Last news in Fakti

21 Януари, 2024 12:58 1 189 7

Французите се отказват все повече от шампанското

  • шампанско-
  • франция-
  • французи-
  • вино-
  • пенливо вино

Младите французи предпочитат по-евтините и биологично чисти пенливи вина

Французите се отказват все повече от шампанското - 1
Снимка: Shutterstock

Кризи, инфлация, климат... Любимото на Франция шампанско се отдалечава все повече от масата на французите. В магазините рафтовете с шампанско са все по-малко и по-пълни, за разлика от тези с други пенливи вина, чиито цени са значително по-достъпни за джоба на потребителя.

Младите французи предпочитат свежите, натурални вина, от които не боли глава и загърбват традициите на своите предци, свързани с консумацията на престижната пенлива напитка, предава Нова телевизия.

„Пия шампанско само по два повода – когато съм влюбена и когато не съм”. Този цитат на Коко Шанел е най-краткото обяснение в любов към шампанското във Франция, но изглежда, че нещата са се променили в наши дни.

Кризите през последните години доведоха до спад в производството и консумацията на престижното пенливо вино. Доставките на шампанско през 2023 г. възлизат на почти 300 милиона бутилки, а това е с 8% по-малко в сравнение с предходната година. Франция изнася повече отколкото консумират, а местният пазар страда заради инфлацията. Напоследък французите залагат на алтернативи на шампанското.

„Една от алтернативите е просеко. По-евтино е, а вкусът му е като този на шампанското. В нашия бар предлагаме само най-висок клас, чаша от което струва 15 евро. Увеличихме малко цената заради инфлацията, но все пак пенливото вино се поръчва. В баровете на хотелите е различно, в сравнение с другите заведения. При нас идват предимно туристи, които не се влияят от цената”, казва барманът Александър.

Спадът в продажбите на шампанско обаче не притеснява професионалистите в този бизнес, които поддържат оборот от над 6 милиарда евро. Стратегията е да продават по-скъпо, дори това да означава намаляване на обемите.

Французите може и да пият по-малко шампанско заради цената, но от правилото изключение правят на Лазурния бряг, където пенливата напитка е все така на почит и никой не пита за цената. Младото поколение французи обръща гръб на традиционното шампанско за сметка на натуралното вино – от биогрозде, без добавки, филтрация и сулфати.

„Натуралните вина набират все по-широка популярност във Франция. Младите французи ги предпочитат пред традиционното шампанско”, обяснява Александър. „Днешното поколение е съставено от активни хора, любопитни, отворени към новите неща, към новите вкусове, за разлика от по-възрастните французи, които държат на традиционната чаша шампанско”, казва още барманът.

Франция може и да остава най-големият консуматор на шампанско в света, но над 4 милиарда евро от оборота идват от износ. САЩ са водещ вносител, заедно с Великобритания и Япония.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин и Ким също отказаха шампанското

    7 6 Отговор
    Чукнаха се, а после започнаха да се дебнат кой ще отпие първи, след една минута отлагане и двамата не отпиха. Толкова с доверието.
  • 2 на село

    4 6 Отговор
    Когато пия шампейн мъногу се уригвам и дамата до мен се къса от смехъ.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ами

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "на село":

    Пий си грозданката ,не се прай на модерен
  • 5 Дядото

    7 7 Отговор
    Рускинките ще го изпият.Те много го обичат.Иначе,кой нормален човек ще пие такова нещо
  • 6 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Пия ,ракия ,водка и бяло вино ..Обаче ракията и Бялото вино правени от някой частник в Южна България..Тамянка ,Димят, Совиньон,..Френските вина са наказание за вкуса и джоба ..Много химия.Надценено качество.. Всеки си е господар .за себе си.
  • 7 Шопендар

    2 0 Отговор
    Първо,истинското шампанско е чисто натурално,и ..второ.от него не боли глава,и трето,,има евтини и скъпи реколти.и всеки пие това което може да си позволи.а пенливите вина са имитираща химия