Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 15:57 5 657 10

Хигиенен експерт обясни трябва да ли чакаме храната да се охлади, преди да я приберем в хладилника

  • съхранение-
  • съхранение на храна-
  • хладилник-
  • гореща храна-
  • охлаждане

Мадам Суит, както се подвизава тя в социалните мрежи, развенча мита, че трябва да оставим топлата храна на плота за известно време

Хигиенен експерт обясни трябва да ли чакаме храната да се охлади, преди да я приберем в хладилника - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора си поръчват прекалено много храна за вкъщи или пък готвят по няколко ястия наведнъж, за да не им се налага да включват печката всеки ден, само да претоплят сготвеното и бързо да хапнат. Но какво правим с топлата храна, преди да я приберем в хладилника?

Много хора смятат, че правилното нещо, което трябва да направят, за да спазят храната, е да изчакат тя да се охлади за около час и след това да я приберат в хладилника.

Мадам Суит, експерт по хигиена, обаче развенча това схващане във видеоклип, който тя озаглави:

"Вярно или грешно: Безопасно ли е да поставяте топли остатъци в хладилника? Да обсъдим."

"Вярно или грешно, поставянето на топла храна в хладилника действително може да доведе до появата на бактерии?", попита тя и продължи: "Свекърва ми винаги казваше: "Оставете храната навън, оставете я да се охлади, преди да я сложите в хладилника, иначе ще се развият бактерии". Е, познайте какво? Тя греши."

Експертът продължи да обяснява: "Трябва да поставите топлата храна в хладилника. Колкото по-скоро я поставите там, толкова по-добре. Единственият трик е да се уверите, че е в плитък съд - не слагайте голям огромен съд в хладилника, защото ще отнеме повече време да се охлади. Но е напълно приемливо да сложите топла храна в хладилника. Всъщност не оставяйте храна навън, на плота ви. Ако сте я оставили навън за повече от два часа, може и да я изхвърлите на боклука".

В коментарите някой написа: "Да! Със съпруга ми спорим за това. Аз винаги я прибирам". Друг пише: "В момента има много хора, които смятат погрешно, че ще се нагрее хладилникът и ще се развият бактерии. Старите хладилници не са толкова ефективни, колкото съвременните."

Един от ТикТокър се пошегува: "Не ми се мисли за всички пици, които съм изял на следващата сутрин и които са престояли цяла нощ навън", а някой признава: "Грешал съм цял живот за това."

В подкрепа на твърдението на мадам Суит Зоуи Аджи, старши преподавател по хотелиерство в Института по хотелиерство и туризъм към UEL, заяви: "Според правилата за безопасност на храните е необходимо да се остави горещата храна да се охлади, преди да се постави в хладилника. Тя не трябва да се оставя на стайна температура за повече от един час."

Марко Агуас, микробиолог по храните, обаче предупреди, че: "Поставянето на топла храна директно в хладилника може да повиши температурата в хладилника, което потенциално да доведе до развитие на бактерии и да застраши безопасността или да допринесе за развалянето на други храни, съхранявани в хладилника."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор
    Грешно заглавие и грешен експерт❗❗
  • 2 Зевс

    34 0 Отговор
    Слагайте я направо гореща от котлона, хладилните техници и производители харесват това ;)
  • 3 още

    6 0 Отговор
    В текста певицата говори за сексуалния си живот със съпруга си Бен Афлек.
  • 4 элфой

    4 1 Отговор
    Мадам Суит-експертка по хигиена обаче развенча това схващане във видеоклип, който тя озаглави:

    "Вярно или грешно? Безопасно ли е да поставяте топли остатъци от храна в хладилника? Да обсъдим!"

    Коментиран от #9

  • 5 на село

    24 0 Отговор
    Храната,която оставяте в хладилника,трябва да е хладна,със стайна температура. Топлата храна не е необходимо да я оставяте в хладилника. Днес сготвената храна може да издържи един ден и без хладилник.
  • 6 тука има - тука нема

    24 0 Отговор
    Много често рафтовете на съвременните хладилници са стъклени. Много ми е любопитно дали "експертите" ще препоръчат поставянето на горещата тенджера върху студеното стъкло на собствения си хладилник и много бих искал да присъства за да се порадвам на последствията. От друга страна топлата храна бързо затопля малкото вътрешно пространство с няколко градуса, а хладилния агрегат трябва да се пъне много по дълго време отколкото ако няма сериозна промяна, докато охлади до зададената от нас температура. Едва ли някой от "експертите" може да ме убеди, че има някаква полза от това.
  • 7 шааа

    23 0 Отговор
    Никога, ама никога не вярвайте на разни онлайн експерти. Ако нямаше интернет, те щяха да си работят тихо зад бюрото в някой невзрачен офис. Възможността да ръсят простотиите онлайн им дава чувство на значимост.
  • 8 Русенец

    7 1 Отговор
    Нарича се кондензация и е напълно непозната материя за тази Мадам Суит. Топлите храни и съдове, поставени в хладилника, затоплят въздуха в него. При контакт със студените стени на хладилника, въздухът започва да кондензира по стените му и като отворите следващият път, не се чудете защо има вода вътре. Този "експерт" да не би да работи в хладилен сервиз или в магазин за бяла техника?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.