Last news in Fakti

31 Май, 2014 21:20 877 0

БЛС иска 1500 лева за млад лекар в Спешна помощ

  • райчинов-
  • спешна помощ-
  • лекари-
  • заплати

Има вече взето решение за изготвяне на анализ, който до 15 юни да бъде внесен в Народното събрание

Българският лекарски съюз (БЛС) настоява поетапно от тази година да започне увеличение на заплатите на работещите в Спешната помощ. Идеята е след година и половина началната заплата на млад лекар без специалност в Спешната помощ да бъде 1500 лева. Това каза пред журналисти председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов, който присъства на заседание на Националния съвет на организацията, цитиран от bTV.

По думите му заплатите на "старите лекари" в Спешната помощ трябва да достигнат 4500 лева. Той направи сравнение със заплащането на парамедик в Европа, чието месечно възнаграждение е 2000 евро.

Лекарският съюз подкрепя всички искания на протестиращите от Спешната помощ, но не подкрепяме в момента исканията за оставка на когото и да било, каза още Райчинов. Той уточни, че принципалът на Центъра за Спешна медицинска помощ ще реши дали да има кадрови промени в ръководния състав на центъра.

Райчинов коментира още, че от петък е сформирана работна групаза премахване на тестовете, които дадоха възможност Здравната каса да не изплати надлимитната дейност на болниците. Той допълни, че тази дейност би трябвало да бъде заплатена един месец след отчитането й.

Има вече взето решение за изготвяне на анализ, който до 15 юни да бъде внесен в Народното събрание, за да се предприемат стъпки за решаване на финансовия дефицит - чрез увеличаване на здравната вноска, която държавата плаща на определени групи граждани или чрез актуализация на бюджета на Здравната каса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА