21 Август, 2024 11:46 3 460 16

Защо наложниците от харема на султана спят облечени?

  • наложници-
  • харем-
  • султан-
  • османска империя

Една от първите версии, които идват на ум, е свързана с религията

Защо наложниците от харема на султана спят облечени? - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Историческият интерес към Османската империя се засили благодарение на популярните турски сериали като „Великолепният век“, които потапят зрителите в разкоша и интригата на дворцовия харем. Но не всички аспекти на изобразения живот предизвикват само възхищение. Един от често обсъжданите въпроси е защо наложниците, включително главната героиня Хюррем, не се събличаха дори докато спят? Това определено озадачава всички.

Религиозни предписания

Една от първите версии, които идват на ум, е свързана с религията, пише actualno.com. В исляма голотата, дори насаме, се смята за греховна. Последователите на исляма вярват, че ангелите на Аллах винаги присъстват край човек и показването на уважение към тях изисква спазване на определени норми, включително въздържане от голота. Следователно, дори в частна обстановка, хората се опитвали да бъдат облечени.

Традиции и норми на поведение

Втората причина е традицията по отношение на развода в ислямската култура. При раздяла съпругата трябва да напусне къщата на съпруга си с това, което носи. Въпреки че това правило се прилага предимно за съпрузи, а не за наложници, султанът по традиция не може да лиши момиче от дрехите и бижутата, които са ѝ дадени. Подобна постъпка би се считала за непристойна.

Климатични условия

Третата версия е свързана с климатичните условия. В цялата Османска империя е имало земетресения и винаги е било важно да сте готови да излезете бързо. Това прави необходимостта от носене на дрехи дори по време на сън доста рационална.

Студ в дворците

Основната причина обаче според историците е по-обикновена - студът. В дворците на Османската империя дори през лятото температурата се поддържала ниска. Архитектите от онези времена не са предоставили ефективни начини за запазване на топлината, а подовете често са били павирани с камък и мрамор. Дори с камините, които често се появяват в поредицата, поддържането на комфортна температура беше трудно. Робите служели за защита от студа и само избрани момичета на султана имали право да носят скъпи кожени изделия, като палта от самур или рис.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защото

    18 4 Отговор
    Султана ги държи за престиж ! Никога не е обръщал внимание на повече от две - три !
  • 2 Последния Софиянец

    15 8 Отговор
    Уникални глупости!Ужас!У Ж А С !
  • 3 урсулчо

    23 4 Отговор
    Жените след една определена възраст е по-добре да са облечени. Иначе плашат.

    Коментиран от #15

  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 7 Отговор
    Благодаря за интересната и информативна статия госпожице Венелина Маринова!Аз мисля че леглото не е място за крави и волове.

    Коментиран от #13

  • 5 Град Козлодуй

    13 2 Отговор
    И аз спим облечен штото може некой в съня да ме обладае госпожице Венета.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Простокурин

    7 6 Отговор
    Облечени и миришат лошо.
  • 8 За да има

    4 2 Отговор
    Кво да свалят евнусите
  • 9 Сила

    9 5 Отговор
    Щото ги мързи да се събличат ......и после пак да се обличат дебеланите !!!
  • 10 DW смърди

    16 1 Отговор
    "Третата версия е свързана с климатичните условия.
    В цялата Османска империя е имало земетресения и винаги е било важно да сте готови да излезете бързо."

    Земетресението климатично условие ли е вече???
  • 11 Факт

    5 0 Отговор
    Трябва голи да дават нощно дежурство ли някакво?
  • 12 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 4 Отговор
    Дрън дрън. Мюсулманина го погребват гол в един трап и му слагат един камък над главата, че случайно да не вземе да възкръсне / демек да го изритат от рая /
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 абе,

    5 0 Отговор
    ....сериали като „Великолепният век“...много лустросано изопачават действителността в харемите на султаните. Зпочва се с облеклото на ханъмите и се завършва с отношението на султана към тях.Единствено вярно е,че наследника на султана избива всичките си братя и полубратя.Всъщност никой султан не е с турски произод защото майката никога не е туркиня.Султаните не са имали право да вземат турски жени в харемите си.Т.е.османската имерия не се е управлявала от турския етнос.
  • 15 Никой

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "урсулчо":

    Защо мислиш,че мъжете с по- добрата версия на същите тези години.

    Коментиран от #16

  • 16 Скорпито

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Никой":

    Повечето мъже след 30+ пускат коремчета, вече са полуплешиви или плешиви, не се къпят два пъти на ден и това не са само " щастливо семейните " ми събратя...