Last news in Fakti

13 Юни, 2024 14:56 1 545 1

Как бързо да премахнем синините?

  • синини-
  • петна-
  • кожа

5 начина да се отървем от досадните петна по кожата

Как бързо да премахнем синините? - 1
Снимка: Shutterstock

Синините по тялото могат да бъдат изключително дразнещи и неприятни, независимо дали са последствие от удар, натиск или просто от спукани капиляри. Въпреки че обикновено изчезват с времето, с тези домашни методи можете да ускорите процеса на заздравяване или поне да ги маскирате. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се отървете от синините по-бързо и по-лесно.

Защо се появяват синините?

Синините по тялото могат да се появят поради няколко причини, включително възраст, прием на медикаменти или нарушения на кръвообращението. Възрастта може да прави кожата по-тънка и по-уязвима на наранявания, докато някои медикаменти могат да направят кожата по-податлива на синини. Намаляването на броя на тромбоцитите може също да доведе до образуване на синини, дори при минимално нараняване, пише actualno.com.

Как да премахнем синините?

1. Незабавно охлаждане

Ако сте получили удар или нараняване, е важно незабавно да охладите засегнатата зона. Студът помага на кръвоносните съдове да се свиват, което предотвратява появата на синини. Поставете студена кърпа върху засегнатата област и задръжте за няколко минути.

2. Натискане с ръка

Ако няма наличен студен компрес, можете да натиснете здраво с ръка върху засегнатата зона веднага след нараняването. Този метод помага да се ограничи разпространението на кръвта и появата на синини.

3. Топли компреси

На втория ден след нараняването, когато тялото вече се е възстановило малко, можете да приложите топъл компрес върху засегнатата област. Топлите компреси увеличават кръвообращението, което помага на кръвта да се разнася по-бързо и да ускори процеса на заздравяване.

4. Гелове и кремове

Мехлемите от арника са известни със своите деконгестантни и противовъзпалителни свойства и могат да бъдат използвани за лечение на синини. Екстрактите от растения като оман, жълт кантарион, камфор, невен и див кестен също могат да помогнат в процеса на заздравяване.

5. Замаскиране

Ако синината пречи на вашия външен вид, можете да я замаскирате с грим. Изберете подходящ продукт, който да съответства на цвета на вашата кожа и го нанесете внимателно върху синината, за да я скриете.

Синините по тялото могат да изглеждат неприятно, но с правилните грижи и методи те могат да изчезнат по-бързо. Винаги е важно да се отдели необходимото внимание на телесните наранявания, особено ако не се появяват в резултат на удар или някои други външни влияния. Ако сте загрижени за синините си или забележите необичайни симптоми, винаги е добра идея да се консултирате с лекар.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    3 3 Отговор
    На една жена коги устата и не спира да плямпа,синините и се появяват бод очите и спсението е само фон дьо тен!!!😆поне за седмица!!!