11 Юни, 2024 14:45 1 005 1

Хобито, което ще подсили имунитета ви

  • градинарство-
  • хоби-
  • имунна система-
  • здраве

Според нови изследвания отглеждането на растения може да засили имунната ви система и дори не е необходимо да имате градина, за да видите тези предимства

Градинарството е полезно за вас и не само защото ви поддържа физически активни. Според нови изследвания отглеждането на растения може действително да засили имунната ви система и дори не е необходимо да имате градина, за да видите тези предимства.

Телата ни гъмжат от трилиони микроорганизми, които влияят върху всичко - от метаболизма ни до психичното ни здраве. Сред многобройните си роли, тези микроби са жизненоважни за поддържане на нашата имунна система и намаляване на възпалението. Микробите по кожата също могат да помогнат за предотвратяване на "лоши" бактериите да превземат или да проникнат през кожната ни бариера.

В миналото е доказано, че контактът с богати на микроби материали в природата може да увеличи разнообразието на човешкия микробиом. Но как градските жители могат да подобрят своите микробиоми?

В ново проучване, публикувано в списанието Environment International, изследователи от университета в Хелзинки във Финландия установиха, че един месец градско градинарство на закрито е достатъчен, за да увеличи разнообразието от кожни бактерии при участниците и е свързан с по-високи нива на противовъзпалителни молекули в кръвта.

Констатациите са значителни, тъй като урбанизацията е довела до значително увеличение на имунно-медиираните заболявания, като алергии, астма и автоимунни заболявания, генерирайки високи разходи за здравеопазване. Живеем твърде "чисто'" в градовете," каза в изявление първият автор на изследването, Мика Сааренпа, докторант в университета в Хелзинки.

Знаем, че урбанизацията води до намаляване на излагането на микроби, промени в човешката микробиота и увеличаване на риска от имуномедиирани заболявания. Това е първият път, когато можем да демонстрираме, че смислената и естествена човешка дейност може да увеличи разнообразието на микробиотата на здрави възрастни и в същото време да допринесе за регулирането на имунната система."

В проучването 28 участници бяха разделени на две групи: едната получаваше богата на микроби почва, а другата получаваше бедна на микроби почва. И двете групи бяха помолени да отглеждат годни за консумация растения на закрито в сандъчета за цветя в продължение на един месец и в рамките на периода на изследване бяха забелязани забележими разлики между двете групи.

Разбира се, при такъв малък размер на извадката е трудно да се направят конкретни заключения от тези резултати. Но проучването добавя към все повече доказателства, че излагането на "добри" микроби в нашата среда могат да помогнат за поддържането на различни имунни функции.

„Моето изследване подчертава зависимостта на нашето здраве от разнообразието на природата и по-специално от това на почвата," каза Саарепна. "Ние сме един вид сред другите и нашето здраве зависи от обхвата на други видове."

Източник: www.newsweek.com


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    0 0 Отговор
    Ако живеете около площад,виждайки ендека-то през прозореца,как ще си правите градско градинарство на закрито?