10 Юли, 2024 11:46 2 199 26

Бузлуджа е в топ десет на най-известните изоставени места в света

  • класация-
  • най-известни изоставени места в света-
  • бузлуджа

Монументът заема десета позиция в класацията

Бузлуджа е в топ десет на най-известните изоставени места в света - 1
Снимка: Shutterstock

Паметникът на Бузлуджа се нареди сред най-известните изоставени сгради в света. Това сочат данните от проучване на застрахователната компания Alan Boswell Group.

Монументът заема десета позиция в класацията.

Бузлуджа е емблематичен паметник, който отдава почит на онези българските въстаници, рискували живота си в битката с османците.

Тази структура, подобна на космически кораб, е изоставена през 1989 г. След това паметникът се е превърнал в жертва на вандализъм.

Въпреки че е забранен за обществеността и изобщо няма достъп до него, над 18 000 туристи, разходили се край паметника са отбелязали хаштага "Buzludzha" в Instagram, според класацията на Alan Boswell Group.

Челното място в класацията се заема от Порт Артур, затворническо селище в Австралия. Повече от четвърт милион посетители пътуват до Тасмания всяка година, за да го видят. Самият обект е открит за първи път като гара за дървен материал през 1830 г. и е известен като символ на затворническото минало на страната.

На второ място е Тойфелсберг, Германия. Teufelsberg е била една от най-големите подслушвателни кули в света по време на Студената война. Била затворена през 1972 г. Около 128 000 души се отбелязват на това място в Instagram всяка година.

Croix-Rouge в Париж заема трето място в класацията на Alan Boswell Group. Метростанцията била изоставена още през 1939 г. След влизането на Франция във Втората световна война. Станцията е функционирала само 16 години. Има около 95 000 тагове за това местоположение годишно.

На Източният щатски затвор във Филаделфия, САЩ е отредена четвърта позиция. Пандизът е известен с това, че приютява някои от най-известните затворници, един от тях е Ал Капоне. Институцията е затворена през 1971г. Всяка година на мястото се отбелязват 79 000 туристи в Instagram. Описват го като един от историческите затвори в страната.

Военната болница Beelitz в Германия е на пето място. Болничният комплекс е изоставен от 1990 г. Съоръжението е построено през 1898 г. като е бил предназначен за санаториум, но е превърнат в болница в началото на Първата световна война. Известно е, че Хитлер е бил лекуван там, след като е бил ранен в битката при Сома. Около 64 000 души се отбелязват на това място всяка година.

Шесто място заема изоставената жп гара Канфранк в Испания. Тя се намира в испанската община Канфранк, близо до границата с Франция. За първи път отваря врати през 1928 г.. Работи до 1970 г. Мястото генерира малко под 60 000 отбелязвания годишно.

Камбанарията Лаго ди Резия в Италия заема седма позиция. Тя е едно от най-популярните места в Instagram с около 54 000 тагове всяка година. Кула е разположена близо до границата с Швейцария.

Осмо място заема Gereja Ayam в Индонезия. Молитвеният дом с необичайна форма в Централна Ява продължава да бъде популярна туристическа дестинация в страната, пише "Телеграф". Строителството на Gereja Ayam никога не е подновявано, след като работата по проекта е спряна през 2000 г. Всяка година около 50 000 души се отбелязват на това място в Instagram.

На девето място в класацията е затворът Mansfield Reformatory в Охайо в САЩ. Построен е между 1886 и 1910 г. и остава в експлоатация до 1990 г., когато решение на Федералния съд на Съединените щати нарежда съоръжението да бъде затворено. Това се случило след групов иск на затворници, цитиращ пренаселеност и нечовешки условия Поправителният дом на щата в момента е отворен за туристи като всяка година има около 21 000 отбелязвания в Instagram на тази локация.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копейката

    16 21 Отговор
    Нали искаме паметници от комунистическата диктатура да опазим......къде са тези искащите тук,или липсва финансиране за болшой театър

    Коментиран от #4

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 12 Отговор
    Ама пък каква военноморска база с подводници във Варна стана от него
    🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #14

  • 3 Бутачо

    7 25 Отговор
    Бутай кенефо..... га на бутам на комунетата копейки

    Коментиран от #18

  • 4 Бендида

    33 1 Отговор

    До коментар #1 от "копейката":

    Всъщност за консервацията, паметникът получи безвъзмездно финансиране от 185 000 долара от американска фондация. :)
  • 5 хммм

    10 8 Отговор
    Е нали го ремонтираха и е в по-добро състояние от преди...? Къде е логиката?
  • 6 Мъка

    20 15 Отговор
    Разбира се. То цяла България може да влезе в тази класация като се сравни положението отпреди 35 г. и сега. Честито!

