30 Юли, 2024 07:55 2 554 9

Днес, 30 юли, е Международният ден на приятелството

  • международен ден на приятелството-
  • оон

Международен или Световен ден на приятелството има няколко пъти в годината в различните държави по различно време

Днес, 30 юли, е Международният ден на приятелството - 1
Снимкa: Shutterstock

30 юли е Световен ден на приятелството, обявен преди няколко години на Общото събрание на ООН с идеята да бъде насърчена дружбата и разбирателството, както между отделните индивиди, така и между различни общности, култури, народи, пише bnr.bg.

Международен или Световен ден на приятелството има няколко пъти в годината в различните държави по различно време.

Първоначално идеята идва от Парагвай, където такъв ден се празнува от 1958 г. След дългогодишно лобиране в ООН инициативният комитет най-сетне получава датата 30 юли като официално призната.

В резолюцията пише, че ООН отчита важността и значението на приятелството като благородно и ценно човешко чувство за хората от целия свят. ООН взема предвид, че приятелството между хората, между нациите и културите може да вдъхнови световен мир, че това е начин да се построят мостове между тях.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истинският

    3 2 Отговор
    Приятел е голямо богатство ! Да са живи и здрави всички такива !
  • 2 Георги Илиев Митев

    4 4 Отговор
    Тази дума в Република България се цензурира и е от така наречените "мръсни думи " . Фактите го показват и доказват. Още повече, че в Република България " народът " е казал : " Приятелството си е приятелство , а сиренето си е с пари ! " . Селският и патриархалният манталитети и като добавка, че болшинството от жителите на Република България, които сме са и " деца на социализма " на всеки от вида на Хомо сапиенс му става ясно, че в нашата държава не може и да се помисли за думата приятел или приятелство .

    Коментиран от #5

  • 3 Гост666

    2 4 Отговор
    Поредния измислен празник на Европа и други долни грозни страни.
  • 4 Замбо

    3 3 Отговор
    Поредния изсмукан от пръстите на някой джендър празник . За мен това не е празни и няма да празнувам. Да си го празнуват сбърканите и обратните.
  • 5 За да

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "Георги Илиев Митев":

    Нямаш приятели , най вероятно проблема е в тебе !
  • 6 ☢️☢️☢️☢️

    2 4 Отговор
    Весела радиация и напиване до на .......на тези който празнуват тъпанарския празник на приятелите . Леко с алкохола и цигарите ,че боли глава после.
  • 7 факуса

    2 3 Отговор
    хи хи голямо приятелство,а светът си отива от толкоз любов, ама за власт
  • 8 Име

    3 1 Отговор
    Да е жива и здрава!
  • 9 Факт

    2 0 Отговор
    Тя ми е единствена!