Рецепта на деня: Сладко от динени кори

14 Юли, 2025 10:05 4 548 12

  • сладко-
  • рачел-
  • динени кори-
  • диня-
  • какво да сготвя

Не изхвърляйте корите на динята, а ги направете на сладко по тази лесна рецепта

Рецепта на деня: Сладко от динени кори - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1,4 кг динени кори;
  • 1 кг захар;
  • индрише;
  • 1 ч.л. (5 г) винена киселина;
  • 1 л вода.

Начин на приготвяне:

Динените кори се почистват от външната зелена част и вътрешната розова. Настъргват се на едро ренде или се нарязват на форми.

Изваряват се в 3 кипящи води за по 5 минути, като след всяко сваряване се поставят в студена вода.

3 пъти сварените динени кори се изцеждат се поставят в сгъстен захарен сироп. Сладкото се вари до сваряване на плода и сгъстяване на сиропа.

Прибавя се разтворената в гореща вода винена киселина и индришето, след което варенето продължава още 2-3 минути. Свареното сладко се оставя да престои 5-6 часа в разлат съд, след което се изсипва в буркани.

Това сладко се отпуска много и затова сиропът му трябва да бъде напълно сгъстен, пише receptite.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    7 2 Отговор
    Обикновено с индрише се ароматизират сладка, които нямат собствен вкус. Кажете дали е вярно за сладкото от диня. Някой опитвал ли е такова?

    Коментиран от #9

  • 2 007 лиценз ту кил

    9 2 Отговор
    Свиквайте да ядете динени кори, защото дините ще са само за олигарсите.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Корени

    10 4 Отговор
    от диня,кората на дърветата, люцерна и други деликатеси като тези,само с приемането ни в евро зоната,честито.
  • 6 лиценз ту кук

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "007 лиценз ту кил":

    Ще ядем тикви. От онези, дето бягат.🎃
  • 7 Много се впечатлихме, няма що!

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "007 лиценз ту кил":

    Кората не е избрана случайно. Вътрешността на динята не може да се готви, защото става на каша.
  • 8 Дуньо простия

    3 2 Отговор
    Като я чета венелина, що пък тия кори, да си ги не наклада за ракия. Като им сложиш захар да преврат, и цоп в казаня. Само дето на тая жега, може да се пресече ферментацията.
  • 9 Цукините се правят лесно, но дълго

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "хмм":

    Безвкусно е, няма смисъл от тези изварявания от рецептата. В Азия правят цукини от обелени динени кори, може и по нашите земи да са ги правили с друго име. Цукините имат вкус на желирани бонбони, нарязват се на дълго и завъртат , приличат на "лимонови резанки" от магазина, но са естествен продукт.

    Коментиран от #12

  • 10 Анонимен

    0 1 Отговор
    Ако се прави на двора!
  • 11 Лятото се правят сладката

    4 3 Отговор
    В тубата " у Вали" рецептата е по-хубава и лесна. Тази година без плодове и корите на диня са вариант. Учудва ме ограничеността на коментиращите, това че нещо не знаеш или не си опитвал, не значи, че не съществува.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.