24 Септември, 2024 17:15 1 281 10

Колко често трябва да перем спалното бельо?

  • спално бельо-
  • чаршафи-
  • пране-
  • здраве-
  • хигиена-
  • чистота

Ако спите с домашни любимци или страдате от алергии, препоръчително е да перете спалното бельо по-често

Колко често трябва да перем спалното бельо? - 1
Снимка: Shutterstock

Поддържането на чисто и свежо спално бельо не е само въпрос на комфорт, но и на здраве. Затова въпросът „Колко често трябва да перем спалното бельо?“ заслужава внимание. Тази статия ще ви даде полезни съвети как да поддържате спалните си принадлежности в оптимално състояние, без да правите компромис с хигиената и удобството.

Защо е важно редовното пране на спалното бельо?

Спалното бельо е постоянно в контакт с тялото ни през нощта, като абсорбира пот, мазнини от кожата, мъртви клетки и дори микроскопични организми като акари. Ако не го перем редовно, тези замърсители могат да се натрупат и да причинят алергии, кожни раздразнения или дори да намалят качеството на съня.

Колко често да перем чаршафите?

Обикновено се препоръчва чаршафите да се перат веднъж седмично. Ако спите в по-хладни условия или използвате протектор за матрак, може да ги перете на всеки 10 дни. В случаи на заболяване или през по-горещите сезони, когато се потите повече, по-добре е да го правите по-често.

Полезен съвет: Перете чаршафите на температура от минимум 60°C, за да убиете бактериите и микробите. Ако използвате по-ниски температури, помислете за добавянето на дезинфекциращ препарат.

Какво да правим с калъфките за възглавници?

Калъфките за възглавници също трябва да се перат поне веднъж седмично. Тъй като те влизат в пряк контакт с лицето, е особено важно да поддържате тези тъкани чисти, за да избегнете кожни проблеми като акне или раздразнение. Ако имате чувствителна кожа, дори може да помислите за по-често пране – на всеки 3-4 дни.

Полезен съвет: Ако използвате специални кремове за лице или коса, те също могат да замърсят калъфката. Затова изберете продукти, които се абсорбират бързо, или сменяйте калъфката по-често.

Одеяла и юргани – колко често трябва да се перат?

Одеялата и юрганите не изискват толкова често пране, колкото чаршафите и калъфките. Достатъчно е да ги перете на всеки 3-6 месеца, освен ако не използвате протектори, които могат да удължат периода между прането. Все пак е добре да проветрявате одеялата и юрганите редовно, за да се предотврати натрупване на влага и миризми.

Протектори за матраци и възглавници

Протекторите за матраци и възглавници играят важна роля в поддържането на чистота, защото предпазват от проникване на пот и мръсотия. Препоръчително е да ги перете на всеки 1-2 месеца, за да осигурите допълнителен слой защита.

Специални случаи – ако имате домашни любимци или страдате от алергии

Ако спите с домашни любимци или страдате от алергии, препоръчително е да перете спалното бельо по-често – два пъти седмично. Домашните любимци могат да донесат в леглото косми, прах и мръсотия, които увеличават риска от алергични реакции.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Елизабет Цветанова Бабугера

    3 0 Отговор
    Показах се без грим хората получиха инфаркт 🤭
  • 2 Гретиния

    2 0 Отговор
    Грета ползва само непромокаеми еднократни чаршафи , защото когато успее да ме напие и приклещи изкарва цунамита от течности !
  • 3 Зрител

    6 2 Отговор
    Зависи и от годишните времена.
    В това горещо лято, спалното бельо се сменяше всеки ден.
  • 4 Някъде четох,

    4 3 Отговор
    че тия мр.ъш.л.я.ци англичаните, сменяли чаршафите си веднъж на шест месеца (според проведена анонимна анкета)!!!
    Как ви се струва?!
  • 5 Kaлпазанин

    2 0 Отговор
    Зависи от възрастта
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Шпек

    1 1 Отговор
    Като е-б-а всеки ден и свършван на чаршафа е нормално да го изпера в края на месеца

    Коментиран от #9

  • 8 Евроатлантик

    4 4 Отговор
    Ъ!? Трябва да ги перем?? Защо ние? Вие майки нямате ли??? Вече 50 години - мама прави това за мен. Защото ме обича. Вашите не ви ли обичат?
  • 9 „Салам”

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Шпек":

    Ами той дотогава става...гипсокартон
  • 10 123456

    1 1 Отговор
    По два пъти на година , най-много !