13 Ноември, 2024 14:45 1 471 9

Как да разберем кои мандарини са сочни и сладки?

  • мадарини-
  • цитрусови плодове-
  • вкус-
  • качество

Ето няколко съвета

Как да разберем кои мандарини са сочни и сладки? - 1
Снимка: Shutterstock

Мандарините са неразделна част от зимния сезон и неизменно носят празничен дух и свежест в студените месеци. Те са предпочитан плод заради сладкия си вкус и характерния цитрусов аромат. Въпреки голямото разнообразие на пазара, не всяка мандарина е толкова сочна и вкусна, колкото ни се иска. Ето на какво трябва да обърнем внимание, за да намерим най-сладките и ароматни плодове.

1. Изберете подходящия сорт

Вкусът на мандарината до голяма степен зависи от сорта. Най-сладките варианти са сортовете клементини и муркоти, които са известни със своята наситена сладост. Абхазките мандарини също са сред предпочитаните, особено заради силния им, натурален аромат, който подсказва за отличния им вкус.

2. Обръщайте внимание на цвета на кората

Цветът на кората е един от най-сигурните показатели за зрелостта на мандарините. Ярко-оранжевата кора обикновено означава, че плодът е достигнал оптимална зрялост и е готов за консумация. Избягвайте мандарини с бледа или неравномерна окраска, както и тези с видими тъмни петна, тъй като те могат да подсказват за недостатъчна зрялост или дори за лошо качество.

3. Доверете се на аромата

Силният, характерен аромат е сигурен знак за сладостта на мандарините. Ако мандарината ухае приятно и силно, вероятността да е сладка е голяма. Обаче, бъдете внимателни — избягвайте плодове с химически или неприятни миризми, които са неестествени за цитрусовите плодове. Такива миризми могат да говорят за обработка с изкуствени вещества.

4. Проверете теглото на плода

Обикновено, колкото по-сладка е мандарината, толкова по-тежка е тя спрямо размера си. Средно големите, но тежки на пипане плодове имат високо съдържание на сок, което често е индикация за сладък вкус и сочност. Леките на тегло мандарини могат да бъдат сухи и безвкусни.

5. Оценете текстурата на кожата

Текстурата на кожата е важен фактор при избора на мандарини. Гладка и не много дебела кора е характерна за сладките плодове. Внимавайте за мандарини с наранявания или меки петна по кората, тъй като това може да означава, че плодът е започнал да се разваля или е загубил част от свежестта си.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мими Кучева

    3 2 Отговор
    Най-сочни и сладки са мандарините втора употреба,които вече веднъж сте изяли и....🤣🤣🤣🚾🥳🖕
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И портокалите са боядисани

    9 2 Отговор
    Съвет номер 2- как ще обясни ярко боядисаните с химикали плодове за да са оранжеви?! Мандарините са истински узрели, ако имате щастието да си ги откъснете сами от дървото! Всичко друго е пълен шит!
  • 5 Гунчо

    7 1 Отговор
    Щом се споменават мандарини от Абхазия, статийката е крадена от някой руски сайт.
  • 6 123456

    3 0 Отговор
    След проба с изяждане на 2-3 кила ...
  • 7 шаа

    8 1 Отговор
    На бас, че мисирката, преписала горния материал, посмъртно не може да разпознае сорт клементини от сорт муркоти. Ама вещо дава съвети!!!
  • 8 От Карлуково

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гробар":

    пак ли избега от при мен
  • 9 дядо поп

    1 0 Отговор
    Принципа е , проба – грешка!