Last news in Fakti

6 Юни, 2024 16:45 1 486 14

Защо е по-добре двойките да спят с отделни завивки

  • сън-
  • качество на съня-
  • нарушения на съня-
  • двойки

Споделянето на една завивка с половинката води до 30% повече нарушения в съня

Защо е по-добре двойките да спят с отделни завивки - 1
Снимка: Shutterstock

Все повече двойки практикуват спането в отделни стаи с цел не само да се наспиват по-добре, а и да спасят връзката си от допълнителни скандали, които могат да възникнат вследствие на недоспиване или защото половинката им хърка например. Ако на нас това ни се струва прекалено крайна мярка, може да изпробваме друга практика, широко разпространена в скандинавските страни.

Независимо колко обичаме любимия човек, понякога именно той е причината да не можем да си починем качествено през нощта. А това несъмнено оказва влияние на начина, по който преминава целият ни ден. И вместо вечер да му се заканваме да не ни отвива пак, по-добре да вземем кардинално решение - да спим с отделни завивки.

Ако сме свикнали досега винаги да се завиваме с една обща, със сигурност в началото ще ни е странно - най-вече защото няма да усещаме допира на тялото на половинката. Но след няколко нощи ще се убедим, че сме взели правилното решение.

Особено ако живеем с човек, който обича да се завива от главата до петите и по цяла нощ се върти, а ние страдаме от тази креватна гимнастика и изпълняваме различни захвати, за да останем завити.

Този начин на спане при двойките е много популярен в Швеция, Дания, Норвегия и други страни в Европа - най-вече в тези, в които през по-голямата част от годината ти трябва топла завивка. И не говорим за жертване на интимността като важна част от всяка връзка, а за поставяне на първо място на качествения сън като важна част от здравословния начин на живот.

Според различни изследвания, споделянето на една завивка с половинката води до 30% повече нарушения в съня - резултат, който не е за подценяване. Както и комфортът да сме винаги завити (или пък отвити, ако ни е жега) и да може да се преместим на другата страна, без да смутим съня на любимия човек, пише lifestyle.bg.

Именно температурата по време на сън е един от водещите фактори за неговото качество. Ако ни е прекалено студено или прекалено топло, това води до смущения в циркадните ритми, както и във фазите на съня. А всеки човек има различни усещания и предпочитания - дори и тези, които се имат за сродни души.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 8 Отговор
    Няма да си бъркам по дупките
  • 2 София

    6 3 Отговор
    още от Социализмът го имаше това
  • 3 Оффф

    7 7 Отговор
    Моят хъркаше, пърдеше като спеше и си чешеше задника зверски, беше отвратително!!!

    Коментиран от #9

  • 4 Трол

    8 6 Отговор
    Най-добре да спят в отделни легла.
  • 5 Ужас!

    5 8 Отговор
    Моят не си превеше душ преди лягане, смърдяха му краката и ... и се налагаше да му напомням да се подмие и да си смени бельото.
  • 6 70 години брак!

    15 4 Отговор
    Гледах една възрастна германсща двойка с 70 години брак и ги питах как са си запазили брака, те казаха, че защото спят в отделни стаи. Питах ги, а как правите секс, те казаха, че на който му се прави, отива при другия, правят и пак всеки отива в стаята си.
  • 7 Най

    10 6 Отговор
    Добре е да изгоните дъртото кречетало, и да живеете на спокойствие! Мине ли 40 всички гаранции на жената изтичат, пари няма, а само иска да харчи. Да и бере гайлето някой тираджия!
  • 8 Най ....

    4 4 Отговор
    правилно е, като отминат първите 2-3 год от началото на съвместния живот и се наситят на по-честита итимност и ако имат стаи, да спят в отделни спални...Свободата при съня е важна и задължителна, за по-добра почивка и настроение за другия ден ...но всеки който и от двамата има нагон, отива да провери и сподели и пак, баня и в своята спалня.. Аз съм така от 15 год и ми е супер, жената също...само дето им "липсвам" да ме тероризира ха ха

    Коментиран от #10

  • 9 Уфффф....

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Оффф":

    Моята не можа да си излекува кандидозите и коките, та блутутката и смърдеше на кисела риба!

    Коментиран от #11

  • 10 Мъдев

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Най ....":

    А съседа мариш а а
  • 11 Град Козлодуй

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Уфффф....":

    Много приятели сигурно е хубава

    Коментиран от #12

  • 12 Питай

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    Си я нея! Тя е " Оффф" ! Ако си тираджия - влачи, давам ти я!
  • 13 Име

    2 0 Отговор
    Важното да се усещаме плътно един във друг!
  • 14 Асеновград

    1 1 Отговор
    Защото един пръцка , но двама го душат.