Last news in Fakti

22 Юни, 2014 13:55 1 868 0

Смърт чрез обезкръвяване за болниците след септември

  • отворено писмо-
  • болници-
  • пациенти-
  • нзок-
  • актуализиране на бюджета-
  • върховния административен съд-
  • постановление 94

В открито писмо пациенти и лечебни заведения настояват за спешно актуализиране на бюджета на НЗОК

В отворено писмо до министър-председателя, финансовия и здравния министър, председателя на Народното събрание, медии и др. пациенти и болници призоваха за актуализиране на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса.

„Ние от Национална пациентска организация, Федерация „Български пациентски форум“, Българска асоциация за закрила на пациентите, Сдружение на общинските болници в България и Национално сдружение на частните болници изпращаме Отворено писмо до вас и българското общество, за да изразим искрената си тревога за бъдещето на българското здравеопазване, което не само ще се превърне в жертва на политическата криза, но и за втора поредна година е изложено на предварително планиран дефицит”, казва се в писмото.

Дори според най-оптимистичните прогнози средствата на НЗОК ще стигнат за възстановяване на разходите за лечение на българските граждани само до месец септември. А това предвещава огромна криза и поставя въпроса ще има ли след месец септември здравеопазване изобщо. 
 
Ето и част от конкретните искания на пациенти и специалисти:

“Като отговорни представители на пациентски и болнични сдружения и организации, ние сме изключително притеснени от бездействието до момента и затова публично категорично настояваме за:
 
1. Спешна актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 г.
2. Отпадане на Постановление 94 на МС от 25,04,2014 г. и позоваващите се на него анекси за болнична помощ
3. Проява на държавническа съвест при гласуването на бюджет 2015 на НЗОК, за да се планират реални разходи за лечение, а не да се залагат дефицитни дупки, в които за съжаление продапада болния българин, а не политическата класа”.
 
Анексите за болнична помощ, които бяха изпратени на управителите на лечебните заведения тази седмица, предвещават крах, но не само за болниците – те са изключително опасни най-вече за пациентите. Приложенията преповтарят заложеното в Постановление 94 на МС от 25.04.2014 г., с което държавата намери механизъм да не заплаща вече оказаното лечение от болниците или иначе казано да откаже да покрие разходите на пациентите от тяхно име и с техните здравни вноски. Това предрича само едно - смърт чрез обезкръвяване за лечебните заведения за болнична помощ.

“Ето защо организициите, които днес заставаме зад това Отворено писмо – НПО, ФБПФ, БАЗП, СОББ и НСЧБ – дадохме на съд Постановление 94 и очакваме произнасянето на Върховния административен съд. Преди малко повече от месец алармирахме, че този нормативен акт в един момент ще покаже едно – лимитът ще придобие лице. И не само едно, а на много хиляди български пациенти, които няма да имат възможността да бъдат лекувани”, алармират подписалите документа.
 
И трябва да е ясно за всички - не болниците са виновни за дефицита. Той бе предварително планиран за втора поредна година и на всички в системата бе ясно, че средствата ще стигнат максимум до септември 2014. Факт е, че през последните 5 години средствата за болнична помощ, спрямо общите средства за здравеопазване, са намалени с повече от 6% на фона на непрекъснато прокламиране, че болниците харчат все повече. Освен това не болниците отклониха около 2 милиарда лева от резерва на НЗОК  в посока консолидирания бюджет през предходните години.
 
На болниците НЗОК заплаща само извършена и проверена дейност и трябва да се спре със спекулациите по отношение на лечебните заведения за болнична помощ, тъй като насаждането на омраза от страна на пациенти към медицинското съсловие е пагубно за обществото ни и здравето на нацията ни”, завършва писмото.
 
Не само медицинското съсловие, но и цялото общество е в очакване на отговорни действия от страна на политиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА