31 Юли, 2024 09:32 1 921 3

Защо е опасно да отглеждате дифенбахия?

  • дифенбахия-
  • растение-
  • отглеждане

Сокът от растението съдържа алкалоиди, които могат да дразнят кожата и да предизвикат отоци и дразнения

Защо е опасно да отглеждате дифенбахия? - 1
Снимкa: Shutterstock

Дифенбахия е едно много ефектно растение, което може да украси вашия интериор и същевременно подобри качеството на въздуха в стаята. Неговите големи и ярки листа са наслада за окото, но също така може да причини вреди и да донесе ползи за хората. В тази статия actualno.com разказва повече за дифенбахията и как да се грижите правилно за това красиво растение.

Кратко описание и характеристики на растението

Дифенбахия е вечнозелено растение с големи овални листа, които могат да имат разнообразни комбинации от тъмнозелено, светлозелено, бяло и жълто. Растението може да достигне височина от 50 сантиметра до 1,5 метра. В американския тропик той може да достигне до 2 метра височина. Дифенбахията цъфти с жълтеникаво-бели цветове, а след това образува отровни оранжево-червени плодове.

Предпазливост при отглеждане

Въпреки красотата си, дифенбахията може да бъде опасна за хората и домашните любимци. Сокът от растението съдържа алкалоиди, които могат да дразнят кожата и да предизвикат отоци и дразнения. Затова е препоръчително да се избягва контактът с растението, особено без ръкавици. Дифенбахията не е препоръчителна за детската стая или места, където има деца и домашни любимци.

Ползи за въздуха в помещението

Въпреки предпазливостта, дифенбахията също има положителни страни. Това стайно растение притежава "имунна" защита и антибактериални свойства. Съдържащите се в него летливи вещества активно пречистват въздуха от вредни микроорганизми и помагат за овлажняване на атмосферата. Това прави дифенбахията подходяща за помещения, разположени в екологично неблагоприятни райони на града или близо до промишлени предприятия и оживени улици.

Грижи за дифенбахията

За да се насладите на красотата на дифенбахията и да получите всички ползи от нея, е важно да я гледате внимателно и да предоставите правилната грижа. Размествайте растението на светло място, но далеч от директна слънчева светлина, тъй като тя може да повреди листата. Редовно поливайте, като не оставяте излишък от вода в подложката. Не забравяйте да измивате листата, за да ги освежите и да премахнете праха от тях.

Дифенбахията е красиво растение, което може да бъде чудесно допълнение към интериора на вашия дом или офис. Но е важно да се отнасяте с внимание и предпазливост към него, за да избегнете нежелани реакции. Следвайки правилните грижи, дифенбахията ще ви радва с прекрасни листа и ще подобри качеството на въздуха в помещението.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    4 3 Отговор
    но също така може да причини вреди и да донесе ползи за хората. НЕЩО МАЙ,А?!
  • 2 Идън

    2 4 Отговор
    Имах дифенбахия и стаен трилистник- колоказия. Двете си приличат - но и двете ги изхвърлих. Добра енергия и защита носят кактусите. А наближава да цъфнат астрите в двора- наречени Богородички, защото цъфтят по Богородичните празници- средата на август и началото на септември.Въпреки много топлото време никога не са били толкова буйни и разкошни.
  • 3 Гост

    2 1 Отговор
    Това предизвиква алергия и е опасно за котки и кучета .