Last news in Fakti

29 Май, 2024 11:46 685 6

Приемът на омега-3 мастни киселини намалява нивата на агресия

  • омега 3-
  • агресия-
  • проучване

Според проучване неправилното хранене е рисков фактор за поведенчески проблеми. 

Приемът на омега-3 мастни киселини намалява нивата на агресия - 1
Снимка: Shutterstock

Възможно е приемът на омега-3 мастни киселини да намалява нивата на агресия, съобщава "Медикъл експрес", цитирайки научно изследване.

Омега-3 мастните киселини играят ключова роля за мозъчните функции. Според проучването неправилното хранене е рисков фактор за поведенчески проблеми.

В продължение на четири години неврокриминологът Ейдриън Рейн е изучавал възможността приемът на омега-3 да намалява степента на агресивното поведение. Той е публикувал пет проучвания от различни държави. Експертът е открил доказателства за ефикасността на омега-3 добавките на база метаанализ на 29 контролирани изследвания. Данните сочат малък кратковременен ефект. Според Рейн приемът води до 30 процента редуциране на агресивното поведение.

Настоящото изследване на Рейн е публикувано в изданието Aggressive and Violent Behavior.

Мисля, че е време да въведем приема на омега-3 мастни киселини с цел редуциране на агресията в отделните общности, клиниките, правната система, казва Рейн. Той уточнява, че добавката не е магия и няма да реши проблема с агресията в обществото изцяло.

Авторът на изследването казва, че омега-3 мастните киселини се препоръчват при заболявания на сърцето, високо кръвно налягане, не са скъпи и нямат странични ефекти. Родителите на агресивни деца трябва да знаят, че в допълнение на терапията могат да включват един или два пъти риба седмично, казва той.

Изследването е на базата на 35 независими проби от 29 проучвания, проведени в 19 независими лаборатории между 1996 и 20204 г. с 3918 участници, пише БТА.

Само една от тези 19 лаборатории е изследвала участниците след края на приема, затова анализът на Рейн е фокусиран върху промените в агресивното поведение от началото до края на лечението на експерименталната и контролната група за период от 16 седмици. "Следващата стъпка е да оценим дали омега-3 може да редуцира агресивните прояви за дълги периоди от време", коментира Рейн.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друсалин

    2 2 Отговор
    Хората вече са на омега 6
  • 2 бела мечка

    1 0 Отговор
    агресивна да сте виждали? и аз не...
  • 3 рибката има , ама

    3 0 Отговор
    евтина я ловят - законно и незаконно . После в магазина 20 , 40 , 70 , 90 лв . Страшни Измами . Агресирането е и моментно - афектиране или Справедлив Гняв . Капан на морето - Сафрид 300 гр е 15 лв порция . Това е достъпното . 6 деца по една порция .... На малцинствата не им излиза евтино . Няма соцялна политика . ахахахахахаха
  • 4 МЕЧО ПУХ

    1 0 Отговор
    ОТ ПРАСЧО МОЖЕМ ДА ПРОИЗВЕДЕМ МИЛИАРДИ ТОНОВЕ МАСТНИ КИСЕЛИНИ:)
  • 5 Бейли

    0 3 Отговор
    Не знам за агресията , но от Омега -3 напълнях близо с 10 кг. и доста време мина , докато се сетя , че може да е от него . Спрях го за да проверя и си върнах нормалните си килограми . Може да не действа така на всички ,но ако някой го пие и се чуди защо започва да напълнява ....не е нито от храната , нито от годините , от Омега -3 е .
  • 6 Невежество

    1 0 Отговор
    Основната лечебна функция на омега 3 kril е да намали холестерола. Лекарите не го предписват при висок холестерол, за да тровят пациентите със скъпо струващите статини, предизвикващи множество негативни странични ефекти.