    Коментиран от #7

  • 7 мъката продължава

    15 12 Отговор

    До коментар #6 от "Мъка":

    с неведението, да не кажа простотията на писали тук. Не им прави впечатление кулата за подслушване по време на студената война в Германия, затвора Порт Артур в Австралия, но хулят нашия обект в знак на почит на онези българските въстаници, рискували живота си в битката с османците.
    Как очаквате такива "граждани" да имат правилно политическо мислене, участват в избори и имаме стабилно политическо управление????
    ЛИЧИ си нивото ни на лузъри от самолет!

    Коментиран от #11

  • 8 ха-ха-ха

    8 10 Отговор
    Няма ли тези от изхождане палатков лагер да правят там и да крещят срещу природата, че получава пари от американското посолство и за това разрушава комунистически паметник 😂😂😁
  • 9 Зевс

    18 12 Отговор
    Ако не бяха сините скачащи по площадите можеше и мавзолея да запазим, да направим един музей на комунизма и да вземаме на западяците парите за билетчета, защото това е сериозна бизнес ниша.

    Коментиран от #26

  • 10 Сандо

    12 8 Отговор
    Не виждам никакъв повод за радост.Само илитерати и духовни инвалиди могат да се гордеят с това постижение.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "голям смях":

    Те същите гласуват и за ДъПъСъ,
    "искАх да гласувам, ама немам желание!" ‼️‼️‼️
    Те същите гласуват у за Буци- построилият "500 милиона км. магистрали"‼️
    Те същите гласуват и за ПуПу , дори след като видяха записа как правят "ала-бала" за да спечелят ‼️
  • 13 Ами съберете

    6 8 Отговор
    Малко Капейкии

    И го ремонтирайте Монумента ,

    Пропаднали Комундета
    Ами свикнали само да крадат и да лапат .
  • 14 Един

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    То заради филма е известно място.
  • 15 абе,

    3 8 Отговор
    ....Бузлуджа е емблематичен паметник, който отдава почит на онези българските въстаници, рискували живота си в битката с османците.....АБСОЛЩТНА ЛЪЖА,на връх Шипка е паметника на героите дали живота си за освобождението ни от османците.Паметника на Бузлуджа е най-големия идеологически монумент на комунистическия режим в България.Нищо друго.

    Коментиран от #17, #21

  • 16 Ти си

    3 0 Отговор
    Да гледах го и в класацията за Lost Place ... .
  • 17 Евро Пейка

    9 6 Отговор

    До коментар #15 от "абе,":

    Да не дава Бог да се наложи ти да пишеш историята ни !

    Коментиран от #23

  • 18 Про Стачка

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бутачо":

    Ти си типичен пример за варварите - само рушат !
    С това си изказване по нищо не се отличават от молла Мохамедани Омар или молла Дадула !
  • 19 САП

    3 4 Отговор
    "Бузлуджа е емблематичен паметник, който отдава почит на онези българските въстаници, рискували живота си в битката с османците"

    Напишете си домашното преди да пишете статии. Паметника на бузлуджа никога не имал нищо общо с освободителните борби на България. Той е изцяло политико идиологически символ.
  • 20 000013

    4 1 Отговор
    Хаджи Димитър мили мои , хаджи Димитър а на бузлуджа !!!
  • 21 Злогош

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "абе,":

    През 1868 г. на историческия връх се сражава четата на Хаджи Димитър с турските войски. След неравен бой четниците са разбити. Битката е повод за написването на прословутите стихове на Христо Ботев от баладата „Хаджи Димитър"

    Коментиран от #22

  • 22 ами,

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Злогош":

    Да, така е НО тук се споменава комунистическия паметник на Бузлуджа и няма нищо общо с борбите за освобождение от османците.Ако бяха писали,че е построен на място .... През 1868 г. на историческия връх се сражава четата на Хаджи Димитър с турските войски. След неравен бой четниците са разбити. Битката е повод за написването на прословутите стихове на Христо Ботев от баладата „Хаджи Димитър" .... е съвсем друго.Но не са....спомена ли са летящата чиния изоставена от БКП=БСП.
  • 23 абе,

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Евро Пейка":

    Да не дава Бог както досега а и сега някой друг освен българите да пишем историята си.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Честно!

    1 3 Отговор
    Само аз не съм го ползвал това място за тоалетна по голяма нужда.
  • 26 ганю

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Зевс":

    Абсолютно ,всичко е пари чичка с будка и билетчета
    кеф ти музей,магазин със фанелки,шапки,чаши чинии и ако щете и презервативи
    важното е да се продава и печели.А това са работни места
    Българите обикновено потрошават всичко и наново откриват топлата вода
    затова сме така напреднали във всичко
    "Да имам акъла на българина дето му иде после"
    само дето на някои не им идва нищо щото няма откъде.