14 Октомври, 2024 08:49 1 062 9

Спасение за родители: Учени откриха ефективен начин за приспиване на бебета - с кафяв шум

  • кафяв шум-
  • приспиване-
  • бебета

Кафявият шум помага бързо да успокои бебето и да го накара да заспи

Спасение за родители: Учени откриха ефективен начин за приспиване на бебета - с кафяв шум - 1
Снимкa: Shutterstock

Всяка майка многократно се е сблъсквала с плача на дете, който понякога е невъзможно да се спре. В такива моменти родителите прибягват до различни трикове, за да успокоят по някакъв начин бебето и да го накарат да заспи.

Напоследък все по-често в интернет се обсъжда ефективността на кафявия шум. Смята се, че той помага за подобряване на вниманието на пациенти с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), а също така помага на хора от всяка възраст да заспят бързо.

Какво е кафяв шум?

Според специалиста по медицина на съня д-р Пратибха Догра, кафявият шум е тон на звука, който прилича на тих рев. Той е успокояващ, стабилен и процъфтяващ.

Кафявият шум може лесно да включва шум от дъжд или шумолене на вятър - тези и други подобни звуци предизвикват релаксация поради факта, че наподобяват състояние на покой на мозъка.

Защо шумът е „кафяв“?

Всъщност думата „кафяв“ не е препратка към цвят, а към името на шотландския ботаник Робърт Браун (Браун, преведено от английски като „кафяво“). През 19-ти век един учен открива Брауновото движение - произволното движение на суспендирани частици поради сблъсъци с бързо движещи се течни молекули. Кафявият шум имитира това движение, но сигналите се променят произволно и създават смущения.

Какво казва изследването?

Според учените кафявият шум помага на хората да се справят с безпокойството и да спят по-дълго. Такъв шум прави хората по-малко чувствителни към околните звуци, помага им да заспят по-бързо и да се концентрират по-добре. За това говори неврофизиотерапевтът Химани Далмия.

Като правило, за да включите кафявия шум сега, достатъчно е да намерите подходящ плейлист или онлайн запис в отворени източници. Някои хора използват специални приложения, които генерират кафяв шум.

Как кафявият шум влияе на бебетата?

Неслучайно кафявият шум се превърна в истинско спасение за родителите на деца. Подобно на възрастните, малките деца се събуждат в края на своите цикли на сън. Но докато възрастните след това могат да заспят сами, децата се нуждаят от помощ и утеха от родителите си - което отчасти е причината да започнат да плачат.

Кафявият шум помага бързо да успокои бебето и да го накара да заспи. Най-добре е шумът да звучи естествено – като дъжд или поток например.

Ако решите да пуснете кафяв шум в стаята на вашето бебе, уверете се, че източникът на звук не е твърде близо до вашето бебе и поддържайте силата на звука под 70 dB. Освен това би било добре да се консултирате със специалист, пише jenata.blitz.bg..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лост

    2 1 Отговор
    С винена попара.
  • 2 Къде го този специалист?

    2 0 Отговор
    Лекарите не разбират от физика и акустика. В Ютюб има Deep Layered Brown Noise. Също има най-различни Sleep sounds. Викайте специалиста!
  • 3 дон Вито

    4 1 Отговор
    Глезотии на нервозни розови понита.
    Бабите и дядовците им все на шум са спели.....
  • 4 Бойкот на алчните от О-Л-Х

    6 1 Отговор
    По правило имената НЕ се превеждат на чужд език,
    затова трябва да се нарича „Браунов шум”...
  • 5 Коиловци брадърс

    4 0 Отговор
    Кафяв шум ми звучи като леко попръдване
  • 6 бушприт

    3 0 Отговор
    Кафявият шум е наречен на аналената бебочка.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 глоги

    3 1 Отговор
    или шумолене на банкноти....ЗА ПОВЕЧЕТО СЪЩЕСТВА ОТ НЕЖНИЯ ПОЛ.
  • 9 империалист

    0 1 Отговор
    Това бебче на снимката съм аз.