Защо доматите се напукват и как да го предотвратим

9 Август, 2025 17:07 2 145 13

  • домати-
  • напукани-
  • градинарство-
  • причини

Ето какви могат да бъдат причините

Защо доматите се напукват и как да го предотвратим - 1
Снимка: Shutterstock

Сезонът на доматите е в разгара си – времето, в което ароматът и вкусът на прясно откъснат плод от градината са ненадминати. Но дори най-опитните градинари понякога се сблъскват с един често срещан проблем – напукването на доматите.

Какви са причините?

Според експерти, цитирани от The Spruce, основните фактори за напукването могат да се обобщят в три категории:

  • Нередовно поливане – както недостатъчното и забавено поливане, така и преполиването могат да доведат до рязко увеличаване на обема на плода и напукване на кожицата му.
  • Прекомерно количество азот в почвата – азотът подпомага растежа, но в излишък стимулира прекалено бързото развитие на домата, което увеличава риска от напукване.
  • Презряване – когато плодът е оставен твърде дълго на растението, той може да се подуе до степен, при която кожицата се разкъсва. Това може да се случи и след откъсването му.

Как да предотвратим проблема?

  • Поддържайте постоянен режим на поливане – най-добре е да се полива на всеки 3–4 дни, като се отчита времето и температурата.
  • Контролирайте влажността на почвата – горният слой от около 5 см трябва да бъде влажен, но не подгизнал.
  • Берете навреме – ако прогнозата предвижда дъжд, оберете узрелите или почти узрелите домати, за да избегнете бързо напукване.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Градинар

    13 3 Отговор
    От година на година традиционните български сортове изчезват. Причина - климата се измени и вноса на посадъчен материал главно от Италия и Холандия.

    Коментиран от #6, #7, #8, #13

  • 3 когато впрегнат бръмбари калинки

    3 3 Отговор
    парашутистки на рахат службица кьор софра
    редовно да ги окопават на къра
    тогава доматите няма да се напукват
  • 4 истината

    10 5 Отговор
    По времето на соца доматите бяха с нежна кожичка и много вкусни.
    Днес са с 5-6 мм дебела кожа и много безвкусни.

    Коментиран от #5

  • 5 претъркват

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "истината":

    ли ти
  • 6 Защо няма стари сортове?

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Градинар":

    Защото са нетрайни и не стигат до магазина.
  • 7 Вълкът

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Градинар":

    Имам една стара оранжерия, тая година я закрих, защото последните две все нещо не е както трябва като са на открито. Корените дебели по два пръста, по 2,50м високи, вече някои опират в найлона горе
    "Наслада", "Биволско сърце", "Розови" да ти се напълни окото с домати. Тия дето са отвън сяти за нищо не стават.

    Коментиран от #10

  • 8 хмм

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Градинар":

    ИЗК "Марица" продават семена от български сортове.

    Коментиран от #9

  • 9 Родна стряха

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "хмм":

    Те и в хипермаркета продават роден вкус ама нещо много извратен този вкус.
  • 10 Страхил

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вълкът":

    Домат расъл в оранжерия е като бебе в кувиоз.
  • 11 мани изгорех яко изгорех ..на потник и с

    1 0 Отговор
    АКО Е ТУРСКИ ДОМАТОТ
    МОЖЕ И С КАНАКОЛИТ ДА СЕ ЗАЛЕПИ И ОК....
  • 12 СТИГА БЕ

    1 0 Отговор
    Ами сутрин е +18,... по обяд става + 32,... след това до 18 ч е + 37, е как няма да се напукат, той е като сварен
  • 13 ПИТАНКА 2

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Градинар":

    Ама сега кой и къде у нас селектира сортове...