2 Август, 2024 06:50 1 685 29

Потвърдено: Изкуственият интелект е социалист

  • изкуствен интелект-
  • леви убеждения-
  • социализъм

Левите му политически убеждения отдавна бяха подозирани от мнозина

Потвърдено: Изкуственият интелект е социалист - 1
Снимка: Shutterstock

Първото по рода си изследване установи нещо, което мнозина отдавна подозират - изкуственият интелект е политически ляв, пише „Дейли мейл”, цитиран от NOVA.

На общо 24 големи езикови модела (LLM), сред които Gemini на Google, ChatGPT на Open AI и дори Grok на Илон Мъск, са били зададени въпроси с политически заряд по време на тестове за техните ценности, партийна ориентация и личностни качества.

Резултатите показват, че всички LLM са дали отговори, които до голяма степен са били анти-консервативни и са попадали в категориите „Прогресивен”, „Демократичен” и „Зелен” и са включвали ценности като „Равенство”, „Мир” и „Прогрес”.

Изследването, проведено от Дейвид Росадо от Политехническия университет в Отаго, Нова Зеландия, е публикувано в PLoS ONE.

Росадо отбелязва, че направеният анализ не е в състояние да определи дали възприеманите от големите езикови модели политически предпочитания произтичат от фазите на предварителното обучение или на фина настройка по време на тяхното развитие.

Това означава, че резултатите не са доказателство, че тези политически предпочитания са умишлено насаждани от различни организации, създаващи въпросните LLM.

Повечето съществуващи големи езикови модели показват левоцентристки политически предпочитания, когато се оценяват с различни тестове за политическа ориентация, казва още Росадо.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да де

    20 3 Отговор
    Сега остава да ни уведомите от кой пол е.
  • 3 Нури

    4 2 Отговор
    и по Човечен
  • 4 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    Машината е програмирана да използва модални езикови фразиологеми, без да може да ги разбира де. Натам е въпрос на време да се набутаме Еднопосочно у Пещерата. Които оцелеят де!

    Коментиран от #7

  • 5 защо

    12 6 Отговор
    Изкуственият интелект е путинист. Санкции и забрана.
  • 6 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    4 6 Отговор
    Ще сформират партия на изкуствените мозъци. Ще вдигнат данъците. Ми. Ще намалят доходите . Ми. Искат да провалят бизнеса. Моя бизнес. Тичайте за кредит от банката. Ми. И си плащайте лихвите. Ми. Благодаря.
  • 7 "Де, де, де, де"????

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Не ти чета словоблудствата "де"! От кое село си, че си се.лЮ е ясно "ДЕ"!!! Ааати и "декалото"!
  • 8 123

    12 4 Отговор
    Искуствения интелект е един алгоритъм служещ на Сатанистите.
  • 9 Не е далече

    9 3 Отговор
    Деня в, който хора ще воюват с роботи, изкуствени интелекти и други подобни.
  • 10 Нема начин!

    8 2 Отговор
    Комунист/цоциалист/ и интелект? Нье! Само че и двете са изкуствени..........
  • 11 Сигурно

    6 4 Отговор
    Изкуственият интелект е евроаталантик.
  • 12 Запомнете!!!

    16 5 Отговор
    Нормален човек не може да бъде с "десни" убеждения! Няма как, освен ако не е пълен глупак или подлога на управляващата върхушка! Разбира се под "леви" убеждения не се разбират сегашните извратености, които се налагат във всяка статия. Замислете се, защо кръговете с власт искат да си мислите, че идеите за справедливо и благоденстващо общество са обвързани с нелепостите на неолиберализма, защо власта ви го внушава всячески, може би за да намразите възможността в която тези елементи ще са излишни и няма да ги има! Дясното по презумция се нуждае от частен капитал и управляваща каста! Дясното беше, е и ще принудено да се крие зад заемки от лявото за да не събуди стадото, но това всъщност е модерен фашизъм!

    Коментиран от #14

  • 13 Госあ

    4 5 Отговор
    Единствената алтернатива на демокрацията на простолюдието е комунизъм с планова икономика движена от ИИ и вързана към цикъл на експлоатация, въглеродни емисии и социален рейтинг. Путинистките брътвежи за кралства и империи са нелепи като него самия. От крайните квартали та Петербург ми говори за аристокрация и крепостни. Това, което този гопник (както то наричат руската интелигенция) предлага е баджанашка олигархия
  • 14 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #12 от "Запомнете!!!":

    Не мога да разбера защо наричат ляв - либералния капитализъм и разврата характерен за буржоата … разврат имам предвид, някои обратни те бих нарекъл развратни, така са се родили и това е абсолютно приемливо.
  • 15 Уса

