14 Септември, 2024 05:32 1 985 5

Скрито ли е разбойническо съкровище край хасковското село Гарваново?

  • емин ага-
  • съкровище-
  • село гарваново-
  • кърджалии

Поне така се твърди в легендата за кърджалията Емин Ага

Скрито ли е разбойническо съкровище край хасковското село Гарваново? - 1
Снимка: Община Хасково

През 1807 година в Цариград (Истанбул) нахлуват войски, водени от Мустафа Байрактар — велик везир в империята, разказва NOVA.

Той е подкрепен от Емин ага — водач на кърджалиите в Южна България, който успява да овладее и оглави разбойниците, предпазвайки Хасковската околия от плячкосване. Любопитно е, че той е бил довереник на османската власт, тъй като е провъзгласен със султански ферман през 1794 година за мютесалим на Хаскьой (управител на Хасково).

Заради заслугите си по време на бунта Емин ага иска да бъде направен сандък емини (държавен касиер), но Мустафа Байрактар отклонява това желание. Със своите безпощадност и алчност Брадварят заповядва на хората си да ограбят каквото могат и така той си тръгва с 360 милиона златни гроша от султанската хазна. За главата му е обявена награда, а той се връща в Хасковско, където продължава делата си като главатар на кърджалиите, скривайки съкровището в село Гидикли (в близост до днешното село Гарваново), където живее.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Местен селянин

    12 0 Отговор
    Скрито е, я! Даже са две - едното на нивата ми, другото - в градината ми! Може да копаете на воля, не знам къде точно са. А, има и едни жълтици вътре в дървата, но трябва да се нацепят, за да се извадят. Перлите са ги глътнали рибите в реката, ако някой проявява интерес.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Разбойнически съкровища

    6 0 Отговор
    Със сигурност има останали по някои долапи и чекмеджета. Дори хванаха едно вчера на турската граница.
  • 4 Чекмеджето

    2 2 Отговор
    на Баце засенчва всичкото имане закопано нейде в майката Земя.
  • 5 Не лъжете хората

    4 0 Отговор
    Разбойническо сакровище има до Софията на Банкята