekuva.net.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Венелина маринкова факти

    1 12 Отговор
    Я съм дъновист , сакам да ме любят на ряката трима негри
  • 2 Рекламирамели

    7 1 Отговор
    Тази прави скрита реклама на някой
  • 3 хххх

    3 0 Отговор
    Няма нищо благословено вече в Перник!
  • 4 Да вземат

    2 1 Отговор
    да замерят радиоактивността на тая вода.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Съобразно природните дадености, София е и балнеоложки център, което е отразено и в герба на града. „...........Според последните проучвания на територията на София са регистрирани 44 топли минерални водоизточника (каптажи , сондажи и чешми) с общ дебит 268,5 л/сек , с температура между 19 и 81ºС....”