    8 5 Отговор
    Човек ако се замисли ще разбере,че Бог е комунист.Дали се вписва в разбиранията за комунизъм при хората е друг въпрос,но това са фактите

    Коментиран от #25

  • 16 Уса

    8 5 Отговор
    Това което днес наричате ляво е либерален див фашизиран капитализъм и няма нищо общо със социализма още по малко с комунизма.Едно е ясно,че не ни носи нищо добро и бъдещето е прецакано
  • 17 Монах с картечница

    7 3 Отговор
    Нека му на гнилия Запад....сам си е създал искуствен комунист! Сикото умно сега е в потрес!
  • 18 Лукреция

    7 1 Отговор
    Социалист като Явката Божанков от ПП!?
  • 19 Механик

    1 1 Отговор
    Миленееее, Милене. Пак си спал непробудно бе.
    Ми, колегите ти вчера пуснаха цели две статии на тая тема.
    Ако утре пуснеш подобна ще ти е за първи път, да знаеш.
  • 20 Коментар

    4 0 Отговор
    Това е просто една програмка.Какъв ще е изкуствения интелект зависи от това кой е създал програмката.Всичко останало са лъжи да правят сензации.
  • 21 Ами то нормален интелект

    1 4 Отговор
    Неможе да е социалистче.Само розов джендър плешив с брадичка много е куууул.
  • 22 Госあ

    2 2 Отговор
    Въпреки че харесвам Русия и уважавам нашите културно-исторически връзки, двустранни -нека не забравяме, не понасям самия Путин. Подкрепям и предизвиканата СВО. Путин си позволи да дава епитети на СССР, при положение че сегашна РФ е точно както сравнението между НРБ и РБ, дори по зле. Путин е гопник. Затова е толкова нелеп, бленува за империя и кралство, а се е появил от крайните квартали на Петербург. Нали така ? Сами разбирате що за нелепост, точно като изказването му за СССР. И тук ще спомена Ломоносов и неговата история как е обикалял по университетите в Петербург без да искат да го приемат, защото не бил син на дворянин. Докато не излъгал, за да го приемат. Когато разбрали за лъжата му, вече били разбрали и за таланта и трудолюбието му, та не го изхвърлили все пак.
  • 23 Госあ

    1 2 Отговор
    Та гопника Путин връща онези наративи за времената на Ломоносов и подопечните му ги разпространяват. Не случайно разграничавам далечния Изток и нека си го кажа Китай и Япония от запада. Системата в Индия днес прилича на западната преди революциите. Затова най добрите математици, физици и биолози на Индия не са в Индия. Повярвайте, ако бяха от най високите касти щяха да си останат там. Щото тия касти имат бая висок стандарт. Та, за разлика от другите аристокрацията в Китай е била и в момента след перестройката е базирана на селекция, а не родови връзки ! В Япония, аристокрацията е била най вече военна, всички знаем за нея, а съветниците на императора отново са били избирани със селекция, а не чрез родово-общинен строй. Това, което пропагандират путинистите е нелепо, както е нелеп и самият Путин от крайните квартали, който го пропагандира. Всъщност, това е олигархичната баджанащина. Казано на български. Е айде мерси ! По добре да се съобразявам с джендъри.
  • 24 ГРЕШИТЕ

    2 0 Отговор
    ИИ е такъв, какъвто го програмират. И точно затова не трябва да му се позволява да управлява!

    Коментиран от #26

  • 25 Да, ама не

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Уса":

    Комунистите си умират да се правят на Бог, но не могат да бъдат никога като него. Трябва винаги да си повтарят, че са изтъкани от недостатъци, с които не се борят!
  • 26 Госあ

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГРЕШИТЕ":

    Както казват комунистите от ККП, ИИ ще управлява единствено потоците на разпределение в плановата икономика. И винаги ще бъде под държавен контрол. Това е инструмент, а не панацея !
  • 27 ганю

    1 1 Отговор
    Това не е вярно
    като всяка машина и основните закони на роботиката
    е да не вреди на болшинството от хората
    но не е демокрация едни да забогатяват (както при капитализма)
    а други да мрат от болести и глад
    демокрация означава народовластие
    всеки от вас еднакви придобивки ли има ?както управляващите
    живее ли достатъчно добре
    всички мафиоти боклуци и престъпници в затворите ли са или не?
    значи не сте си свършили работата или сте корумпирани

    когато един човек иска да свърши нещо намира НАЧИН,
    а когато не иска да го свърши ПРИЧИНА

    Коментиран от #29

  • 28 Ако

    1 0 Отговор
    млад човек не е социалист, то той няма сърце.

    Ако стар човек е социалист, то той няма АКЪЛ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.