22 Октомври, 2024 09:36 1 513 5

5 неща, които никога не бива да казвате на другите

  • не бива да казвате-
  • финанси-
  • здраве-
  • тайна

Финансите са доста болна тема за повечето хора

5 неща, които никога не бива да казвате на другите - 1
Снимкa: Shutterstock

Много хора не се тревожат да споделят абсолютно всичко с другите. Те не се смущават нито от деликатното кашляне, нито от молбите да сменят темата. Но, психолозите са категорични - ма 5 неща, които никога не трябва да казвате на другите, защото е опасно за самите вас.

Вашето здравословно състояние

Не е тайна, че много хора, по някаква причина, известна само на тях, просто обичат да обсъждат своите заболявания с другите, като почти набутват резултатите от тестовете си в лицето на смаяния събеседник. Но, освен вашите най-близки и скъпи хора, всъщност никой друг не се интересува от вашето здраве. Най-вероятно дори шефът, който е забелязал, че не се чувствате добре, се интересува от това, само за да може бързо да ви намери заместник, ако нещо се случи.

Също така не трябва постоянно да просите съжалението на вашите колеги и началници, като използвате лошото си здраве като аргумент. Ако наистина сте болни, вземете отпуск по болест, вместо да използвате здравословния си проблем, с който не искате да се справите, като начин да се отървете от неприятна задача или просто да се приберете по-рано. Дори ако някой колега съчувствено попита защо не се чувствате добре, не бива да започвате да изброявате болестите си от десет години насам. Задоволете се с общи фрази и се опитайте да не зачеквате повече тази тема. Ако все пак искате да обмените опит с някой, който има същия здравословен проблем като вас, първо се уверете, че той наистина иска да го обсъдите и си поговорете насаме.

Вашият доход

Финансите са доста болна тема за повечето хора. Когато задават въпрос за размера на вашия доход, повечето по правило преследват две цели: да се уверят, че не са единствените, които „страдат“ от мизерната заплата, а също и да задоволят нездравословното си любопитство. Ако вашата заплата внезапно се окаже по-висока от доходите на вашия събеседник, той може да завиди и дори да ви навреди в бъдеще, ако се появи добра възможност - такова опасно чувство като завистта, за съжаление, е присъщо на много хората. Най-добре е тактично да премълчите размера на доходите си, но ако по някаква причина това е невъзможно, кажете, че имате достатъчно, за да живеете. Също и недейте да се хвалите с големите си покупки: малцина са способни могат истински да се радват на щастието на някой друг.

Вашият личен живот

Има определена категория хора, които наистина обичат да говорят за личния живот на всеки. Никак не се смущават и разпитват дори за най-пикантните подробности (кой, с кого, кога и колко. Такива хора просто игнорират коментари и искания за промяна на темата. Те са жадни да научат колкото се може повече, за да побързат след това да го коментират зад гърба ви. Запомнете - не трябва да говорите за своя личен живот с никого, освен с близки приятели и роднини.

Вашите планове за бъдещето

Те също не са най-добрата тема за обсъждане. Въпреки факта, че на различни обучения, посветени на личностното израстване, обсъждането на подобни неща е съвсем нормална практика, в ежедневието не трябва да прекалявате с разговорите на тази тема. И въпросът тук дори не е прословутото „урочасване“, от което подозрителните и суеверни хора се страхуват като от огън: след като разкажете на някой друг за плановете си, мозъкът ви ще реши, че задачата вече е изпълнена и мислите ви ще „оттекат“ напълно в различна посока.

Вашите провали

Провалите и неуспехите винаги трябва да се пазят за себе си: дори с близки и семейство това далеч не е най-добрата тема за разговор. Има по-добро решение да намерите отдушник. Дори не е нужно да давате пари за психолог или психотерапевт: можете да заложите на релаксиращи упражнения и да се справите с проблемите си, без да тревожите излишно близките си.

Както можете да видите, дори безобидни на пръв поглед неща, могат да бъдат „забранени“ теми за разговор. Ако не искате да поставите събеседника си в изключително неудобно положение или пък да си навлечете чуждата завист, избягвайте ги.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИС-2 Васко Илиев ти братко мили

    0 5 Отговор
    Васко и Жоро Илиеви.

    Не е грях да се прекланяме пред такива хора!
  • 2 още

    1 1 Отговор
    Не казвайте за вашите дамски превръзки,какъв размер ползвате. Не казвайте и кога ходите на маникюр, и на фризура.
  • 3 Аз знам

    2 0 Отговор
    Когато започнеш да внимаваш какво точно и как точно да го кажеш,когато започнеш да преценяваш и после се налага да анализираш разговорите си,нещата не се получават.Върви една реклама на турски филм,една от героините казва"Две неща са важни в живота--с кого живееш и с кого клюкарстваш".Не може да си говорим само за времето--топло ли е,ще вали ли...Ясно е,че повечето хора търсят интриги и,затова хората все повече се самоизолират,но все пак сме социални същества и няма как съвсем да се изолираме.
  • 4 Кико

    2 0 Отговор
    Спазването на тези пет съвета е най-сигурният начин една щастлива жена да се превърне в нещастна....
  • 5 Проблясък

    2 0 Отговор
    А мистър ДайДайощедай, постоянно се оплаква,че парите не му стигат.И постоянно крои планове.Планове за Победа.