25 Март, 2014 16:20 1 533 1

Пациенти с трансплантации поискаха оставката на Таня Андреева

  • таня андреева-
  • здравеопазване-
  • трансплантации-
  • лекарства-
  • пациенти

Ще чуя исканията на протестиращите, заяви здравният министър

Пациенти с трансплантации поискаха оставката на Таня Андреева - 1
Снимка БТА

Около 50 пациенти с трансплантации и бъбречни заболявания се събраха днес пред министерството на здравеопазването с искане за оставката на министър Таня Андреева.

Причината за това е, че от близо два месеца се е налагало да доплащат лекарствата, които ги поддържат след операциите. От Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания искат тези лекарства да се отделят в групи в позитивния списък, така че Националната здравна каса да ги изплаща изцяло, а не само най-евтиното в списъка, както е сега.

Протестът се организира от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, но към него се присъединиха и представители на други пациентски организации. От Българския съюз на трансплантираните обаче се разграничиха, като заявиха в писмо до медиите, че предпочитат диалог с институциите, вместо засилване на напрежението чрез "война с тях". По данните, с които разполагат здравното ведомство и касата вече са предприели необходимите действия, за да отстранят проблема, но процедурите отнемат време.

Представители на протестиращите се срещнаха със зам.министъра на здравеопазването Бойко Пенков и с директора на отдел „Лекарствена политика“ на министерството. Д-р Пенков съобщи, че от 1 април касата ще изплаща изцяло две лекарства, а третото засега ще се доплаща с между 10 и 20 лева от пациентите.

Самите пациенти обаче многократно се оплакаха, че им се налага всеки месец да доплащат суми от порядъка на 200 лв. За един от най-необходимите им имуносупресори например, трябва да извадят 120 лв. от джоба си.

„Много от пациентите нямат възможност да си ги купуват и спират да ги пият. А това води до много лоши последици, затова се явихме пред министърката да покажем истината каква е", обясни пациент.

„Нас ни оперират специалисти и ни казват да приемаме определени продукти след трансплантацията. Обаче пристига фармацевтична компания и въвежда генерик, който уж бил еквивалент на оригиналния продукт. Но не е и настъпват алергични и стомашни реакции - въобще реакции на отхвърляне на органа. На месец трябва да плащам между 250 и 300 лв.", разказа друг от протестиращите, пред Дарик.

„Ще чуя исканията на протестиращите за това, че трябва да доплащат лекарствата си, но ще кажа, че става дума за три вида медикаменти (имуносонпресори при трансплантирани), два от които са напълно безплатни за тях, а за третия трябва да се доплащат само 10 лева". Това заяви в Кърджали министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод днешния протест на трансплантираните пациенти, които поискаха оставката й.

За лекарството, за което трябва да се доплаща тя обясни, че разликата между оригинала му и неговия заместител се поема от НЗОК в размер на около 100 лева и за пациентите остава доплащане от 10 лева.

Според д-р Андреева няма никакъв механизъм, по който държавата да плаща тази разлика между оригинала на лекарството и генерика му. „Или касата поема плащането, или фирмата", обясни здравният министър.

Според нея, дори да се намери начин да се поемат тези 10 лева по един или друг начин, остават много други заболявания, за които пациентите също доплащат. „Или за всички важи едно и също, или иначе няма да се справим с положението", каза още здравният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dobrin markov

    0 0 Отговор
    Таня Андреева трябва много бързо да се замисли за последиците!