10 Септември, 2024 15:29 1 014 9

Учени създадоха боя, която прави кожата прозрачна

  • кожа-
  • боя-
  • прозрачност-
  • прозрачно-
  • медицина

Технологията е революционна, но още не е тествана върху хора

Учени създадоха боя, която прави кожата прозрачна - 1
Снимка: Shutterstock

Звучи като част от научната фантастика - безопасна боя за храна, която прави кожата ви прозрачна. И все пак учени от Станфордския университет са направили точно това.

Техниката, определена от експертите като „ революционна“, използва поведението на светлината при движението ѝ през биологичните тъкани и има редица приложения в медицинската диагностика и лечение.

„Тази технология би могла да направи вените по-видими за вземане на кръв, да улесни лазерното премахване на татуировки или да подпомогне ранното откриване и лечение на ракови заболявания“, казва в изявление Гуосонг Хонг, доцент по материалознание и инженерство в Станфордския университет, който е ръководител на тази работа.

Когато светлината преминава през даден обект, тя променя скоростта си и се огъва в зависимост от материала, през който преминава. Този процес се нарича пречупване, а степента, до която даден материал кара светлината да се огъва, е известна като индекс на пречупване.

Нашите тъкани са съставени от различни материали, като мазнини, протеини и клетъчни течности, които са плътно свързани помежду си. Всеки от тях предизвиква леко различно огъване на светлината, като я разсейва и отразява под различен ъгъл от всички тези материали.

Когато очите ни открият този ефект на разсейване, те го интерпретират като непрозрачен, оцветен биологичен материал, т.е. кожа. Ако обаче успеем да намерим начин да съобразим различните показатели на пречупване на всички тези различни материали, светлината ще може да преминава безпрепятствено през тях, което ще направи материала прозрачен.

В ново проучване, публикувано в списание Science, Хонг и колегите му откриват, че обикновена хранителна боя, известна като FD&C Yellow 5, е в състояние ефективно да насочва светлината през редица показатели на пречупване, като предотвратява разсейването на светлината и кара кожата да стане прозрачна.

Изследователите първо тестват техниката си върху тънки резени пилешки гърди, след което я изпробват върху мишки. След като внимателно втрили разтвора върху скалпа на мишките, през кожата им се виждала сложна мрежа от кръвоносни съдове.

След това те изпробват разтвора върху корема на мишките, разкривайки контракциите и движенията на червата им.

Когато багрилото било отмито, тъканите се върнали към нормалната си непрозрачност без забележими дългосрочни ефекти. Въпреки това профилът на безопасност на тази технология все още не е тестван върху хора.

Изследователите предполагат, че инжектирането на боята ще позволи още по-дълбок поглед в тъканите, което ще позволи неинвазивни изображения за различни медицински приложения - от изследване на храносмилателни проблеми в реално време до идентифициране на ракови заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели Енчева

    3 0 Отговор
    И защо ми е прозрачна кожа? За да се виждат млечните пътища в гърдите ми ,ли?
  • 2 Ако няпрявьт и Боя ......

    4 0 Отговор
    Ако няпрявьт и Боя ...... Която показва Задните мисли Да боядисат всичките Народни представители!

    Коментиран от #4

  • 3 Пълни

    5 0 Отговор
    глупости !
  • 4 Мишо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ако няпрявьт и Боя ......":

    Недей така защото ще разбереш за какво си мечтаят някои депутатки на задна.
  • 5 Идън

    3 1 Отговор
    Чудят се с какво още да ни набодат... А в същото време лекинко понамазвали с боя мишките и пилето...
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    4 0 Отговор
    Да намажат Главите на урсула и урсулистките киртаци .

    Да се види каква куха празнина е !
  • 7 Евгени от Алфапласт

    1 1 Отговор
    Имам желание да намацам някои части на вдовицата с такава боя преди да почнем да се пердашим.
  • 8 Тома Неверни

    2 0 Отговор
    Светлината се "огъва"? А, НЕ!!!
  • 9 Kaлпазанин

    0 1 Отговор
    И аз забелязвам тука че имало мисирки със прозрачен мозък