Last news in Fakti

29 Януари, 2024 11:32 1 023 7

Откриха микроорганизми от първите форми на живот на Земята

  • микроорганизми-
  • зараждане на живота-
  • земя-
  • признаци на живот-
  • първи форми на живот-
  • форми на живот

Пробите са взети от зеления пояс Барбертън - една от най-старите скални вериги на Земята

Откриха микроорганизми от първите форми на живот на Земята - 1
Снимка: Shutterstock
Изследователи откриха нови части от пъзела на зараждането на първия живот на Земята, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

Новооткритите микроорганизми са първите форми на живот на нашата планета. Данните са записани в скали на възраст 3,5 милиарда години чрез геохимични и морфологични следи като химични съединения или структури, които тези организми са оставили след себе си. Въпреки това все още не е ясно кога и къде се е зародил животът на Земята, както и в кой период се е развило разнообразието от видове в тези ранни микробни общности, пояснява БТА. Доказателствата са оскъдни и често спорни.
Сега екип от изследователи, ръководени от университетите в Гьотинген, Германия, и "Линей" в град Векшьо, Швеция, разкриха ключови факти за най-ранните форми на живот.

В скални проби от Южна Африка те откриха доказателства, датиращи отпреди около 3,42 милиарда години за безпрецедентно разнообразен въглероден цикъл, включващ различни микроорганизми. Това изследване показва, че през палеоархайския период в екосистемите вече са съществували сложни микробни общности. Резултатите са публикувани в изданието Precambrian Research.

Учените анализират добре запазени частици въглеродна материя - променени останки от живи организми - и съответните скални слоеве от проби от зеления пояс Барбертън - планинска верига в Южна Африка, чиито скали са сред най-старите на повърхността на Земята.

Учените комбинират макро- и микроанализи, за да идентифицират ясно първоначалните биологични следи и да ги разграничат от по-късното замърсяване. Те откриват геохимични "пръстови отпечатъци" на различни микроорганизми, включително и такива, които трябва да са използвали слънчевата светлина за енергия.

Изследователите определят съответната роля на микроорганизмите във въглеродния цикъл на екосистемата по онова време, като комбинират геохимичните данни с такива за структурата на скалите, получени от анализ на тънки разрези с микроскоп.

"Открихме въглеродни вещества в първичните пиритни кристали, анализирахме изотопите на въглерода и на сярата в тези материали, след което успяхме да разграничим отделните микробни метаболитни процеси", обяснява д-р Хенрик Дрейк от университета "Линей", който е сред авторите на изследването.

"Не очаквахме да попаднем на следи от толкова много микробни метаболитни процеси. Беше като прословутото търсене на игла в купа сено", казва доктор Мануел Райнхард от университета в Гьотинген.

Специалистите отбелязват, че изследването дава рядък поглед към ранните екосистеми на Земята. "Нашите открития значително подобряват разбирането за древните микробни екосистеми и откриват нови пътища за изследвания в областта на палеобиологията", казват те.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПиПи

    4 0 Отговор
    Ще възродят динозаврите,които за взимали хората за мезе. После ще дойдат и терминаторите.

    Коментиран от #7

  • 2 СТИГА БЕ

    4 0 Отговор
    Да не е поредното мнение на ИИ, на който в последно време много му се вярва
  • 3 въпрос

    3 0 Отговор
    Македонски ли са ?
  • 4 Салама свърши

    3 0 Отговор
    Щом идва от запад значе е за съмнение,тия въобще не знаят как е изглежал микроорганизма който е бил пръв на Земята.Продават пак илюзии.

    Коментиран от #5

  • 5 БРАВО

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Салама свърши":

    ама той СТИГА БЕ, го е написал,... неумела намеса на ИИ, иначе ЕИ не би го направил
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Едната отдавна се е намъкнала в парламента ни и се е намагнетизирала.
  • 7 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПиПи":

    Между изчезването на динозаврите и появата на хората има към 160 милиона години.