3 Септември, 2024 16:32 3 569 2

Експерт по почистването изброи 4-те най-добри продукта за премахване на петна от матрака

  • почистване-
  • матрак-
  • петна-
  • упорити петна-
  • продукти-
  • съставки-
  • чистене-
  • хигиена

Ето как да почистим матрака от неприятни и упорити петна

Експерт по почистването изброи 4-те най-добри продукта за премахване на петна от матрака - 1
Снимка: Shutterstock

Матракът може да се похвали с позицията си сред най-издръжливите вещи в дома - той осигурява уютен комфорт и солидна опора в продължение на десет или повече години.

Въпреки това, ако искате да използвате колкото се може повече матрака си, грижата за него е от ключово значение. Установяването на рутинна процедура за почистване на матрака може да ви помогне да се предпазите от бактерии, прахови акари и множество алергени. За щастие матраците не се нуждаят от редовно почистване, каквото изискват чаршафите.

Експертите обикновено препоръчват да почиствате матрака си в дълбочина приблизително на всеки шест месеца, но ако случайно се появи петно, е препоръчително да се справите с него бързо, за да предотвратите трайни следи. Ако ви се наложи да се борите с неприятно петно, експертите от Crafted Beds идват на помощ със своите четири най-добри съставки за премахване на петната от матрака, съобщава Express.

Как да премахнем петна от матрака

1. Сода за хляб

Содата за хляб не е само за печене; тя е "естествен и ефективен начин" да освежите всяка повърхност, включително и вашия надежден матрак. Започнете, като обилно посипете матрака със сода за хляб, смесена с малко вода. Втрийте я добре.

Отделете около половин час, за да свърши необходимото, преди да изчистите остатъците с прахосмукачка. Гурутата уверяват: "Содата за хляб ще ви помогне лесно да премахнете всички петна, които може да се намират върху матрака."

2. Водороден пероксид (кислородна вода)

Водородният пероксид, познат и като кислородна вода, излиза на сцената като още едно звездно "ефективно решение за премахване" на вашите проблеми с матрака. Вземете бутилка с пулверизатор, разредете водородния пероксид с вода, разклатете я и напръскайте матрака. Оставете го да поседи за минимум 20 минути, след което избършете с чиста кърпа.

Тази съставка е не само първокласна за справяне с досадните петна, но също така и за прогонване на плесента и бактериите от матрака.

3. Бял оцет

Известен със страхотните си почистващи способности, белият оцет е и естествен дезинфектант, идеален за почистване на всякакви повърхности, включително и на вашия матрак. За да се възползвате от силата на оцета, пригответе смес от оцет и вода, поставете я в надеждна бутилка с пулверизатор и се насочете към грозните петна по матрака. Отделете му половин час, преди да го избършете със свежа кърпа.

4. Лимонов сок

Сокът от лимон също се ползва с репутацията на "естествен избелващ агент", който може да направи чудеса с петната по матрака. Подобно на метода с оцета, смесете лимоновия сок с вода, прехвърлете го в спрей бутилка, напръскайте петното и след около 10 минути го избършете.

Как да почистим матрак

Започнете, като отстраните всички чаршафи и постелки. Изперете цялото спално бельо в гореща вода, за да убиете всички бактерии и/ или прахови акари, които може да са налице.

Изпрахосмучете матрака, за да отстраните всички мръсотии, прах или косми, които може да има - това ще се получи най-добре за тези, които разполагат с прахосмукачка с приставка за тапицерия. Почистете всички петна, които са налични върху матрака, с някоя от четирите съставки, споменати по-горе.

След като петната са отстранени, е важно да дезодорирате матрака. Това може да стане, като поръсите сода за хляб по цялата повърхност на матрака и я оставите да престои няколко часа.

Изсмучете с прахосмукачка изсъхналата сода за хляб от матрака. След това завършете, като изтупате добре матрака или прекарате прахосмукачка по него на най-високата степен.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Практична домакиня

    3 1 Отговор
    Ами взимайте предпазни мерки още преди да сте направили "упоритите петна по матрака".

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.