Last news in Fakti

10 Януари, 2014 07:00 1 061 0

Как да направите почивните дни по-щастливи?

  • уикенд-
  • почивни дни-
  • съвети-
  • щастие

5 начина да превърнете уикендите си в празник

Събота и неделя са един кратък магически период, в който всичко ви е позволено - без работни задължения, без стрес и без особени грижи. Как да прекарате тези 48 часа, зависи изцяло от вас.

Въпреки пълната свобода, която имаме обаче, има хора, които се чувстват парализирани от тотална липса на идеи как да прекарат тези вълшебни почивни дни. В крайна сметка те остават заклещени у дома през целия уикенд, преяждат, гледат цели сезони на някой сериал или наблюдават как кучето им тътри задните си части по килима.

Не бъдете един от тях! Помислете върху един от тези пет начина да направите вашите почивните дни по-щастливи.

1. Упражнявайте тялото (и въображението) си на открито

Вероятно сте чували това и преди: Излезте навън, изследвайте природата, съберете малко слънчеви лъчи и поработете на открито. Нека вземем този съвет и го изведем на съвсем друго ниво като включим и малко мисловни упражнения.

Вземете със себе си преносим музикален плейър и сложете на него най-епичната музика, която имате. Помислете за саундтрака на някой филм или видео игра, шедьоври на класическата музика или каквото друго ви вдъхновява, мотивира и ви кара да се чувствате жизнени. Идеята тук е да направите физическите упражнения на открито по-интересни.

Вие можете да се превъплътите във велик спринтьор, устремил се към славата, или епичен войн, който бяга през разкъсвано от битка бойно поле. Представете си, че сте ловец на тигри в гъста джунгла или самотен оцелял от нападението на орда побеснели зомбита. Каквато и да е вашата фантазия, изживейте я. Оставете ума си да избяга от трудностите на работната седмица, като едновременно с това укрепите тялото и духа си.

2. Прекарайте допълнително време в леглото

Вашето легло е вашето собствено свещено място за медитация, размисъл и релаксация. Когато се събудите сутрин и заплувате сред чаршафите, осъзнавате, че този неприкосновен свят е само и единствено ваш. Тук няма кой да ви притеснява, няма кой да ви досажда и никой не може да ви го отнеме (освен ако не делите едно легло с половинката си).

Оставете мислите си да блуждаят като прехвърлите в главата си случките от изминалата седмица, а после махнете всичко от съзнанието си и го оставите да се зарее свободно. Спокойствието на ума и липсата на отвличащи вниманието неща може да презареди вашата умствена батерия. Също така може да избягате в свой собствен свят и да погледате малко телевизия. Не губете деня си в леглото обаче. Просто прекарайте малко повече време в него, наслаждавайки се на комфорта. Това е нещо, за което сигурно цяла седмица сте мечтали, но не сте имали възможност да направите.

3. Прекарайте време с приятелите и семейството си

Какво е щастие? Какво е успех? Могат ли тези неща да се измерват с показатели като размера на вашата къща или цената на колата ви? Не е ли по-вероятно да намерите това чувство на удовлетвореност от живота сред близките ви хора? Разбира се, че за всеки човек тези величини са индивидуални, но не се ли чувствате радостни, когато сте сред близките на сърцето ви хора? Ето защо отделете време през уикенда и прекарайте няколко блажени мига с хората, които обичате и които ви обичат.

4. Захванете се с хобитата си

Ден след ден, ден след ден - делничните дни са изнизват. В един момент рутината може да започне да ви дотяга, да ви изнервя и да ви кара да полудявате. Когато имате някакво хоби, без значение какво, то може да ви спаси от тази участ. Хобитата са чудесен начин да се отърсите от монотонността, която се утаява в мозъка ви пет дни в седмицата. Интересите, независимо дали са базирани на логиката или творчеството, позволяват на ума да се раздвижи и да проправи път на нови мисли.

Решаването на судоку, свиренето на пиано, сгъването на оригами, спортното катерене или карането на колело са добри възможности. Хобитата са като йога за мозъка, те помагат за създаването на по-гъвкави мисловни модели. Освен това те помагат за намаляването на стреса.

5. Планирайте седмицата, която предстои

Вашата работна седмица вероятно ще бъде пълна със задачки, гонене на срокове и милион хора, които ще ви преследват, за да поискат нещо от вас. Бъдете активни по време на почивните дни и направете списък на нещата, с които знаете, че ще трябва да се справите през идните дни. Това ще ви спести много главоболия.

Уикендите са чудесно време да свършите един куп неща, да избягате от света около вас или да прекарате времето си с приятелите и семейството. Каквото и да правите, не забравяйте, че не трябва да си губите времето!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА