Рецепта на деня: Измирски "бомбички" с шоколад

15 Юли, 2025 10:05 3 008 9

  • измирски бомбички-
  • шоколад-
  • тесто-
  • сладки-
  • какво да сготвя

Вкусотия с хрупкаво тесто и течен шоколадов крем

Рецепта на деня: Измирски "бомбички" с шоколад - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 210 г брашно;
  • 1 щипка сол;
  • 1 супена лъжица захар;
  • 1 пакетче ванилова захар (10 г);
  • 60 мл олио;
  • 120 мл гореща вода.

За крема:

около 300 г течен шоколад

Начин на приготвяне:

Изрежете парчета хартия за печене и ги поставете върху дъска или плоска тава. С чаена лъжичка гребвайте от плътния течен шоколад и с друга чаена лъжичка избутайте топче върху хартията. Направете така 18-19 топчета и ги сложете във фризера.

Докато топчетата замръзват, пригответе тестото. В по-дълбок съд сложете 210 г брашно, добавете щипка сол, една лъжица захар, едно пакетче ванилова захар, 60 мл олио и 120 мл гореща вода.

Бъркайте с лъжица или най-добре на ръка, докато всички съставки се смесят в еднородно, компактно тесто. Като консистенция тестото е средно меко и не залепва по стените на съда, с размер на топка, която се събира в дланта.

Върнете тестото в чистата купа и го покрийте с торбичка или фолио, след което го оставете да почине за 20 минути. През това време то ще стане еластично и лесно за работа. След изминалото време извадете тестото върху работен плот и го премесете, след което го разделете на 16 части.

Оформят се топчета, а в плитък съд се налива малко олио. Намазнете всяка топка и с длани оформете малка кръгла кора с диаметър 10 см.

В средата се слага замръзнала топка шоколад и се завива като бонбон, така че да се покрие от всички страни с тесто.

Отрежете излишното тесто с ножица, за да получите топка. Оформете я отново и я поставете в тава, застлана с хартия за печене. Повторете процедурата с останалите бисквитки, а от излишното тесто оформете още 2-3 бисквитки.

Сложете ги да се пекат в предварително загрята фурна на 225 градуса само за 7-8 минути, след което ги оставете да изстинат преди сервиране, пише flagman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами, да

    6 0 Отговор
    има ги готови, казват се Тутко.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сила

    8 3 Отговор
    Гмецайте яко ориенталските боклуци и после разни Веселки се потят в" Живот на кантар " и си слагат пръстени на стомасите пак в ориенталските клиники ...!!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Абе

    3 1 Отговор
    Кога ще дадете рецептата за Родопки калмари?
  • 7 Пич

    6 3 Отговор
    Хахаха..... толкова бъхтене за да станете дебели ! Наричат ги бомбички защото гърмят директно върху корема и задника.
  • 8 Калорийни

    4 0 Отговор
    бомби !
  • 9 Ееееее...сега не мой спа

    1 0 Отговор
    Охааа ше омаам цела тава...ако се намери мома дет да ми ги надумка тез бомби!