7 Август, 2024 09:36 3 144 8

Готвачът на Тодор Живков разкри подробности "от кухнята"

  • готвач-
  • тодор живков-
  • бай данчо

„Живков не сядаше никога сам на масата.", разказва Йордан Стоичков

Готвачът на Тодор Живков Йордан Стоичков, по-известен като Бай Данчо, най-сетне се пенсионира. Той излезе в заслужен отдих на достолепните 75 години. Майсторът на черпака до миналата година заместваше колеги в скъпарски ресторанти на хотели. Сега обаче се е оттеглил, пише "Ретро".

„Дойде време да си почина. Тръгнали сме сега с жена ми за юбилей на дъщерята във Варна. Тя ще стане на 50 години. Много неща видях, преживях, време ми е за почивка“, споделя с усмивка Бай Данчо. Той не уточни размера на пенсията си, но добави, че нито е от най-ниските, нито от най-високите. И разкри, че трудовият му стаж е цели 46 години!

Брежнев, Чаушеску, Фидел Кастро и Саддам Хюсеин са яли от ръката на Бай Йордан Стоичков. Той е хранил и всякакви чужди делегации, пратеници и дипломати дълги години, когато са били гости на бившия Първи Тодор Живков.

Йордан Стоичков работил в системата на УБО, а след това става личен готвач на Тато. „Не можеш да станеш готвач на Тодор Живков с ходатайство. Тук връзките не играят. Извоювал съм си го – явно не съм лош готвач“, казва Стоичков.

От дългогодишната си работа с Първия Бай Данчо пази само добри спомени. Живков е знаел за проблемите на всеки един от персонала. Людмила Живкова, както и баща ѝ не обичали месо, а типичната наша кухня – чушки, пълнени с боб, боб чорба, правешка баница – любимата на Тато, качамак. Продуктите на всички от Политбюро се изследвали от химико-бактериологична лаборатория, преди да отидат в кухнята. Но Живков никога не ядял храна, приготвена от други готвачи.

„Живков не сядаше никога сам на масата. Когато нямаше гости, канеше някой от персонала да му прави компания“, спомня си Бай Данчо. За менюто се грижила медицинската сестра Ани Младенова и тя решавала какво ще яде Живков. „Ако например ни каже, че е качил килограми, готвехме нещо по-леко. Лятото се е случвало да яде по цяла седмица диня и таратор, но по негово желание“, спомня си готвачът.

Бай Данчо е и автор на няколко хитови книги, издадени от „Милениум“. Сред тях са кулинарната библия „Всички мои рецепти“, „Ловните рецепти на Бай Данчо“, „Аз, готвачът на Живков“, „Вълшебните рецепти на Бай Данчо“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой се

    13 4 Отговор
    Пенсионира на 75 години?

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Между редовете

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кой се":

    Пенсионирал се е отдавна, но е продължил да работи. Щото му е "голяма" пенсията от времето, когато е работил за идола си. Както правят всички пенсионери, с изключение на ония, "незаменимите" по министерства и администрация.
  • 3 Да,да

    8 8 Отговор
    Претоплихте манджата рано сутринта.
  • 4 тамън

    11 12 Отговор
    той толкова си може- боб яхния, чушки с боб, таратор и да нареже някоя диня. селски готвач
  • 5 Отец Чапаев

    17 1 Отговор
    Да е жив и здрав дълги години.
  • 6 Роза

    7 1 Отговор
    Да,Живков е бил умерен в яденето и пиенето и това е една от положителните черти в характера му.А готвачът му явно е бил професионалист в работата си и много доверен човек на Т.Ж.Той не се доверяваше на всеки.Но обикновените хора можеха ли да си позволят такава чиста и проверена храна?!Той е знаел,че всичко си има начало и край,и напълно се е възползвал от привилегиите ,докато го свалиха.Кратък е човешкия живот,а за неговия историята ще даде оценката си!
  • 7 Разбрау

    2 0 Отговор
    Краси Радков бил готвач на Тато.
  • 8 НОИ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кой се":

    Ми няма стаж човека. Не са му внасяли осигуровките...