Last news in Fakti

13 Февруари, 2014 21:17 49 442 2

Защо употребата на някои антибиотици води до разстройство?

  • разстройство-
  • антибиотик

Диария, дължаща се на антибиотици, представлява състояние, което се характеризира с ускоряване на чревния пасаж по време на лечение с антибактериални препарати. В повечето случаи, този вид разстройство е умерено или слабо, и отшумява бързо след прекратяване приема на антибиотика. Понякога обаче, разстройството, предизвикано от антибиотици, може да доведе до колит (възпаление на дебелото черво) или псевдомембранозен колит. И двете състояния могат да предизвикат коремна болка, треска или кървава диария. Средната по тежест диария може да не се нуждае от лечение.

Установено е, че повечето антибиотици могат да предизвикат разтсройство, колит или псевдомембранозен колит. Антибиотиците, които най-често водят до диария са цефалоспорини (цефиксим, цефподоксим), клиндамицин, пеницилини (амоксицилин, ампицилин), флуороквинолони и други.

Стомашно-чревния тракт представлява комплексна екосистема, която приютява милиони микроорганизми (чревна микрофлора), включително стотици видове бактерии. Много от тези бактерии са ползотворни и изпълняват важни функции за нормалното функциониране на червата. Освен тези ползотворни бактерии, в стомашно-чревния тракт се срещат и потенциално опасни такива. Обикновено размножаването и действието на вредните бактерии е потиснато от полезните, освен в случаите, когато този баланс е нарушен от някое заболяване, лекарство или друг фактор. Антибиотиците могат да бъдат изключително вредни за стомашно-чревния тракт, тъй като унищожават както вредните, така и полезните бактерии в червата. В такива случаи, когато е нарушен балансът на чревната микрофлора, вредни бактерии, които са резистентни на антибиотици, започват да се размножават неконтролируемо и да произвеждат токсини, които могат да увредят чревната стена и да предизвикат възпаление.

Разстройство, дължащо се на антибиотици може да засегне индивиди от всички възрасти, но най-висок риск има при:

- пациенти с анамнеза за такъв вид разстройство при предишна употреба на антибиотици;

- прием на повече от един антибиотик едновременно;

- възраст над 65 години;

- пациенти с оперативна интервенция на стомашно-чревния тракт;

- пациенти със сериозно подлежащо заболяване на стомашно-чревния тракт, като болест на Крон, улцерозен колит, цолиакия и други.

Лечението на този вид разстройство зависи от тежестта на симптомите. При по-леките случаи диарията отшумява малко след прекратяване приема на лекарството. В останалите случаи е необходима консултация със специалист.

За да предотвратим появата на разстройство при прием на антибиотици може да спазим някои прости правила:

1. Прием на антибиотик да става само, когато е наистина необходимо - антибиотиците могат да помогната за лечението на бактериални инфекци, но са безполезни при лечение на вирусни инфекции, като грип или настинка;

2. Споделете с вашия лекар за минали епизоди на диария, причинена от употреба на антибиотици, тъй като е много вероятно това да се случи отново. Вашият лекар може да подбере в такъв случай антибиотик, който в по-редки случаи води до разстройство;

3. Приемайте пробиотици по време на лечение с антибиотици, тъй като те представляват добавки, съдържащи ползотворни микроорганизми (бактерии и дрожди), които се приемат в капсули или в течна форма. Те спомагат за поддържането на баланса на стомашно-чревната флора.

Повече информация за разстройството може да прочетете в рубриката здравни проблеми: http://problem.framar.bg/разстройство

Автор: д-р Даниел Камара


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    2 0 Отговор
    Сюргюн!
  • 2 Дрисока

    2 0 Отговор
    Много рядко щастие получих от клиндамицин