30 Юли, 2024 09:09 1 622 7

Кратката отпуска застрашава здравето и живота ни

  • кратка отпуска-
  • опасности-
  • сърдечносъдови заболявания-
  • здраве

Всяка година трябва да почиваме минимум четири седмици

Кратката отпуска застрашава здравето и живота ни - 1
Снимкa: Shutterstock

Според последни проучвания на кардиолози от Университета в Хелзинки, кратките годишни отпуски могат да имат сериозни и дори фатални последици за здравето. За да избегнем риска за здравето си, е необходимо всяка година да си осигуряваме минимум четири седмици почивка. Липсата на достатъчно отдих, дори при хора, които са в добро здраве и водят природосъобразен начин на живот, може да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания.

Изследването на финландските учени

В изследването на финландските учени са участвали 1222 мъже на възраст над 40 години. Сред тях имало както здрави хора, така и такива с наднормено тегло и нездравословни навици, които са изложени на риск от сърдечносъдови заболявания. Резултатите от изследването показали ясна връзка между продължителността на живота и размера на годишната отпуска на участниците. Оказало се, че дори и здравите хора, които ползвали по-кратки отпуски, умирали по-рано в сравнение с тези, които си осигурявали по-дълги периоди на почивка.

Тези заключения подчертават важността на достатъчния отдих за поддържане на доброто здраве. Независимо от здравословното състояние и начина на живот, осигуряването на достатъчно време за почивка всяка година е ключово за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и за удължаване на живота.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 то хубаво за финландците

    14 2 Отговор
    така е да но уви не и за българия… тука роба трябва да бъхти по 6 дена седмично с една седмица годишен отпуск!
  • 2 въпросче

    13 1 Отговор
    Ония от НС дали ще са в минимум четири седмици почивка? А? Да не им се развалят пачките по сметките?
  • 3 А при нас е точно обратното без отпуска

    16 0 Отговор
    В България такива отпуски липсват дори седмица да вземеш и те гледа шефа накриво! Синдикатите са част от мафията и работят против работника! В България сме роби и не се чудете защо хората бягат от тук
  • 4 консерва

    2 1 Отговор
    "Бански на дупета" Банският там се слага. И на пу-т-ета също.
  • 5 Име

    4 0 Отговор
    Приятна почивка!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 пенционер

    0 3 Отговор
    Джиткам на Слънчака по 10-сет седмици, даже с минималната пенсия толкоз е евтино.