2 Юни, 2024 15:22 1 745 2

Как да боядисвате сивата коса

  • сива коса-
  • боядисване

Боядисването на сива коса не е толкова проста задача, колкото изглежда на пръв поглед

Как да боядисвате сивата коса - 1
Снимкa: Shutterstock

Сивата коса е нещо, с което всеки се сблъсква с възрастта. Това се случва, защото тялото произвежда все по-малко меланин, който е отговорен за определен естествен цвят на косата. С течение на времето кутикулата на косъма се удебелява, става по-здрава и е по-малко податлива на пигменти и дори с боядисване не винаги е възможно да се постигне плътен цвят и наситен нюанс.

Как да боядисвате сивата коса?

С появата на сива коса много хора започват да мислят за най-добрия начин да я маскират: дали да я боядисат напълно, леко да я тонират или просто да оставят косата бяла. А боядисването на сива коса не е толкова проста задача, колкото изглежда на пръв поглед. Косата става по-твърда и това затруднява проникването на пигментите вътре. И като се има предвид факта, че сивата коса няма обичайната пигментация, понякога е необходимо да се направят корекции по обичайния начин на боядисване.

Как да боядисвате сивата коса
Снимкa: Shutterstock

Как да изберем цвят за боядисване на сива коса?

Резултатът от боядисването на косата може да зависи от наистина много фактори – от това колко е побеляла косата, какъв вид и цвят е боята и т.н. И този резултат може да бъде доста непредвидим, дори ако използвате нюанс на боята, който е близък до вашия. Така че трябва да помислите предварително какъв цвят да боядисвате сивата коса. Ако няма много сива коса и тя не е много забележима в общата маса, тогава може да изберете естествен цвят или да вземете нюанс с няколко тона по-светъл. Да, дори ако боята не покрие напълно сивата коса, тя няма да бъде твърде забележима. Но когато вече има много сива коса, тогава можете да изберете цвят, който е различен от естествения. Въпреки това, когато провеждате какъвто и да е експеримент, трябва да следвате няколко основни правила.

На първо място, обърнете внимание на типа цвят. Ако сте блондинка по природа, не трябва веднага да се боядисвате в тъмен цвят - по-добре е да направите този преход постепенно и да тествате междинни нюанси. И ако искате да имате светла коса, имайте предвид, че светлите цветове невинаги ефективно покриват сивата коса - факт е, че може просто да им липсва интензивността на пигмента. Топлите и меки естествени нюанси са най-подходящи за покриване на сивата коса: тъмно кафяво, русо, различни нюанси на кестен, шоколад.

Как да се грижим за сивата коса?

Ако боядисвате косата си, това може да е проблем. За да направите прехода изключително плавен и незабележим, опитайте да се свържете с фризьор-стилист, който може да изготви ясен план за действие, специално съобразен с вашите данни, цвят на косата и тон на кожата. Сивите кичури обикновено са по-сухи от косата, която е запазила пигмента си. Това означава, че имат склонност да се накъдрят и да изглеждат по-твърди.

Ето няколко трика, които ще превърнат вашата сива коса във ваш коз:

  • Използвайте шампоани със синьо оцветяване няколко пъти месечно, не по-често, за да избегнете превръщането на косата си в лилава;
Как да боядисвате сивата коса
Снимкa: Shutterstock

  • Подстригвайте краищата на косата си на всеки 6-8 седмици. Сивата коса може да изглежда неподредена, ако не се подстригва достатъчно често;
  • Лошата екология и слънчевите лъчи могат да превърнат всяка коса в изтощена. Затова мийте косата си поне през ден и използвайте хидратиращ шампоан и балсам с антиоксиданти, които ще ви помогнат да се справите с ултравиолетовото лъчение и свободните радикали. Дори и да използвате качествени продукти за грижа за косата, сивата коса може да придобие нежелан жълт оттенък, така че намерете правилния тонизиращ шампоан за вас и мийте косата си с него веднъж или два пъти месечно;
  • Избягвайте тежки помади за коса, восъци и мазни серуми. Те могат да придадат на косата ви неподдържан и прашен вид. Използвайте спрейове, които не съдържат алкохол, който може да изсуши косата ви;
  • Можете да подчертаете цвета на косата си с подходящите дрехи и грим. Комбинацията от дълбоко черно и сребристо в дрехите особено благоприятно подчертава благородството на сивата коса, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    5 0 Отговор
    Жените които сами избират да се боядисат сиви? Никак не им отива, но те са си много настоятелни!
  • 2 Име

    0 0 Отговор
    Ако е наложително!