10 Ноември, 2024 20:12 2 015 27

Сезонът на тиквата: 3 вкусни и неустоими рецепти с тиква

  • тиква-
  • рецепти-
  • есен-
  • здравословно хранене-
  • храна

Тиквата, освен сладка, е и особено полезна. Ето как да я скараме в ежедневното си меню

Сезонът на тиквата: 3 вкусни и неустоими рецепти с тиква - 1
Снимки: Shutterstock

С настъпването на есента, тиквата заема специално място на трапезата ни, вдъхновява ни с яркия си оранжев цвят и е пълна с ценни хранителни вещества. Тя не само е символ на есенната топлина, но и е същинско богатство за здравето ни. В тази статия ще разгледаме полезните свойства на тиквата и ще ви предложим три лесни, вкусни и здравословни рецепти, които да изпробвате у дома.

Полезни свойства на тиквата

Тиквата е истински суперпродукт. Тя е нискокалорична и изключително богата на витамини А и С, както и на антиоксиданти, които укрепват имунната система. Освен това съдържа фибри, които подобряват храносмилането, както и калий и магнезий, които допринасят за поддържане на здравето на сърцето. Тиквата е също така и чудесен източник на каротеноиди, които поддържат зрението и кожата ни здрави.

Сега, когато сме подготвени с информация за полезните свойства на тиквата, нека се вдъхновим за някои вкусни есенни рецепти.

Рецепта №1: Крем супа от тиква с джинджифил и кокосово мляко

Сезонът на тиквата: 3 вкусни и неустоими рецепти с тиква

Тази топла и ароматна супа ще ви обгърне с уют и ще ви стопли в прохладните есенни дни. Комбинацията от тиква и джинджифил ще придаде лек пикантен вкус, а кокосовото мляко ще добави кадифена текстура.

Необходими съставки:

  • 500 г тиква, обелена и нарязана на кубчета
  • 1 средно голям лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 супена лъжица настърган пресен джинджифил
  • 400 мл кокосово мляко
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Прясно магданоз или тиквени семки за украса (по избор)

Начин на приготвяне:

  • Загрейте зехтина в голяма тенджера на средна температура и запържете лука и чесъна до омекване.
  • Добавете джинджифила и разбъркайте, след това добавете тиквата.
  • Изсипете зеленчуковия бульон и оставете да заври. Намалете огъня и оставете да ври на слаб огън за около 20 минути, докато тиквата омекне.
  • Извадете супата от котлона и пасирайте с пасатор до гладкост.
  • Добавете кокосовото мляко и подправете със сол и черен пипер.
  • Върнете на котлона за още 5 минути, за да се затопли добре. Сервирайте гореща, украсена с магданоз или тиквени семки.

Рецепта №2: Печена тиква с мед, канела и орехи

Сезонът на тиквата: 3 вкусни и неустоими рецепти с тиква

Тази класическа рецепта е не само лесна и бърза, но и изключително ароматна. Медът и канелата придават на тиквата сладък и леко пикантен вкус, а орехите добавят приятна хрупкавост. Идеална е за десерт или следобедна закуска.

Необходими съставки:

  • 1 средно голяма тиква (около 1 кг), обелена и нарязана на кубчета
  • 2 супени лъжици мед (или кленов сироп за веган вариант)
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 1/2 чаша орехи, нарязани
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180°C.

  • В голяма купа смесете тиквата с меда, канелата, зехтина и солта. Разбъркайте добре, за да се овкусят равномерно парчетата тиква.
  • Подредете тиквата в тава, покрита с хартия за печене, и я поръсете с орехите.
  • Печете 25-30 минути или докато тиквата стане златиста и омекне.
  • Сервирайте топла или на стайна температура, като десерт или добавка към основни ястия.

Рецепта №3: Тиквен хляб с орехи и канела

Сезонът на тиквата: 3 вкусни и неустоими рецепти с тиква

Тиквеният хляб е класика за есенния сезон и идеална идея за закуска или десерт с чаша кафе или чай. Орехите и канелата създават неповторимо ароматен и уютен вкус, който ви пренася директно в сърцето на есента.

