29 Август, 2024 06:34 619 11

29 август: Отбелязваме Европейската нощ на прилепите

  • прилепи-
  • европейска нощ

Проявата е официална в над 30 страни по света

29 август: Отбелязваме Европейската нощ на прилепите - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската нощ на прилепите се отбелязва годишно в над 30 страни по света. Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS) е в сила за България от 1999 година, припомнят от МОСВ.

Прилепите са дребни животни от клас Бозайници. Отличителната черта за тях е, че предните им крайници са прераснали в крила. Прилепите са единствените бозайници, които са способни да летят активно, макар че някои видове могат да прелитат на кратки разстояния. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят, са вредители в селското стопанство. В градски условия помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде около 1200 комара за един час.

Прилепите са една от най-широко разпространените групи бозайници. Способността да летят е спомогнала на "разселването им" в различни части на планетата. Те обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка и някои отдалечени острови. Прилепите са се приспособили към най-разнообразен начин на живот и заемат изключително разнообразни екологични ниши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаааа

    2 0 Отговор
    Честит празник на Батман :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 💨💨💨💨💨💨

    3 2 Отговор
    Скоро ще очакваме и празник за изпускане на газове от хора или някоя друга простотия .
  • 4 Жокера

    2 0 Отговор
    Айде и Батман се уреди с празник.
  • 5 бай Даньо

    3 1 Отговор
    А аз от дете не съм виждал жив прилеп,... а вие

    Коментиран от #7

  • 6 стрел☢️к

    2 0 Отговор
    прилепите ги отбелязахме 2019-2021, някой даже още им се придвижват ухански прилепи и плашат другите с тях ама наказани немашв преди, нема и сега
  • 7 Риболовеца

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "бай Даньо":

    При нас има много и всяка лятна вечер излизат да се хранят с насекоми.
  • 8 завод

    1 0 Отговор
    А Европейската нощ на плъховете и мишките няма ли да отбелязваме?
  • 9 чушки

    3 0 Отговор
    Кога ще е евронощта на мухите?
  • 10 Роза

    1 0 Отговор
    Прилепите са интересни създания и заслужават да бъдат опазени.Съществували са още в епохата на динозаврите ,та чак до наши дни.Спомням си,че видях прилеп в едно бунгало на Каваци и го помислих за мишка и много се изненадах,когато "мишката" литна навън през отворения прозорец."Прилепите летят нощем"-има такъв роман от Павел Вежинов-с криминално съдържание.
  • 11 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    0 1 Отговор
    Тея, от ЕП, яко плиска легена кога ще има ден на друсани те евро депутати