Last news in Fakti

19 Януари, 2024 16:29 1 928 1

Просто страх: Психолог обясни истинската природа на мързела

  • мързел-
  • психолог-
  • психология-
  • страх-
  • задачи

Ето как мързелът може да се развие още от много крехка детска възраст в резултат от грижите на родителите

Просто страх: Психолог обясни истинската природа на мързела - 1
Снимка: Shutterstock

Някои родители не позволяват на своите деца да решават самостоятелно дори най-простите проблеми. В резултат на това човек израства несамостоятелен и мързелив. Но понякога мързелът се появява и заради страха от провал и критика. Повече за това ни разказа Елена Дорошева, доцент в катедрата по сравнителна психология на Института по медицина и психология на Новосибирския държавен университет.

Една от основните причини за мързела е необходимостта да се върши работа, която не предизвиква интерес у човека, казва Дорошева пред Sib.fm. В този случай човек усилено ще се опитва да отлага изпълнението на задачите. Това поведение се нарича още прокрастинация или отлагане.

Друга причина за мързела е страхът от допускане на грешки и от това да бъдем критикувани от другите. А какъв е най-надеждният начин да не се допускат грешки? Да не правите нищо.

Мързелът може да е предизвикан от банални причини като умора, липса на енергия. За да спести наличните ресурси, човек просто не прави нищо. Колкото по-зле се чувства, толкова по-малко задачи изпълнява. Според психолога, ако постоянно изразходвате енергия, без да я допълвате, мързелът ще се превърне в механизъм за самозащита от скучни и ужасни ситуации.

Навикът да мързелува може да се появи в човек още в детството, когато много неща за детето правят родителите му. В този случай най-важното е татковците и майките да не прекаляват, в противен случай с течение на времето хиперопедията ще превърне любимото дете в голям и закоравял мързеливец.

Почти всички от горепосочените причини за мързел са психологически по природа. Но нежеланието да се прави каквото и да било може да възникне и на фона на заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    2 0 Отговор
    Първи закон на мързела: Ако не можеш да достигнеш нещо, докато лежиш, значи това нещо не ти трябва точно сега! ;)
    Втори закон на мързела: Ако случайно ти се появи желание за работа, поседни и изчакай - непременно ще премине! ;)
    Трети закон на мързела: Ако видиш някой да си почива - помогни му! ;)