14 Октомври, 2024 12:19 1 426 18

Скандал с известна турска верига ресторанти заради свинско месо в ястията

  • турски ресторант-
  • скандал-
  • свинско месо-
  • мюсюлмани

Компанията твърди, че по време на взимането на пробите са били извършени технически грешки, които са довели до резултати, които не отговарят на действителността

Скандал с известна турска верига ресторанти заради свинско месо в ястията - 1
Снимка: Shutterstock

Обществено недоволство в цяла Турция предизвикаха резултатите от проверка на властите, според които в някои от ястията на известна верига ресторанти незаконно се съдържа свинско месо, съобщи „Хюриет дейли нюз“, предава БТА.

Наскоро министерството на земеделието и горите на Турция включи веригата за месни ястия „Кьофтеджи Юсуф“ в списъка на заведенията, в които се сервират подправени храни. В съобщение на министерството се твърди, че през февруари в проби от кюфтета и телешки дюнер в две от заведенията на веригата в квартал Йенишехир в град Бурса е било установено свинско месо.

Доскоро името на веригата се пазеше в тайна, но слуховете коя е тя вече разпалиха дискусии в социалните мрежи.

От веригата обаче разпространиха изявление, в което отричат обвиненията. „С 280 заведения в цяла Турция и 12 хиляди служители за нашата компания е невъзможно да подправя продукти, както се твърди“, се казва в съобщението. Компанията твърди, че по време на взимането на пробите са били извършени технически грешки, които са довели до резултати, които не отговарят на действителността. От „Кьофтеджи Юсуф“ твърдят, че властите не са оставили референтни проби в компанията, която има един единствен производствен център и продуктите, за които се твърди, че са установени в заведения на веригата, няма как да са произведени там.

"Тюркие тудей" пише, че според веригата продуктите ѝ са сертифицирани като "халал", т.е. отговарящи на ислямските религиозни норми.

Предлагането на свинско месо в Турция е слабо заради религиозната забрана за консумацията му от мюсюлманите и свързаната с нея кулинарна традиция.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Обещаното не е като завещаното

    6 25 Отговор
    Той и Путлер обеща 3 дневна операция, а тя се оказа 3 годишна
  • 3 Зевс

    34 2 Отговор
    Ако няма да ги ядат кифтетата да пращат насам, поне има месо в тях, за разлика от тези на територията ;)
  • 4 Ром-дюнерджия

    27 1 Отговор
    Мен у Германия за малко да ме набият, като правех дюнера дето се слага на шила му слагах свинска мас. И в един момент свърши маста. Промени се вкуса и като скочиха тези мюсюлмани, защо си променил съставките в дюнера вече е безвкусен. След два дена дойде свинската мас от България, отървах дървото и те си хапват блажено.
  • 5 явер

    23 1 Отговор
    Можело значи да ядат домус. Ще се научите с малки дози и постепенно ще станете правоверни.

    Коментиран от #14

  • 6 Яжте български кюфтета

    17 1 Отговор
    В тях няма свинско месо, всъщност няма никакво месо
  • 7 Хавзи

    11 1 Отговор
    И в Бгстан така , никакви протести срещу свинското в управлението.
  • 8 Ми те тук

    15 0 Отговор
    в България всички турци ядат кебапчета и кюфтета на поразия. Може в тях да няма месо, но има свински смлени отпадъци...

    Коментиран от #9

  • 9 Така е, ядат

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ми те тук":

    и ушите им плякат...
  • 10 БАРС

    8 1 Отговор
    АБЕ КАТО СА ЯЛИ ,ЧАК УШИТЕ ИМ ПЛЮЩЕЛИ.АФЕРИМ ,АШКОУЛСУМ ИНАЧЕ ЕВРО СЬЮЗ НЯМА ДА ВИДЯТ АКО НЕ ЯДЪТ СВИНСКО НО ТОВА Е КАПКА В МОРЕТО.ТРЯБВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА УВЕЛИЧАТ КОНСУМАЦИЯТА ЗА ДА ГИ ПРИЕМАТ В ЕС.НО СПОРЕД КОРАНА АКО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ЯДЬТ ТО МОЖЕ И СВИНСКО ДА ЯДЬТ.ТАКА ЧЕ ТЕ НЕ СА ЗНАЕЛИ И НЕ Е ГРЯХ.
  • 11 БАРС

    6 1 Отговор
    АБЕ КАТО СА ЯЛИ ,ЧАК УШИТЕ ИМ ПЛЮЩЕЛИ.АФЕРИМ ,АШКОУЛСУМ ИНАЧЕ ЕВРО СЬЮЗ НЯМА ДА ВИДЯТ АКО НЕ ЯДЪТ СВИНСКО НО ТОВА Е КАПКА В МОРЕТО.ТРЯБВА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА УВЕЛИЧАТ КОНСУМАЦИЯТА ЗА ДА ГИ ПРИЕМАТ В ЕС.НО СПОРЕД КОРАНА АКО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ЯДЬТ ТО МОЖЕ И СВИНСКО ДА ЯДЬТ.ТАКА ЧЕ ТЕ НЕ СА ЗНАЕЛИ И НЕ Е ГРЯХ.
  • 12 Политкоретен

    13 1 Отговор
    В евроатлантическите кюфтета няма месо!
  • 13 раз

    5 0 Отговор
    „Кьофтета си джитка Юсуф“
  • 14 Хммм

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "явер":

    Всички турци ядат свинско и чак ушите им плющят, но в Турция е по рядко, че не се продава навсякъде и го правят тайно в тесен кръг. В Европа да не би някой да им избира месото в заведенията за бързо хранене или в ресторантите? Но нагъват всичко и се облизват като котараци. По важното е да се правят на строго спазващи религиозните традиции пред обществото.
  • 15 Да,да

    6 0 Отговор
    А наште муслюмани плющят кебапчета на Български извор та и пукат ушите. Викаш и "домус", те не те разбират!

    Коментиран от #17

  • 16 Мехди Ахмед Али

    2 1 Отговор
    Ааааалах да накаже виновните. Да сложиш свинско в дюнера, е все едно да вкараш свинско в ДПС. Видяхте какво стана, вай вай
  • 17 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Да,да":

    За отбора на Домус ага от Разград ли говориш? Не знаех, че спират и те там напът за Гнездото на орлите
  • 18 Въй

    1 1 Отговор
    Като обяввт дюнера официално за "немски", швайна в него, ще стане задължителен и спорът в туркей, ще се реши от раз! Халал да им е😅