15 Юли, 2024 10:32 1 714 22

Метеоритът, убил динозаврите, ни е помогнал да създадем виното

  • метеорит-
  • динозаври-
  • вино-
  • произход-
  • история

Гроздето е успяло да процъфтява, защото динозаврите вече не са присъствали, за да тъпчат растенията, смятат учените

Метеоритът, убил динозаврите, ни е помогнал да създадем виното - 1
Снимка: Shutterstock

Научно изследване показва, че пием вино заради динозаврите и по-специално заради метеорита, който е предизвикал изчезването им преди около около 66 млн. години.

Астероидът Chicxulub (Чикшулуб, както би трябвало да се произнася на езика на маите), който ударил земята, убивайки динозаврите, е отговорен за раждането на виното, твърдят учени от Природонаучния музея Филд в Чикаго. Те са публикували изследванията си в Nature Plants. Учените стигат до заключението, че след като динозаврите са изчезнали, нови растения са започнали бързо да се развиват и да завладяват света.

Екипът от Природонаучния музей е открил, че в региони на Колумбия, Панама и Перу има вкаменени гроздови семки от преди 60 милиона години. Те са от vitaceae – семейство цъфтящи, от което произхождат лозята в западното полукълбо. Според проучването, публикувано в списанието, то разкрива как гроздето се е развило с течение на времето.

„По същество гроздето е успяло да процъфтява, защото динозаврите вече не са присъствали, за да тъпчат растенията, да газят през дърветата и да унищожават растителния свят в гората“, пишат с ентусиазъм учените, цитирани от Телеграф.

Така тези растения постепенно завладяват почти цялата планета. И все пак именно в Стария свят за пръв път са се сетили как се прави вино от грозде. Има различни теории по въпроса, повечето предполагат, че в Близкия и Среден изток за пръв път са усвоили правенето на вино.

Виното по нашите земи

По нашите земи траките са произвеждали вино поне 3000 години преди Христа, а някои смятат че става реч и за 5 хилядолетия преди новата ера.

Първоначално виното е ползвано като еликсир за връзка с боговете. Опиянението на жреци е помагало да гадаят и да свеждат до останалите какво искат божествените създания. След това обаче виното започва да става напитка за всички и масово са го ползвали.

Историци пък казват, че траките са използвали виното в ритуалите си. И то е участвало в годишните гадаения по време на слънцестоенето. Известно е, че е имало пещери – естествени или оформени и издълбани специално за целта, които са били осветяване само по време на слънцестоене. По това траките са гадаели дали и как боговете са благосклонни към тях. Вярвали са, че светът свършва, ако слънчевият лъч не огрее утробата на пещерата и не извърши специалния божествен акт. Някои са поливали пещерата с вино и са чакали слънцето да огрее там.

Така че, ако се направи спекулация по темата, то благодарение на метеорита, избил динозаврите траките и другите древни народи са развили цивилизацията си.​


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голата истина

    13 1 Отговор
    Тия учени и за гробари не стават
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 и тия взимат заплати

    14 0 Отговор
    ще умра от смях
  • 4 БеГемот

    15 0 Отговор
    Да разбирам ли че динозаврите са стъпквали гроздето?!

    Коментиран от #13

  • 5 А за рикията

    9 0 Отговор
    е спомогнала ракета "Пършинг" !
  • 6 Студопор

    8 1 Отговор
    Това заключение може да бъде направено само от американци. По та логика какви ли видове ше се появят, ако изчезнат слоновете, за да не мачкат растенията...
  • 7 Ццц

    9 0 Отговор
    Учените от Чикагския университет знаят ли, че за да стане вино, то гроздето трябва да се мачка? Значи е възможно първата изба да са държали семейство динозаври? 🤣🤣 Боже, а аз се чудя как Тагарев е професор?
  • 8 шаа

    11 1 Отговор
    погрешни изводи, динозаврите са тъпкали гроздето, за да правят джибри. затова правилно е да се казват джиброзаври.

    Коментиран от #19

  • 9 ГУМЕН КРАДЕВ

    5 2 Отговор
    Долни инсинуации !!!
    Динозаври няма , щото погледнали Чък Норис лошо веднъж . Само веднъж!!!
    Така че и гроздето , и виното ги е създал Норис . Чък Норис !!!
  • 10 българина

    6 1 Отговор
    още никой не обяснил, защо са изчезнали само динозаврите, невъзможно е да избиеш един вид до крак по цялата планета, и да не са останали двойки от различни видове, особено такъв доминиращ вид нямащ съперник. Метеорита не ги е избивал един по един. Някой друг го е направил, разчистил е за нас
  • 11 Аха

    4 0 Отговор
    А един мармот загъва шоколад....
  • 12 Група балкански учени

    7 0 Отговор
    А извънземните, които са доизбили оцелелите динозаври, са научили древните хора да варят ракия и да култивират плодове и зеленчуци, за мезе
  • 13 Точно тъй

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "БеГемот":

    И освен това са изпивали и виното. Накрая са изпукали от цироза. Следва учените да установят от какъв сорт грозде е било това вино.
  • 14 Истината

    5 0 Отговор
    Ако "гроздето е успяло да процъфтява, защото динозаврите вече не са присъствали, за да тъпчат растенията", то по тая логика, никакви растения не е можело да се развият, защото всяко растение, преди да стане голямо е било малък стрък.

    Коментиран от #16

  • 15 нов празник

    6 0 Отговор
    Трябва да се чества денят на свети Метеорит!
  • 16 Точно тъй

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Истината":

    Да, ама те са си харесали гроздето и само гроздето. Щом учЕни ти го казват, значи няма грешка. Да им дават по една мотика и десетина декара лозе, та да видят как се изкарват парите. Ще им минат всякакви мераци за подобно умозаключения и умотворения.
  • 17 А Лилито

    0 0 Отговор
    е била дребничка и не са успели да я настъпят. По навик тя и миналия петък се криеше в лозята край Свиленград. Осведомете ни с подробности.
  • 18 Гост

    0 0 Отговор
    Що за тъпа теория? По същата логика може да се заключи, че с изчезването на динозаврите вече е нямало кой да гази дивите ягоди и така, метеоритът ни е помогнал днес да правим сладко за палачинки.
  • 19 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "шаа":

    Умопомрачително заключение!
  • 20 Гост

    4 0 Отговор
    Страх ме е като си помисля, какви ще са учебниците в бъдеще.
  • 21 До екипа на Факти

    2 0 Отговор
    Напоследък ви посещавам само заради раздела с вицове, без да искам попаднах на един такъв! Скоро не бях се смял толкова!
  • 22 Моряка

    0 0 Отговор
    Моля,моля.Всичкото първо е украинско- първият динозавър,първото грозде,първото вино.Всичко е дело на батальон "Азов".И на Украинската Рада.По указание лично на пан Зеленски.