Необходими съставки:

  • 2 чаши брашно
  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 1/2 чаена лъжичка индийско орехче
  • 1/4 чаена лъжичка сол
  • 1 чаша пюре от тиква (варена и пасирана тиква)
  • 1/2 чаша мед или кафява захар
  • 1/2 чаша растително масло или разтопено кокосово масло
  • 2 яйца
  • 1 чаена лъжичка ванилия
  • 1/2 чаша нарязани орехи

Начин на приготвяне:

  • Загрейте фурната на 175°C и подгответе форма за хляб, като я намазните леко.
  • В голяма купа смесете брашното, содата, бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта.
  • В отделна купа смесете пюрето от тиква, меда, олиото, яйцата и ванилията, и разбъркайте добре.
  • Прибавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте до хомогенна смес. Накрая добавете орехите.
  • Изсипете сместа във формата и печете около 50-60 минути или до златисто и когато клечка, поставена в центъра, излезе чиста.
  • Оставете да изстине напълно преди нарязване и сервиране.

Тиквата е не само символ на есента, но и истинско богатство за здравето и трапезата ни. Експериментирайте с тези рецепти и не се страхувайте да добавяте своя почерк. Наслаждавайте се на сезонните вкусове, които тиквата може да предложи, и се потопете в топлината и уюта на есента!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшар

    1 22 Отговор
    Тикви ядат само трошляците и животните

    Коментиран от #15

  • 2 име

    11 6 Отговор
    Знаете ли какво става с тиквите, които престоят? Прасетата ги ядат! Хак да му е на нашия тиквеник.
  • 3 Радо

    16 4 Отговор
    Всички, които са гласували за Тиквата, трабва да им се резнат тиквите.

    Коментиран от #10

  • 4 Град Козлодуй

    4 8 Отговор
    Благодаря по Човешки госпожа Андреева за инфото с Уважение
  • 5 Рангел

    13 2 Отговор
    Рано или късно всяка тиква завършва по един от горепосочените начини.Па макар и да е била галена от три папи,или седяла до камината в Белия дом ,или яла торта Сахер
  • 6 И малко или много по вкус

    9 2 Отговор
    Борисовска Бойко подправка за тиквеника. Тя е във всяка манджа мерудия и без нея няма да има за никъде тапия за бъдещо развитие.
  • 7 тиквеник от сик

    10 4 Отговор
    така е сезона на тиквата започва утре му е първия работен ден и така до прометните избори…
  • 8 Тото

    11 2 Отговор
    Само дето нашата тиква нито е сладка,нито полезна,при консумация тя води до нещо много гадно гастроентерологична рефлукс на болест,накратко герб
  • 9 БеГемот

    12 3 Отговор
    Тиква премиер завинаги в страната на малките кухи и просто кратунки....
  • 10 пиратке

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    тогава ще ти резна всичко.част по част

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Далавера

    4 1 Отговор
    Тиква по турски, чалгаджийска социална тиква, академична тиква притоплена
  • 13 Радо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "пиратке":

    Що ве, нищо конкретно не съм казал - ти пък що го приемаш чак толкова лично??

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 биолог

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Яшар":

    100 г. тиква съдържат само 20 калории и 30% от необходимата дневна доза от vit. А. Който приема достатъчно vit. А, остарява по-бавно. А ти сигурно изглеждаш ужасно.🤭

    Коментиран от #23

  • 16 Най убавата

    2 0 Отговор
    Тиква става печена на фурна с малко захар и малко вода. Пепел докато се карамелизира захарта. Е тва е истината!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 педро

    0 0 Отговор
    педро педро
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Посетител

    5 0 Отговор
    Почистена, обелена тиква, нарязана на кубчета;
    Литър прясно мляко;
    Захар, канела, щипка сол, краве масло;
    Приготвяне: Тиквата се разстила в тава, залива се с млякото, захарта, канела, солта. Тук - там се слагат парченца от кравето масло и се пече във фурната до готовност. В зависимост от тиквата, може да "изпие" млякото изцяло, а може и да остане малко от него, но във всички случаи се получава нещо върховно! Дано ви хареса!
  • 23 Неше

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "биолог":

    Най-витаминозна е краставицата. Това показва гугле уикипедия. Всъщност тя е от сем.Тиквови.

    Коментиран от #26

  • 24 Факт

    3 1 Отговор
    Варена. Може после и на тостера!
  • 25 СЗО

    3 0 Отговор
    15 години сезон на тиквата....егати сезона!
  • 26 до слабия ученик

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Неше":

    Не се изказвай неподготвен!

    Коментиран от #27

  • 27 Не съм Ви

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "до слабия ученик":

    искала мнението. То си е Ваше. А красавицата е от сем.Тиквови. Подсъзнателното съдържание на текста не ме интересува.