27 Февруари, 2014 07:07 70 076 11

10 невероятни ползи на орехите

  • орехи-
  • ядки-
  • съвети-
  • ползи-
  • здраве

Тези ядки са изключително полезни за цялостното ви здравословно състояние

Орехите, често биват разглеждани като нездравословни поради високото им съдържание на мазнини и калории, които съдържат. Въпреки това все по-често се появяват изследвания, които оборват това твърдение. Орехите съдържат здрави етерични масла, антиоксиданти, витамини, минерали, протеини и фибри, което ги прави истинска супер храна.

Здравните ползи от орехи са много. Нека обсъдим някои от предимствата им, за които може би не знаете.

1. Подобряват вашата памет

Орехите съдържат незаменимите мастни киселини омега 3 и 6. Те спомагат за подобряване на паметта и познавателните функции на мозъка.

2. Предпазват от депресия

Като включите тези ядки в хранителния си режим те могат да помогнат за предотвратяване на състояния на депресия. Проучвания са показали, че ниските нива на омега-3 могат да бъдат особено вредни. Това има смисъл, тъй като омега мастните киселини са полезни за мозъка. Орехите съдържат изобилие от омега-3, които помагат за предотвратяване на депресия.

3. Подобряват качеството на спермата

Опитвате се да забременеете? Уверете се, че вашият любим яде по една шепа орехи всеки ден, тъй като едно от предимствата на орехите е подобряване на жизнеността на сперматозоидите. Те също така може да спомогнат за предотвратяване на аномалии при сперматозоидите.

4. Спомагат за здравето и силата на косата и ноктите

Орехите са отличен източник на биотин или витамин B7, който се смята за добър за косата и ноктите и им помага да растат по-силни и по-здрави. Витамин Е, който също се съдържа в орехите дава на косата и ноктите здравословен блясък. Орехите също така предотвратяват загубата на коса.

5. Предотвратяват увеличение на простатата и рак на гърдата

Орехите имат много високи нива на антиоксиданти. Поради това те забавят растежа на простатата, и намаляват риска от рак на гърдата.

6. Подобряват двигателната функция

Омега-3 мастните киселини правят чудеса с мозъка, включително подобряват двигателната функция, когато се приемат в умерено количество.

7. Чудесни са за кожата

Консумирането на орехи помага на кожата да изглежда по-млада и по-здрава благодарение на мощните антиоксиданти и витамин Е. Можете да използвате и лосион с орехово масло за защита срещу суха кожа. Кой не иска по-млада, по-здрава и по-еластична кожа?

8. Помагат за предотвратяване на сърдечни болести

Проучвания направени в Съединените щати, Австралия, Нова Зеландия, Испания и Израел показват, че 2-3 порции орехи на ден намаляват нивата на холестерола достатъчно, за да се намали риска от коронарна болест на сърцето. Ако имате сърдечно заболяване в семейството си, може да обмислите редовната консумация на орехи.

9. Помагат за контрол на теглото

В допълнение към всички изброени до момента ползи за здравето орехите могат да бъдат чудесно средство за контрол на теглото. Те съдържат много фибри, белтъчини и мазнини, от които ще се почувствате сити за по-дълго време.

10. Подарете си енергия

Една от непосредствените ползи от орехи е, че те съдържат много витамини от групата В, които могат да дадат тласък на вашата енергия. Това върви ръка за ръка с фактора за управление на теглото. 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    4 2 Отговор

    Коментиран от #2

  • 2 mentra

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Симеон Тасев":

    Коментиран от #3

  • 3 Иван Господинов

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "mentra":

  • 4 Михаил Зарев

    6 5 Отговор
    Super
  • 5 наско стоилов

    4 0 Отговор
    орехите са супер афродизиак дават сила и енергия
  • 6 Хрисофор Карамфилов

    12 2 Отговор
    Мед орехи лимони
  • 7 цанко

    7 2 Отговор
    Орехите са невероятна храна,като дете баба ми винаги казваше:Яж орехи и ще бъдеш здрав!
  • 8 цанко

    7 0 Отговор
    Орехите са невероятна храна,като дете баба ми винаги казваше:Яж орехи и ще бъдеш здрав!
  • 9 Ивелина

    2 0 Отговор
    Супер храна са. Задължителни в менюто ;)
  • 10 инж Владова

    1 0 Отговор
    Консумирайте сурови орехи за здраве и дълголетие
  • 11 Таратор

    0 0 Отговор
    с орехи и копръц, ммм, чудо!