Last news in Fakti

25 Март, 2014 23:16 2 014 0

Лекари, а не чиновници да решават какви лекарства да плаща НЗОК

  • лекари-
  • трансплантации

"Лекари, а не чиновници да решават кои лекарства да плаща Националната здравноосигурителна каса", за това настоя в студиото на предаването "На Ръба" 4-7 в ефира на Канал 3 Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

По думите му на 20-ти март изтече ултиматумът на хората с трансплантирани органи към Министерството на здравеопазването. Той беше поставен, тъй като Здравната каса настоява да замени скъпите лекарства, които сега се заплащат от нея, с други, по-евтини. По-евтините, обаче, не се намират по аптеките, а и голяма част от хората, които пият такива лекарства, са напълно резистентни към тях. Това ги обрича на смърт, допълни Росица Маврова, председател на Асоциацията, в отговор на въпрос на водещия Дениз Ахмедов.

"Ако човек с трансплантиран орган не пие лекарствата си 24 часа, тялото започва да изгражда антитела към присадения орган. На 48-ия час без лекарства започва отхвърляне на чуждия орган, а на 72-ия час без медикаменти, човекът умира", допълни Василка Иванчева - пациент с бъбречна недостатъчност.

"Висш чиновник в лицето на министъра на здравеопазването излезе днес на протеста и обвини хората с трансплатнации в лъжа. А те показаха документи за това как сами заплащат скъпите лекарства, които по закон трябва да се плащат от НЗОК", допълни Димитров. Ако държавата не вземе необходимите мерки, ще настане "здравна емигрантска вълна", тъй като хората, чийто лекарства не се плащат от Касата, ще поискат да емигрират в страни от ЕС - след като България не се грижи за пациентите си, то поне ЕС да го направи, завърши Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА