Как да съхраняваме доматите, за да запазим вкуса им?

30 Юни, 2025 13:16 3 361 6

  • домати-
  • съхранение-
  • вкус

Забравете за хладилника

Как да съхраняваме доматите, за да запазим вкуса им? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако някога сте прибирали ароматни, узрели домати в хладилника и на следващия ден сте открили, че са безвкусни— не сте сами. Истината е, че колкото и да е добър хладилника за повечето зеленчуци, доматите просто не са от тях. Меките и сочни домати имат едно слабо място – студа. Той ги съсипва.

След като са набрани, доматите продължават леко да узряват, а ароматните им съединения се развиват най-добре на стайна температура. Но когато ги сложим в хладилник (под 10°C), този процес замръзва — буквално и преносно. Текстурата им се променя: стават кашави, брашнести, а вкусът – блед и безхарактерен, пише dariknews.bg.

Най-доброто място за доматите е… на плота. Оставете ги в купа, далеч от директна слънчева светлина, при температура между 12°C и 20°C – идеалната „климатична зона“ за тях. Ако доматите са много узрели и трябва да ги задържите още малко – можете да ги сложите в хладилника, но само временно (1–2 дни), и не забравяй да ги извадите поне час преди консумация, за да си върнат аромата.

Съхранявайте ги с дръжките нагоре – така се намалява достъпът на въздух в меката част и се удължава свежестта им.

На стайна температура, доматите могат да се съхраняват между 3 и 7 дни, в зависимост от това колко узрели са при покупката и какви са условията в стаята. Важно е да ги държите възможно най-далеч от източници на топлина и пряка слънчева светлина.

Вижте как да запазите вкуса им до последната хапка.

Ето за какво трябва да следите:

  • Леко недоузрели домати могат да издържат до 7 дни, като дори ще доузреят.
  • Узрели домати – най-добре е да се консумират до 3–5 дни, защото след това започват да омекват, губят аромат и могат да развият петна или мухъл.

За да съхранявате чери домати, е важно да ги поставите в плитък съд или кошница, за да осигурите свободна циркулация на въздуха. Това ще помогне да се избегне образуването на мухъл и да се запази тяхната свежест. Тъй като узряват по-бързо и е добре да проверявате състоянието им, за да откриете признаци на разваляне.

През лятото, ако е много топло (над 25°C), процесът на разваляне се ускорява. В такъв случай е добре да ги държите на по-хладно място (в мазе, килер или близо до отворен прозорец, но без директна слънчева светлина).

Никога не ги слагайте в затворена пластмасова торбичка – така събират влага и се развалят по-бързо. Най-добре е да са в плитка купа или върху чиния, без да се допират прекалено плътно.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани беги

    11 0 Отговор
    къв вкус ве ... пластмасата вкус няма ... червените найлонови топки, тъй им викам ...
  • 2 Градски плъх

    12 2 Отговор
    Ще ви кажа как:
    Отивате да живеете на село.
    Започвате да си садите плодове и заленчуци.
    Берете ги, преди хранене и няма проблеми!

    Коментиран от #3

  • 3 Гьоте

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Градски плъх":

    да ей сега ще станем селяни и земеделци...

    Коментиран от #6

  • 4 Ядосан

    9 0 Отговор
    Какъв вкус бе?! Домати на чеп. Може ли да се съхрани вкус на нещо, което няма вкус?
  • 5 боян расате

    4 0 Отговор
    най-доброто място за теб божидата е - на плота!
  • 6 Градски плъх

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гьоте":

    Добре е да станеш, ако искаш още дълго да си жив!