Last news in Fakti

28 Март, 2024 13:45 584 1

Бионсе разкри песните от предстоящия си албум

  • бионсе-
  • нов албум-
  • кънтри музика

Това е първият кънтри албум на суперзвездата

Бионсе разкри песните от предстоящия си албум - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Бионсе обяви списъка с песните от новия си албум Act ll: Cowboy Carter, който ще излезе в продажба в петък, като спомена участието на Доли Партън и Уили Нелсън, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Това е първият кънтри албум на суперзвездата, който насочва вниманието към родния ѝ Тексас и афроамериканското влияние в този популярен жанр с много консервативен имидж.

Албумът е втора част от трилогията ѝ Renaissance.

Сред песните в него, освен излезлите вече, са American Requiem, Blackbird, Protector, My Rose, Bodyguard, Daughter, Spaghetti, Alligator Tears, Smoke Hour ll, Just For Fun,ll Most Wanted, Levi's Jeans,Flamenco, Ya Ya, Oh Louisiana, Desert Eagle, Riverdance,ll Hands ll Heaven, Tyrant, Sweet Honey Buckin, Amen.

През февруари Бионсе стана първата чернокожа певица, чиято песен Texas Hold 'Em оглави кънтри класацията в САЩ. Този музикален жанр е много популярен в страната и по традиция се свързва с бели певци.

След успеха на хита Texas Hold 'Em, който е с акомпанимент на банджо и на сингъла 16 Carriages, пуснати по време на финала на "Супербоул" на 11 февруари, чернокожите кънтри изпълнители се надяват и те да получат признание, пише АФП.

Още от изявите си в госпел и аренби групата "Дестинис чайлд" и хита си от 2016 г. Daddy Lessons Бионсе изтъква връзката си с родния си юг и влиянието на кънтрито върху музиката и стила си.

Според специалисти банджото, инструмента, характерен за кънтрито, блуграса и американската фолк музика, води началото си от Карибите през XVII век. Тогава на него свирят чернокожи роби, депортирани от Африка в Америка. В източната част на САЩ банджото става популярно сред бялото население в Апалачите през следващите векове.

Чернокожата кънтри музика винаги е съществувала, но чернокожите музиканти са били държани настрани, отбелязва АФП, предаде БТА.

Като певица, автор на песни, танцьорка, продуцент, актриса, Бионсе е най-коронованият изпълнител в историята на наградите "Грами" - най-високото отличие на американската музикална индустрия. Сред 32-те ѝ статуетки обаче няма такава за най-добър албум. Съпругът ѝ Джей-Зи обърна внимание на липсата на разнородност, като разкритикува музикалната индустрия на церемонията за наградите "Грами" на 5 февруари.

Бионсе също стана жертва на расизъм през 2016 г., след като изпълни кънтри песента си Daddy Lessons на наградите на асоциацията в този музикален жанр.

"Критиката, насочена към мен, когато за пръв път навлязох в (кънтри музиката), ме принуди да надхвърля собствените си граници", написа тя неотдавна в Инстаграм. Новият албум "е резултат от предизвикателствата, които си поставих, и от времето, което отделих за променянето и смесването на жанрове за тази творба".

През 2019 г. една от песните на годината - Old Town Road на рапъра Лил Нас Екс, смесваща хип-хоп и кънтри, е извадена от класацията на "Билборд" за кънтри, официално защото не съдържа достатъчно елементи от този жанр. Това предизвиква скандал.

"Веднага щом чернокож изпълнител издаде кънтри песен, започват оценки, коментари и критики" - каза пред британския вестник "Гардиън" фолк и блус певицата Рианън Гидънс, участваща в песента Texas Hold 'Em. Тя осъди "хората, които се опитват да запазят носталгията по една чисто бяла традиция (на кънтри музиката), която никога не е съществувала".

През последните години на сцената на кънтри музиката успяха да пробият чернокожи изпълнители като Мики Гайтън и Бритни Спенсър.

В знак на това закъсняло признание фолк и кънтри хитът Fast Car на Трейси Чапман от 1988 г. спечели наградата за най-добра песен за 2023 г. на наградите за кънтри музика. Това обаче стана след като я записа белият изпълнител Люк Кумс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Воисил Граматик

    0 1 Отговор
    Защо не ги преведете на български тези имена на песните й?! Тука България ли е или САЩ? Английски ли вече ще използваме в разговорите си?!